Nikon ontwikkelt lichtsterke tele, groothoek- en superzoom voor 1-systeem

Julian 2469 2
Nikon kondigt de ontwikkeling aan van drie nieuwe objectieven voor het 1-systeem. We kunnen een Nikkor 32mm f/1.2, 6.7-13mm f/3.5-5.6 en nieuwe 10-100mm f/4-5.6 superzoom verwachten. Wanneer en tegen welke prijzen is nog niet bekend.

De Nikkor 32mm f/1.2 is het equivalent van de lichtsterke 85mm-portretobjectieven voor fullframe-camera's. Door de cropfactor van 2,7x komt het effectieve brandpunt op 86,4mm.

De grote diafragmaopening moet voor een kleine scherptediepte zorgen, al is die door het sensorformaat relatief beperkt. F/1.2 staat door de cropfactor van het Nikon 1-systeem gelijk aan f/3.2 op fullframe. Dat is overigens genoeg voor een mooie achtergrondonscherpte en het grote diafragma heeft bovendien als voordeel dat het objectief veel licht op de sensor laat vallen.

18-35mm equivalent

Daarnaast kunnen we een ultragroothoek verwachten. Het bereik van deze 6,7-13mm f/3.5-5.6 komt overeen met 18-35mm in kleinbeeldequivalent en levert een beeldhoek van honderd graden.

Tot slot is er een nieuwe 10-100mm f/4-5.6 op komst. Nikon had al de 10-100mm f/4.5-5.6 PD-zoom in het assortiment, dit objectief met powerzoom is vooral interessant voor filmers. De nieuwe 10-100mm lijkt niet over gemotoriseerde zoom te beschikken en zal daardoor mogelijk een stuk goedkoper worden.

Nikkor 1 objectieven

Details volgen

Meer details zijn nog niet bekend over het nieuwe glaswerk. Op een later moment zal Nikon de startdatum van de verkoop, adviesprijzen en overige specificaties aankondigen.

afbeelding van richardfroger

toch jammer , deze lens is meer voor een echte reflex ,,, omzet

afbeelding van Jacques Fluitsma

Jammer, waar heb je het in hemelsnaam over? Als dit objectief net zo mooi scherp en contrastrijk is als de 18.5mm f/1.8 dan lig ik op de deurmat bij de fotowinkel die hem als eerste heeft (voor een normale prijs). Dit is een zeer welkome aanvulling voor het Nikon 1 systeem. Dit is een prachtig portret objectief en een betere optie dan een DX of FF objectief via een adapter op je Nikon 1 camera zetten. De scherpte zal veel beter zijn en hoewel dit objectief niet het kleinste is, is het toch nog compact te noemen. Zet er voor de grap eens een AF-S Nikon 85mm f/1.4 naast. Hoewel velen het systeem afdoen als onvolwassen, overbodig en een gemiste kans, zijn er gelukkig veel meer die de mogelijkheden van het Nikon 1 systeem inzien en weten te benutten. De onderdelen van het Nikon 1 systeem gaan als zoete broodjes over de toonbank en niet alleen in Japan. Ik vind het een geweldig systeem (ik heb twee Nikon V1 camera's en diverse native objectieven). Klein, snel en een beetje fotograaf haalt het maximale eruit. Afdrukken op A3 formaat zijn prachtig (mits goed belicht) en groter kan ook nog wel. Ik heb een prachtige print van 70cm aan de muur hangen, gemaakt met een Nikon D100. Weet u nog, die sensor had maar zes megapixels! Nu heb ik een compleet camera systeem dat gedetailleerdere beelden maakt en in een piepklein tasje past. Wow!