Flexibele camera die op elk oppervlak past

Flexibele camera die op elk oppervlak past

Nadja Geskus 854 0
De mogelijkheden van de fotografie zijn met grote stappen vooruit gegaan, dankzij een nieuwe, super flexibele camera die mogelijk op elk oppervlak past.

Een team van de Universiteit van Columbia Computer Vision Laboratory zou een prototype voor een flexibele "sheet camera" hebben gemaakt, die je om objecten heen zou kunnen wikkelen en die 360-graden foto's en video's zou kunnen maken. Het prototype bestaat uit siliconenrubber, met een plastic zeil van openingen, die in en uit zoomt, wanneer je hem buigt. Ondanks dat het prototype nog erg groot is, is er de mogelijkheid dat hij later dezelfde grootte krijg als een pinpas, of juist zo groot te maken dat deze volledig om een auto heen past. Zo geeft het de rijder een 360-graden uitzicht op de weg en verwijder je zo elke blinde vlek.

Verbetering

In de eerste versie had het team de lenzen gekoppeld aan individuele sensoren, maar hierdoor ontstonden gaten in het beeld, als je de camera buigde. Door de lenzen in flexibele, siliconen vellen te leggen, veranderde de lenzen hun brandpuntsafstand tijdens het buigen, waardoor de gaten zelfs bij de meest vreemde hoeken, verdwenen. Het team is bezig om de huidige resolutie te vergroten. Het is nog niet duidelijk hoeveel het kost om de camera te maken.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja