Binnen 5 minuten een pinhole-camera

DIY: pinhole-camera van een luciferdoosje

Fabienne Keijzer 1182 0
Een pinhole-camera is het meest fundamentele fototoestel dat direct is afgeleid van de camera obscura. Pinhole-fotografie is daarom een goede manier om te ontdekken hoe fotografie in beginsel werkt en het is ook nog eens erg goedkoop en leuk om te doen. En je hebt binnen vijf minuten een eigen pinhole-camera in elkaar gezet met deze tutorial!

Je kunt natuurlijk een pinhole-camera kopen, of je DSLR omtoveren met een cap voor je objectief en daarin een klein gaatje, maar je kunt er net zo gemakkelijk zelf één maken. Met deze tutorial creëer je binnen vijf minuten een camera van een luciferdoosje.

Dit heb je nodig:

Luciferdoosje
Een rolletje 35mm film
Een leeg rolletje 35mm film
Dun stukje karton
Ducttape
Plakband
Zilverpapier/tape
Schaar
Meetlint/liniaal
Mesje
Naald
Zwarte markeerstift

Doe-het-zelf pinhole-camera van een luciferdoosje

Allereerst knip je uit het bakje van het luciferdoosje een vierkant gat van 36mm bij 24mm, de maat van een film. Doe dit precies in het midden en kleur de rest van het doosje volledig zwart met de markeerstift. Dit zorgt voor de reductie van reflecties. Knip nu een vierkant gat van 6mm bij 6mm in het ‘deksel’ van het luciferdoosje. Vervolgens heb je een klein stukje zilverpapier of –tape nodig die je op een stukje karton plakt, ook in het midden. Plak de rest van het karton af met ducttape. Steek een naald door het midden van het zilverpapier en het karton om de pinhole te creëren. Een heel klein gaatje voldoet al.
DIY pinhole-camera

De film

Rol een stukje film uit en schuif deze met de emulsie-zijde (de matte kant) door het luciferdoosje tegenover de pinhole. Met een beetje plakband kun je ervoor zorgen dat het stukje film goed blijft zitten. Zorg er ook voor dat hij goed recht zit zodat hij gemakkelijk in het lege rolletje kant schuiven. Om een ontspannen te maken knip je een langwerpig stukje karton uit die je als een schuif over het gaatje kunt laten glijden. Maak deze ook volledig zwart met marker of tape. En dat is het! De zelfgemaakte pinhole-camera is klaar voor gebruik.

Check deze video om te zien hoe je precies te werk moet gaan:

 

Lees ook: Camera gemaakt van een aardappel

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne