Zoek de grenzen op van de realiteit

Fantasy Photoshop tutorials: Rafy Alfazri

Eefke Burg 1055 1
Heb je inspiratie nodig om iets anders te doen met je foto's? Fotograaf Rafi Alfazri neemt je in zijn Photoshop tutorials mee naar een dromerige fantasywereld.

Fantasie technieken

Rafy Alfazri neemt het niet zo nauw met de realiteit. De fotograaf uit Indonesië richt zich in zijn werk op het maken van fantasy collages die samen één beeld vormen. Van foto’s van een man die uitkijkt over de oceaan, die nog dicht bij het oorspronkelijke beeld blijft, tot foto’s van luchtkastelen en walvissen die in de lucht lijken te zweven.

In zijn YouTube kanaal besteed hij aandacht aan de technieken die hieraan ten grondslag liggen. Zo manipuleert hij in deze Photoshop tutorial het weer, en voegt hij een foto van een stad, een meisje met een paraplu en een foto van stenen samen zodat het lijkt dat het meisje in de regen uitkijkt over de stad. Door het creatief verleggen van de focus en het opnieuw nabewerken van het licht is het duidelijk een manipulatie, maar één die overtuigt in simpelheid.

Photoshop tutorials waarin wordt gespeeld met licht

Vaak speelt hij in zijn fantasy Photoshop tutorials met verhoudingen en licht. In deze Photoshop tutorial plaatst hij een jonge vrouw onder een paddenstoel. Waar de foto van de paddenstoel oorspronkelijk overdag is genomen, verandert hij het licht op zo’n manier dat het nacht wordt. Een techniek die hij vaak gebruikt om de foto’s natuurlijk te laten lijken is het samentrekken van de kleuren op elk beeld. Ook voegt hij details als opwaaiend stof toe aan zijn beelden, waardoor de foto meer diepte krijgt.

Het samentrekken van de kleuren en het veranderen van de verhoudingen speelt ook in de volgende Photoshop tutorial, waarin een meisje op de rug van een neushoorn wordt geplaatst en uitkijkt over een kasteel. Het licht trekt hij gelijk en onder andere zorgt hij voor mist op het kasteel.

Maar ook kan hij met wat meer realistische foto’s uit de voeten en geeft deze een dromerige, fantasy achtige sfeer, die goed werkt voor portretten. In deze Photoshop tutorial geeft een dramatisch effect door een simpel portret in de natuur, een zonsondergang effect toe te voegen waardoor het onderwerp meer naar voren komt.
 

Photoshop tutorials waarin objecten en mensen onder water geplaatst worden

Één van zijn effecten die hij vaak gebruikt in zijn Photoshop tutorials, is het (gedeeltelijk) onder water plaatsen van objecten en mensen. Dit effect bereikt hij in deze Photoshop video door verschillende lagen water toe te voegen waardoor het realistisch wordt. Door te werken met tools als Curves, Hue/Saturation en Color Balance zorgt hij ervoor dat het effect van het water natuurlijker oogt, waardoor het werkt voor de foto.

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke

afbeelding van Ans van de Sluis

Rafy rulez