Het silhouet, we helpen je op weg

Amy Schutte 1073
Heb je onze weekopdracht al gezien? Deze week vragen we je om je beste foto in te sturen van een silhouet. Hoe maak je ook alweer een geslaagde silhouet foto? Wij helpen je op weg!

Bij een silhouet foto gaat het eigenlijk om twee dingen: contrast en vorm. Vooral het contrast is anders dan je gewend bent.  Je maakt de belichtingsinstellingen nu namelijk eens niet op het onderwerp zelf.

Lichte achtergrond

Om een scherp silhouet in beeld te krijgen, moet je achtergrond lichter zijn dan het onderwerp. Dat kan tegenlicht zijn, dat is het gemakkelijkst. De (laagstaande) zon is hiervoor ideaal. Het begin of het einde van de dag is hier, vanwege de stand van de zon, het meest geschikt voor. Maar, het kan ook tegenlicht van een lamp of lantaarnpaal zijn. Of je kunt een laag standpunt kiezen en de (lichte) lucht als achtergrond pakken.

Belichtingsinstellingen

Het is belangrijk dat je de instellingen van je camera onder controle hebt. Het is de bedoeling dat het onderwerp donker in je foto komt, je hoeft geen details in de schaduwen te zien. Maar je foto moet natuurlijk ook niet overbelicht worden. Zorg dat je flitser uit staat en richt de belichtingsmeter op de achtergrond. Maak op die meting je belichtingsinstellingen. Het is het handigst als je camera op spotmeting staat, dan werk je het meest nauwkeurig. Stel de belichting vervolgens niet meer bij wanneer je scherpstelt op het onderwerp; de belichtingsmeter zal inderdaad aangeven dat je foto onderbelicht is. Maar dat is juist de bedoeling. Als je in aperture priority (diafragmaprioriteit) wil fotograferen kan dat ook. Stel dan handmatig scherp, want anders gaat je camera de belichting bijstellen op het moment dat je de meter op het onderwerp richt.

Contouren van het silhouet

Omdat je weinig details ziet in een foto van het silhouet, is het belangrijk dat de contouren scherp zijn. Vermijd bewegingsonscherpte en let op de vorm van je onderwerp. Dat betekent ook dat je op het juiste moment af moet drukken. Maak je bijvoorbeeld een silhouet foto van iemand die loopt? Dan is het gek als het ene been net achter het andere is. Door het gebrek aan details zien we niet dat de benen achter elkaar zitten, maar lijkt het of diegene maar één been heeft. Wanneer het voorste been naar voren steekt, druk je af. Zorg ook dat het onderwerp goed los komt van andere elementen in de achtergrond. Bij silhouetten zie je de afstand meestal niet goed, en dan versmelten dingen snel met elkaar.

Speel met de witbalans

Zeker wanneer je er vroeg op de dag of laat in de middag op uit gaat, als de zon laag staat, is het goed om de witbalans in de gaten te houden. Het licht heeft dan vaak een iets warmere kleur, maar de camera wil daar nog wel eens tegengas aan bieden. Terwijl dat je silhouet juist kan versterken. De foto wordt warmer en natuurlijker. Stel je witbalans handmatig in of fotografeer in RAW, zodat je dit achteraf nog gemakkelijk aan kunt passen.

Nabewerking van je silhouet

Een goede silhouet foto is vaak gebaat bij wat nabewerking. Je kunt het contrast vaak nog wel wat verhogen, contrast is immers de basis van deze vorm van fotografie. Kijk goed naar je foto. Over het algemeen zijn bij silhouetten geen details meer zichtbaar. Is dat wel het geval? Maak het beeld dan iets donkerder. Overigens kun je er wel voor kiezen om wat details te laten zien, maar zorg dan dat je die stijl consequent doorvoert in de hele foto.

Doe mee met de weekopdracht 'silhouet'

Wat moet je doen? Zend je foto in via onze Lezersgallery en geef je foto de titel mee van de desbetreffende weekopdacht. Deze week is dat dus: silhouet

De winnaar wordt in de volgende Inspiratie-Nieuwsbrief bekendgemaakt. Veel succes!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy

afbeelding van kevin4wind_142323

Ik neem aan dat er 1 foto ingezonden kan worden?