24.07.2021 – 28.08.2021

NAAKT // NU

Redactie DIGIFO... 4904 0
Naakt is er in honderden vormen en gemaakt door honderden kunstenaars, alleen al in Nederland. Martijn van de Griendt is curator van de tentoonstelling NAAKT // NU. Hij koos de exposanten op gevoel, zoals hij zelf ook werkt en selecteerde fotografen die hij bewondert, die hij net ontdekte of al langer kende. Vrijwel allemaal tonen ze nieuw of recent werk. Over het naakte lichaam. Want dat mag gezien worden.

Mannen fotograferen vrouwen, vrouwen fotograferen mannen, mannen fotograferen mannen en vrouwen fotograferen vrouwen. En natuurlijk met alle moderne non binaire en queer varianten die er maar bestaan. Want dat is echt iets van deze tijd. We willen niet meer in hokjes, we willen zelf bepalen wie of wat we zijn. Maar de fotografie van het naakte lichaam blijft. Soms erotisch, prikkelend, dan weer meer als studie naar de vormen en curves van een lijf, dan weer als poëzie en soms als onderzoek. Naakt is nog steeds heel gewoon, juist nu.

De exposanten zijn:

Jesse van den Berg, Tara Fallaux, Martijn van de Griendt, Ehlana Polgara, Lana Prins, Cornelie Tollens, Dylan van Vliet (foto in dit artikel), Prins de Vos, Lova Yu.

Martijn van de Griendt over naakt:

“Het naakt in de kunstwereld is zo oud als de kunst zelf.” “Naakt is mooi, naakt is puur, naakt is vrij, naakt is spannend.”

Martijn van de Griendt (1970) volgde zijn opleiding aan de School voor Journalistiek en de KABK in Den Haag. Hij maakte naam met documentaire projecten over jongerenculturen. Hij heeft tien fotoboeken op zijn naam staan waaronder Hassan & Hoessein (2005), Forever Young (2014), Exit Wounds (as if) (2014), Ik ben zeventien (2016), Maria I Need Your Lovin’ (2017). Over laatstgenoemde project maakte hij een documentaire. In 2019 was zijn expositie ON/OFF te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam, het resultaat van de documentaire opdracht Document Nederland.

Opening:

zaterdag 24 juli 2021 16.00 – 18.00 uur.
Voor info en aanmelding zie www.penningsfoundation.com.

De expositie is te zien van 24 juli t/m 28 augustus 2021 bij Pennings Foundation, Geldropseweg 63, Eindhoven. Open woensdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur.

Pennings Foundation

Pennings Foundation is een presentatie- en kennisplatform voor fotografie en lens-based art. De geschiedenis gaat terug tot 1979. In dat jaar startte Harry Pennings een galerie voor fotografie op de Geldropseweg in Eindhoven, met de nadruk op autonome fotografie. Werk van zowel gevestigde als beginnende kunstenaars werd getoond. In 2006 nam Petra Cardinaal de leiding van de galerie over. In 2018 vond de verhuizing plaats naar de huidige locatie en werden de activiteiten uitgebreid. Galerie Pennings werd Pennings Foundation. Fotografie staat nog steeds centraal, in iedere denkbare vorm of genre. Naast exposities vinden er lezingen, workshops en meetings plaats. Er wordt een educatief programma aangeboden en er is een bijzondere bibliotheek met fotoboeken (ca. 6.000), beschikbaar voor onderzoek en inspiratie. Pennings Foundation is gevestigd in het centrum van Eindhoven, op vijf minuten loopafstand van het Van Abbemuseum. www.penningsfoundation.com

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie