Preview: Canon EOS 70D

Preview: Canon EOS 70D met -eindelijk- nieuwe sensor

Jesse Kraal 11813
Canon presenteert de EOS 70D, een nieuw midrange-toestel dat de 60D vervangt. Gelukkig krijgt deze Canon sinds lange tijd een nieuwe aps-c-sensor en heeft het toestel wifi en een touchscreen. Voeg daar een betere AF-module aan toe en de 70D is klaar om de strijd aan te gaan.

Het grootste nieuws van de Canon 70D is zonder twijfel de nieuwe sensor. Sinds 2009, toen de 7D werd geïntroduceerd, heeft Canon geen volledig nieuwe aps-c-sensor geproduceerd. Eindelijk mag de verouderde 18-megapixelchip met pensioen, al is het natuurlijk nog afwachten hoe de nieuwe 20,2-megapixel aps-c-sensor zal presteren. De gevoeligheid is een stop opgeschroeft, het bereik loopt nu van iso 100 tot 12800, uit te breiden tot iso 25600.

Canon EOS 70D

Dual Pixel CMOSAF

Nieuw is ook het 'Dual Pixel CMOSAF', een fasedetectiesysteem op de sensor, dat snel scherpstellen in liveview mogelijk moet maken. In tegenstelling tot eerdere systemen, lijkt het er op dat Canon in elke pixel twee extra fotodiodes heeft geplaatst die de scherpstelling voor hun rekening nemen. Het zou tot wel vijf keer sneller moeten zijn dan de huidige EOS-camera's, niet duidelijk is of het daarbij gaat om de toestellen mét of zonder een eerdere versie van fasedetectie op de sensor.

Meer focuspunten

Ook met de spiegel naar beneden moet de 70D sneller scherpstellen dan zijn voorganger. De negen punten van de 60D worden vervangen door een AF-systeem met 19-punten, die stuk voor stuk kruislings gevoelig zijn. In combinatie met een maximale opnamesnelheid van zeven beelden per seconde (maximaal 65 jpg's of 16 raw's), wordt de 70D daardoor interessant voor de sport- of natuurfotograaf met een beperkt budget. De zoeker heeft nu een iets betere dekking: 98 procent tegen 96 procent voor de 60D.

Behuizing

Aan de behuizing is op het eerste gezicht niet veel veranderd. Qua formaat en materiaalgebruik doet de Canon 70D sterk denken aan de 60D. Een kunststof behuizing dus, maar wel met forsere afmetingen dan bijvoorbeeld een 700D. Je hebt meer fysieke knoppen tot de beschikking, net als een extra display aan de rechterbovenkant van het toestel. Het scherm blijft met 3 inch even groot, maar is vanaf heden wel aanraakgevoelig.

Canon EOS 70D

Wifi

Ook wifi zagen we al eerder in een Canon-dslr, maar de 70D is de eerste EOS die wifi en een touchscreen combineert. Daarmee is een patent uit 2011, waar we toen al eens over schreven, eindelijk gerealiseerd. Camerabediening via de app is bij de 6D prima voor elkaar, we hebben geen redenen om aan te nemen dat dit voor de 70D niet zal gelden.

Nieuwe opnamestanden

Nieuw zijn de opnamestanden 'HDR' en "Multiple Exposure'. Met de eerste combineer je meerdere belichtingen al in de camera tot één opname, met laatstgenoemde kun je meerdere foto's in een beeld nemen door ze 'over elkaar' te fotograferen. Vergelijkbaar met vroeger, waarbij je een enkel negatief meerdere malen belicht.

Canon EOS 70D

Filmfunctie

De filmfunctie lijkt weinig nieuws te brengen, in 1080p zijn snelheden van 30, 25 of 24 fps mogelijk, neem je genoegen met 720p, dan behoren 60 en 50 fps ook tot de mogelijkheden. Wel belooft Canon vliegensvlugge scherpstelling tijdens het filmen dankzij Dual Pixel CMOSAF.

Prijs en beschikbaarheid

De EOS 70D is beschikbaar vanaf eind augustus 2013 en heeft als verkoopadviesprijs 1099 euro.

Hands-On

We hebben al even kort kennis kunnen maken met de Canon 70D, daarnaast hebben we ook meer informatie over het Dual Pixel AF. Deze bevindingen en informatie lees je in dit artikel.

Canon EOS 70D

Belangrijkste gegevens:

  • 20,2 megapixel APS-C CMOS-sensor
  • DIGIC 5+
  • 19-punts cross-type AF-systeem en opnemen met 7 fps
  • Dual Pixel CMOS AF
  • Direct delen en bediening op afstand via Wi-Fi
  • ISO 100-12800 (H:25600)
  • Variangle 3 inch ClearView II LCD-touchscreen
  • Intelligente zoeker
  • Full HD-movie
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Ik ben wel benieuwd wat voor een sensor er nu gebruikt wordt? Nog eentje uit eigen stal of zijn ze eindelijk verstandig geworden en hebben ze het uitbesteed aan een bedrijf die het WEL kan?

afbeelding van roelgaj

Ja, want Canon heeft nog nooit een sensor ontworpen die goed is. :S Beetje kort door de bocht deze reactie. Ik maak nog steeds geweldige foto's met mijn Canon-sensor!

afbeelding van Anonymous

Daarom staan ze ook zo hoog in de ranglijsten van DXOmark ;-)

afbeelding van Anonymous

Ik ben m.n. benieuwd naar de ISO prestaties, de bottleneck van mijn 40D.
Verder benieuwd naar het type geheugen en of er gebruikerpresets (C1,C2..) onder een knop kunnen worden opgeslagen.

afbeelding van Rednas Stonepole

Erg gave camera! Ik kwam zojuist de eerste videoreview tegen van Coolblue op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=eFM3E0xvIn8 Zij hebben hem bij Canon kunnen uitproberen.