Hoe en wat: geheugenkaarten

Hoe en wat: geheugenkaarten

Redactie DIGIFOTO Pro 11268
Vijf jaar geleden schreven we een artikel over verschillende soorten geheugenkaarten. Dit artikel is één van onze populairste artikelen en wordt nog steeds veel gelezen. Maar de technologie staat niet stil en in de afgelopen vijf jaar is er veel veranderd. Tijd voor een update.

Dat geheugenkaarten belangrijk zijn bij digitale fotografie hoeven we (hopelijk) niemand uit te leggen. Veel camera's laten je niet eens een foto maken zonder dat er een kaart inzit. Maar ook bij geheugenkaarten geldt dat de ene beter is dan de andere.

Compact Flash geheugenkaarten

Compact Flash, ook wel CF genoemd, is een relatief grote kaart die al sinds 1994 ontwikkeld is door SanDisk en nog steeds veel gebruikt wordt in high-end camera's. Hoewel de eerste CF-kaart maximaal 4 GB aan opslag hadden, zijn ze tegenwoordig zover ontwikkeld van de kaarten potentieel 128.000 TB aan informatie kunnen opslaan. Het grote voordeel van de CF kaart is dat deze sneller informatie kunnen verwerken dan SD kaarten. Daarom beschikken veel high-end camera's die grote RAW-bestanden leveren nog steeds over een CF kaartslot.

CFast 2.0

CFast 2.0 is de opvolger van de Compact Flash-kaart en beschikt over hetzelfde formaat als de Compact Flash. Wel zijn de capaciteiten flink verbeterd, zo kunnen CFast 2.0 kaarten data lezen en schrijven met een maximale snelheid van rond de 530MB/s en continue snelheden die gemakkelijk rond de 130MB/s liggen.  

SD kaarten

De SD kaart is waarschijnlijk het bekendste opslagmedium. Er zijn weinig camera's die niet de mogelijkheid hebben om foto's op deze kaarten op te slaan. Veel high-end camera's die goed werken met CF kaarten hebben een tweede kaartslot voor SD kaarten. SD kaarten zijn er in veel soorten en maten: van SDSC (standaard capaciteit) tot SD XD (extended capaciteit), allemaal met verschillende klassen en snelheden. De kaarten zijn te verkrijgbaar van 8MB tot en met 2 TB. In het originele artikel wordt al goed uitgelegd wat de klassen en afkortingen betekenen. Dat originele artikel met hands-on vergelijkingen tussen verschillende kaarten is te lezen via deze link.

Sinds het verschijnen van dit originele artikel zijn er ook een aantal nieuwe standaarden en klassen bijgekomen. Zo was bij het uitkomen van het vorige artikel de eerste UHS kaart aangekondigd, waarbij UHS-1 vergelijkbaar was met de Class-10 kaart. Tegenwoordig gaat deze klasse tot en met UHS-3, dat wel drie keer zo snel is. Speciaal voor het opnemen van hoge kwaliteit videobestanden (tot 8K) heeft de SD Association begin dit jaar een nieuwe klasse aangekondingd. Deze zogenaamde Video Speed Class gaat heeft een basis schrijfsnelheid van 90MB/sec, nog driemaal sneller dan de UHS-3 kaart.Snelheden geheugenkaartenOm de verschillen in snelheden en bedoelde gebruiken van de verschillende SD geheugenkaarten weer te geven heeft de SD Association bij de aankondiging van deze nieuwe klasse deze tabel opgesteld.

Ook is de SDIO kaart verschenen. Deze kaart is een beetje een vreemde eend in de bijt, want opslag is niet de belangrijkste functie van deze geheugenkaart. SDIO staat voor SD Input/output. Deze kaart maakt het mogelijk om externe modules aan je apparaat toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een GPS- of bluetoothmodule. Wel is het belangrijk dat het apparaat de externe module kan gebruiken.  

XQD geheugenkaarten

XQD is de nieuwe speler in de wereld van geheugenkaarten en is ontwikkeld als de opvolger van de CF kaart. De kaart kan schrijfsnelheden bereiken tot wel 500MB/sec en is daardoor ideaal voor camera's met veel foto's per seconde met enorme resolutie kunnen maken, zoals de Nikon D5. Deze kaarten ontwikkeld met de capaciteit om in de toekomst in ieder geval soepel 2TB te kunnen verwerken. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Patrickk45

De Nikon D500 ,kan je deze kaart ook gebruiken . En de XQD kaarten heb je al vanaf 32 GB en zelf gebruik ik de XQD kaart 64 GB .

afbeelding van Jacqueline.vandorp@gmail.com

Dag Menno, ik vraag me af of het merk sd card van invloed is op de kleur van je digitale foto. Heb in mijn compactcamera Panasonic een Nikon card en de kleuren zijn niet echt mooi. Terwijl in spiegelreflex Canon een sd card in zit en die kleuren zijn mooi. Klopt mijn veronderstelling?