Hands-On Canon 70D + meer info Dual Pixel AF

Canon 70D: Hands-On en meer info over Dual Pixel AF

Jesse Kraal 7855

Tijdens de presentatie van de nieuwe 70D ging de aandacht vooral uit naar de nieuwe sensor. Terecht, en wel om twee redenen. Allereerst is het de eerste volledig nieuwe aps-c-sensor sinds de introductie van de 7D in 2009. Daarnaast is de chip voorzien van het revolutionaire Dual Pixel AF-systeem.

Dit artikel gaat verder in op de werking van de Canon EOS 70D. Voor de aankondiging en complete opsomming van alle specificaties kun je onze preview lezen.

Canon EOS 70D

Dual Pixel AF

Dit systeem betrekt alle 20,2 miljoen pixels bij de scherpstelling wanneer liveview is ingeschakeld. Elke pixel is namelijk opgedeeld in twee fotodiodes. Hoewel voor het uiteindelijke beeld alleen de combinatie van die twee fotodiodes wordt gebruikt, zorgt het systeem er wel voor dat je over het grootste gedeelte van het beeld je scherpstelling kunt verslepen.

Hoewel de drie 70D's die tijdens de introductie klaarstonden preproductie-exemplaren waren zonder geheugenkaarten en mét een afgeplakte kaartsleuf, hebben we de snelheid van de focus al even kunnen testen. In dit voorseriemodel is de snelheid dik in orde en beter dan van de 650D om over de EOS M nog maar niet te spreken. Toch lijkt de snelheid gevoelsmatig nog net iets achter te blijven op bijvoorbeeld Panasonic en Olympus.

Dit is overigens ook niet het belangrijkste punt van het nieuwe systeem, de winst zit hem vooral in hoe de 70D scherpstelt: soepel en zonder ‘hunten’. In combinatie met STM-objectieven kun je met een simpele druk op het touchscreen een fraaie focuspull maken. Verwacht in de toekomst overigens meer objectieven met zo'n STM-stappenmotor, deze werken het beste samen met het Dual Pixel AF-systeem.

Canon merkt trouwens op dat momenteel niet alle objectieven ondersteund worden voor gebruik met dit systeem, om daar aan toe te voegen dat ruim honderd objectieven al wel werken. Op het moment telt het assortiment zo'n zeventig objectieven, dus het zullen voornamelijk de echt oude beestjes zijn die niet meeprofiteren van dit nieuwe systeem.

Beeldkwaliteit

De sensor is volledig nieuw en we zijn dan ook razend benieuwd naar de beeldkwaliteit. Helaas hebben we die nog niet kunnen testen, maar Canon belooft een bruikbare winst van een stop. Dat vertaalt zich in ieder geval naar een stop meer bereik in de instellingen, voorataan kun je standaard tot iso 12800 selecteren, terwijl iso 25600 via het menu te activeren is.

Canon EOS 70D

Bediening

De behuizing is grotendeels gelijk aan de 60D, de camera combineert een prettig middelgroot formaat met een relatief laag gewicht. Aan de rechterkant (de niet-gripzijde) is het toestel iets smaller geworden, maar dat verschil is niet voelbaar. De bediening lijkt sterk op die van grote broers 7D, 6D en 5D Mark III, met veel knoppen en een goed doordachte ergonomie. Nieuw is de af-modeknop die naast de ontspanknop zit. Hiermee kun je snel de gewenste focusmode instellen, bijvoorbeeld enkel punts af of veld af.

Canon EOS 70D

Het kantelbare scherm is voorzien van capacitieve aanraaktechnologie die bijzonder prettig werkt. Doordat het scherm niet met druk werkt, kun je tijdens het filmen je scherpstelpunt verplaatsen zonder dat dit resulteert in heftige trillingen. Dankzij het quickmenu kun je de essentiële instellingen ook via het scherm aanpassen, handig als je je camera in een onmogelijke positie hebt gewurmd en je niet meer bij alle knoppen kunt.

Canon 70D

Zoals deze afbeelding laat zien is de Canon 70D voorzien van de nodige afdichtingen tegen vocht en stof.

Wifi

De wifi-module hebben we nog niet kunnen testen maar Canen belooft dezelfde functionaliteit als in de 6D. We waren onder de indruk van de app die Canon heeft ontwikkeld voor die camera. Deze is duidelijk 'af' en in tegenstelling tot te veel andere camera-apps werkt hij feilloos. Het vooruitzicht dat deze app ook voor de 70D geschikt wordt gemaakt stemt dan ook vrolijk.

Video

Hoewel Canon de 70D aankondigt als camera die door zijn nieuwe sensor bijzonder geschikt is voor video, zijn de specificaties op dat vlak verder wat magertjes. 1080P-video met 30, 25 of 24 fps is niets bijzonder meer en dat geldt ook voor de aanwezige microfooningang. Voor audio-uit en hogere framerates zul je vermoedelijk moeten wachten op de 7D Mark II.

Canon EOS 70D
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Clau

Klinkt allemaal veelbelovend!
Nu afwachten op de kwaliteit en, ook niet onbelangrijk, de prijs?

afbeelding van jesse kraal

De adviesprijs bedraagt 1099 euro voor de body, de 70D ligt vanaf 20 augustus in de winkels