Onderzoek: creativiteit één van de minst wenselijke eigenschappen in een partner

Onderzoek: creativiteit één van de minst wenselijke eigenschappen in een partner

Eefke Burg 787 0
Als je een single fotograaf bent, dan doe je er goed aan om je op je Tinderprofiel op je andere skills te richten dan jouw vaardigheden met een camera. Een onderzoek toont namelijk aan dat creativiteit één van de minst wenselijke eigenschappen is in een nieuwe partner. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Paarvoorkeuren in het westen en het oosten

Het onderzoek, die de bijzondere titel 'paarvoorkeuren in het oosten en het westen: een interculturele test van het paarvoorkeursmodel' draagt, werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Swansea in het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek werd eerder deze maand gepubliceerd in het zogenaamde 'Journal of Personality.' Het onderzoek is uitgevoerd onder 2.700 studenten uit vijf landen in Europa en Azië en is daarmee het grootste onderzoek in zijn soort dat ooit is uitgevoerd.

Creativiteit niet één van de meest wenselijke eigenschappen in een partner

De onderzoekers vroegen aan jonge vrijgezelle mensen of ze punten wilden toekennen aan acht mogelijke factoren die men aantrekkelijk zou kunnen vinden in een partner: fysieke aantrekkingskracht, goede financiële vooruitzichten, creativiteit, vriendelijkheid, humor, religieuze opvattingen, kuisheid en een kinderwens.

Lees ook: Geld verdienen met stock reisfotografie

Wereldwijd werd vriendelijkheid als meest aantrekkelijke eigenschap gekenmerkt. Als tweede eigenschap prefereerden mannen fysieke aantrekkelijkheid, terwijl vrouwen goede financiële vooruitzichten op twee hadden staan. Welke drie eigenschappen onderaan stonden? Creativiteit, kuisheid en religieuze opvattingen.

'Het verbaast me altijd dat creativiteit zo ver achteraan wordt gezet als het gaat om aantrekkelijke eigenschappen van een persoon. Toch zagen we dit patroon in onze grote interculturele vergelijking,' vertelt onderzoeker Andrew G. Thomas aan TIME . 'Zeer succesvolle creatieve personen, zoals muzikanten en artiesten, zijn veel gewaardeerde vrienden, maar misschien wordt hier niet zozeer de creativiteit gewaardeerd, maar de sociale status die hiermee gepaard gaat.'

Lees ook: Facebook gaat likes verbergen

Creativiteit niet het meest wenselijk, maar ook niet het meest ongewenst

Hoewel je fotografische vaardigheden dus bij veel mensen niet voor woeste aantrekkingskracht zullen zorgen, verandert dit perspectief als je foto's ervoor zorgen dat je beroemd bent en veel geld verdient. Goed om te weten is dat 'minst wenselijk,' absoluut niet gelijk staat aan 'meest ongewenst' en dat er dus zeker nog genoeg mensen zullen zijn die zich tot creativiteit aangetrokken voelen. Daarnaast kun je wellicht opmerken, dat de onderzoekers erg sturend zijn geweest in hun vraagstelling: immers zijn er ook genoeg andere eigenschappen die mensen mogelijk aantrekkelijk zouden kunnen vinden in hun partner.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke