Welke kaart is het snelst

Video: 10 microSD-kaarten vergeleken

Redactie DIGIFO... 1418 1
Wie een nieuw microSD-kaartje wil kopen heeft ontzettend veel keus. Je moet niet rekening houden met de opslagcapaciteit, ook de snelheid is essentieel. In deze video test Tom, van Tom’s Tech Time, tien vergelijkbare microSD-kaarten.

Voor deze test heeft Tom tien microSD-kaarten gekocht die allemaal zijn ontwikkeld om soepel met grote 4K bestanden om te gaan. Elke kaart heeft een snelheidsklasse 10 en is een UHS class 3 kaart en de aangegeven snelheden zitten rond de 90MB/s voor het schrijven van data en tussen de 90 en 45MB/s voor het lezen. Tom gebruikte een klein programmatje om de snelheid van alle kaarten te meten, maar deed ook een echte gebruikstest, waarvoor hij een videobestand van ruim 4GB naar het kaartje overscheef.

Dit is een interessante test met wat interessante resultaten, maar het moet gezegd dat je je niet op de snelheden moet blindstaren. Als je op zoek bent naar een nieuw geheugenkaartje, houd dat ook rekening met de robuustheid en betrouwbaarheid van de kaart. Een kaart kan nog zo snel schrijven, als deze halverwege je shoot de geest geeft heb je daar natuurlijk weinig aan.

 

Lees ook: Hoe en wat: geheugenkaarten

Snelheidsklassen microSD

SD- en microSD-kaarten zijn beschikbaar in verschillende snelheidsklassen. Momenteel is de UHS 3 de hoogste snelheidsklasse en deze kaarten zijn ontworpen om zonder problemen 4K-videobeelden te lezen en te schrijven. Er is wel al een nieuwe ‘Video Speed Class’ ontwikkeld, die de minimale schrijfsnelheid nog eens moet verdriedubbelen, ideaal voor slow motion 4K en zelfs 8K video’s, maar deze zijn nog niet beschikbaar.

Coverfoto: Screenshot van de video.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van WilcoVx

Tja interessant. Maar staar je ook niet blind op dit soort eenmalige (YT) testjes met 1 computer/reader/file/persoon en situatie.
Bij weer een ander is zo'n test top10 uitslag net wéér effe anders.