Uitslag fotowedstrijd: Lucht & Landschap

Uitslag fotowedstrijd: Lucht & Landschap

Julian Huijbregts 23303
Niet alleen het landschap kenmerkt een goede landschapsfoto. Ook de lucht is een belangrijk onderdeel. In deze fotowedstrijd gingen we op zoek naar de mooiste combinatie van lucht en landschap. Dit zijn de winnaars!

Aan een landschap kun je niets manipuleren: het is zoals het is. Toch kun je van één landschap talloze verschillende foto's maken. Niet alleen de compositie, maar ook de omstandigheden bepalen het resultaat. Met een bijzondere wolkenlucht, spectaculaire zonsondergang of onweerstorm kan een landschap compleet getransformeerd worden. Voor deze fotowedstrijd namen we niet genoeg met een fraai landschap: ook de lucht moest een belangrijke rol spelen en de foto een extra dimensie geven.

Er werd fanatiek meegedaan aan de wedstrijd, dat resulteerde in bijna 1500 inzendingen. Niet gek, want de hoofdprijs is spectaculair: de winnaar ontvangt een Canon EOS 70D én 18-135mm IS STM-objectief, ter waarde van 1449 euro.

We zeggen het vaker, maar doen het gewoon weer, want niets is minder waar: veel inzendingen waren van hoog niveau. Het selecteren van drie winnaars uit de vele uitschieters was geen eenvoudige opgave en heeft dan ook wat tijd gekost. We hebben onze keuze gemaakt, dit zijn onze winnaars!

Hoofdprijs: Mariska Vegter

De hoofdprijs gaat naar Mariska Vegter, die deze foto met prachtige kleuren en sterke dieptewerking instuurde. De glooiende zandduinen in de voorgrond gaan over in de indrukwekkende bergketen op de achtergrond, waarvan de toppen in de wolkenlucht verdwijnen. Rechts in de verte zien we besneeuwde bergen, een mooie combinatie met de koele blauwe tonen van de wolken. De zon die vanaf links het beeld in schijnt, zorgt voor een warme gloed en fraaie overgang in de lucht. Deze foto bevat alle ingrediënten waar we in deze wedstrijd naar op zoek gingen: een prachtig landschap en een wolkenlucht die dat nog eens versterkt. Het levert Mariska de hoofdprijs op: een Canon EOS 70D met 18-135mm IS STM-objectief, beschikbaar gesteld door Canon Nederland, van harte gefeliciteerd!

Foto © Mariska Vegter

Foto © Mariska Vegter

Tweede prijs: Martin Muller

Een grauwe grijze wolkenlucht spreekt meestal niet tot de verbeelding. Wel in deze schilderachtige foto van Martin Muller. De subtiele schakeringen in de wolken en de vele vormen die deze aannemen rechtvaardigen deze compositie. Het landschap speelt een kleinere rol in deze foto, maar vult de lucht perfect aan. De glooiende bergen met contrastrijke kleuren vormen een erg mooie combinatie met de wolkenlucht. Martin wint de een stijlvolle cameratas: de Guru Bags Venter Brown Large, beschikbaar gesteld door CameraNU.nl.

Foto © Martin Muller

Foto © Martin Muller

Derde prijs - Paul Pitteljon

Paul Pitteljon laat zien dat je ook in de lage landen perfecte landschapsfoto's kunt maken. De kaarsrechte horizon staat haarscherp afgetekend in het midden van het beeld. De uitgestreken lucht zorgt voor lijnen die je diep in de foto trekken. De uitgekiende compositie maakt de plaat compleet. Paul wint een pakket ter waarde van 75 euro, bestaande uit een accu (voor camera naar keuze), Velbon-statief en Sandisk-geheugenkaart, beschikbaar gesteld door Saake-shop.nl.

Foto © Paul Pitteljon

Foto © Paul Pitteljon

Met dank aan Canon Nederland, CameraNU.nl en Saake-shop.nl voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

afbeelding van Robert de Carpentier (Hoogland)

Wat een kutfoto's!

afbeelding van Anoniem

Wat een jaloerse reactie! Bah

afbeelding van Anoniem

Jaloers denk ik dan krijg je zulke stomme opmerkingen!

afbeelding van Luc Peeters

Ik heb niets tegen kritiek, wanneer deze "opbouwend" is, dus waarvan je iets kan leren, maar "kutfoto's" zegt mij helemaal niets buiten het niveau van de commentator.

afbeelding van Chuck Winter

Photoshop forever...

afbeelding van sabrina de vries

En nu nog de uitslag van de foto wedstrijd oranje die 13 juli afliep? Waar ik over mailde maar geen antwoord kreeg?

afbeelding van Saskia Jans

Mooie keuze, gefeliciteerd voor de winaars!

afbeelding van scooterlady

ja daar kan ik niet tegen op...

afbeelding van Trijntje Medema

Jammer van de negatieve reacties hieronder, wat een geweldige foto's ! Ze zijn echt prachtig. Gefeliciteerd winnaars !

afbeelding van Mirjam

Ik vind de foto's heel mooi. maar ik ben het eens met het bovenstaande commentaar.Er wordt wat af gefotoshopt. Bij de fotowedstrijden van National Geographic, bij voorbeeld Jasper Doest, is dit ten strengste verboden. Ja een beetje bij snijden maar daar blijft het dan ook bij. Een foto moet van zich zelf al mooi zijn en niet met allemaal lagen en filters uit fotoshop.

afbeelding van Em

Dit is toch geen National Geographic... Is photoshop dan opeens uit den boze?

afbeelding van Anoniem

Photoshop rules!
(Noem dit geen fotowedstrijd maar Photoshop-competitie)

afbeelding van wimmelwimmel

Winnaars gefeliciteerd. Wat een middeleeuwse reacties zeg. Het bewerken van beelden hoort absoluut bij het fotograferen. Dat is altijd zo geweest. Ik vermoed eerlijk gezegd dat de mensen die zo hard schreeuwen over photoshop zelf de materie niet onder de knie krijgen en dus inderdaad jaloers zijn op deze prachtige foto's. Het gaat om visie omzetten in beeld, de gebruikte technieken zijn wat mij betreft daaraan ondergeschikt. Natuurlijk is er ergens een grens waar fotografie stopt en 'digital art' begint maar mijns inziens is die bij deze beelden nog lang niet bereikt.

afbeelding van fotobongo

"Natuurlijk is er ergens een grens waar fotografie stopt en 'digital art' begint maar mijns inziens is die bij deze beelden nog lang niet bereikt."
Mee eens.

afbeelding van Anoniem

Valt er eigenlijk nog iets af te dingen op de compositie van de winnende foto?

afbeelding van Anoniem

Foto 2 vind ik wat dat betreft de beste, die hield het langst mijn aandacht vast.

afbeelding van Jan 609

Misschien een keer allemaal met dezelfde foto photoshoppen. Wedstrijdje wie kan het beste photoshoppen. Gelijke kansen qua foto dan.

afbeelding van Johan Pickery

Winnaars, gefeliciteerd! Prachtige foto's... Een beetje jaloers ben ik wel, maar dat is voor mij een motivatie om te blijven werken aan verbetering. Aan allen die negatief commentaar leverden... neem lessen, volg workshops, ga naar lezingen & think out off the box

afbeelding van Michael Roubos

Dat van die kut foto's slaat natuurlijk op hun eigen foto's, Kwalitatief Uitermate Teleurstellend.

afbeelding van Bofoto

Gaat dit om een foto..
of hoe goed je bent met je computer
ja,,het is een kwestie van smaak,
Het is wel kunst maar het heeft niets meer te maken met fotografie

afbeelding van scooterlady

waarom dat photoshoppen? Ik vind foto's mooier als ze er in werkelijkheid worden gedaan..ik vind het zonde van een foto..maar gefeliciteerd voor de mensen die gewonnen hebben..komt er nu een wedstrijd foto's maken zonder photoshoppen?

afbeelding van fotobongo

hulde voor de winnaars, foto's werden in het analoge tijdperk ook al bewerkt,het gaat tegenwoordig wat milieuvriendelijker..... welterusten.

afbeelding van BJ

Kritiek heeft alleen zin als dit opbouwend is. Maar het is inderdaad zo dat bij alle foto's het gebruik van Photoshop meteen herkenbaar is en dat vind ik erg jammer. Als Photoshop zodanig wordt toegepast dat het de inhoud van de foto bepaalt, en dat is hier duidelijk het geval, kun je je afvragen of het nog om een foto gaat of om een afbeelding die is gemaakt met behulp van fotografie. Dat mag natuurlijk allemaal, vrijheid blijheid, maar het gaat voorbij aan de essentie van de inhoudelijke(!) fotografie. In dit kader vind ik het verwerpelijk dat DigifotoPro, hoe mooi de plaatjes ook zijn en hoe het de winnaars ook is gegund, dit soort 'foto's' als winnaars kiest.
Laten we toch weer gewoon gaan fotograferen!

afbeelding van Yari

Heb geen exact idee wat de hier getoonde prijswinnaars hebben gedaan (geshopt)om 'zover' te komen. Ja, de meningen zien hier over verdeeld. Wat geeft Digifotopro als bewerkingsgrens aan - heb ik eigenlijk niet naar gekeken. Geven ze dat überhaupt aan, of is alles - zonder er iets over te schrijven - gewoon toegestaan.
Ik shop TIFF's als het gaat om croppen en eventueel het contrast. Anders is het inderdaad geen zelf gemaakte opname meer.

afbeelding van Mariska Vegter

Om even te reageren op de photoshop discussie, mijn heeft weinig met photoshop te maken. Deze foto is gemaakt met de HDR techniek, dit is gewoon een techniek die je kunt gebruiken om grote contrasten in een photo te voorkomen. Drie foto´s, drie verschillende belichtingen..meer is het niet. Verder is het gewoon de kunst om op het juiste tijdstip op de juiste plek te staan. Deze twee dingen heeft alles met fotografie te maken en weinig met photoshop. Ik weet niet eens hoe ik met lagen enzo moet werken. Als ik naar de andere foto´s kijk zie ook fotografie, werken met filters hoort er ook bij, je speelt met licht en belichtingstijden.

afbeelding van BJ

Ik vind het gebruik van HDR, D-Lighting enz. en soms het gebruik van filters ook discutabel. Vroeger was het er niet en toen werden ook de prachtigste foto's gemaakt door mensen die wisten hie ze met licht en contrast om konden gaan. Die dus gewoon fotografeerden.......

afbeelding van Anoniem

Wat een onzin, 'vroeger' gebeurde dit net zo en dan vaak nog veel opzichtiger. Kijk maar eens goed naar de foto's van Ed van der Elsken, daar is het doordrukken en tegenhouden vaak erg goed zichtbaar. Sowieso hadden de meeste fotografen die in z/w werkte een kleurfilter voor hun lens. Al in 1851 maakte Edouard Baldus een samengestelde foto uit tien negatieven om zo een grotere scherptediepte te verkrijgen. Fotobewerking is van alle tijden, alleen is het palet aan opties nu iets groter. Een goed eindresultaat is alleen te behalen met een goed uitgangspunt en alleen daarom al is het onzin om te roeptoeteren dat deze winnende foto's niets met fotografie of zogenaamd vakmanschap te maken hebben. Vakmanschap is niet alleen het beheersen van fotografische technieken, maar is ook meegaan met je tijd. Daar kunnen sommige mensen die hier reageren nog iets van leren.

afbeelding van hanskoot@livophex.com

Mooie keus van de redactie. Wat photoshop? ja, maar toepasselijk ingezet en geen plastic fantastic naar mijn mening. Jammer van de negatieve reacties. De basis van de winnende foto's deugt volgens mij.

afbeelding van Mike

Ik denk dat het beter is om de optie om anoniem te reageren uit gezet moet worden...

afbeelding van Anoniem

Ik denk dat het beter is om de optie,om anoniem te reageren uit te zetten.

afbeelding van BJ

Helemaal mee eens!!

afbeelding van Anoniem

Mooie foto's maar te zwaar bewerkt naar mijn smaak. De lichte rand boven de heuvelrug op foto 2 is bijna gênant. Als je de lucht indrukwekkender wil maken moet je het wel netjes doen.

afbeelding van janjbr

Photoshop of niet, het blijven mooie mooie foto's.

afbeelding van Paul Pitteljon

Ik kan enkel voor mezelf spreken, foto 3 is long exposure foto waarvan de sluitertijd 4 minuten bedraagt dmw van een Lee big stopper, 10 stops filter.
Hierdoor bekom je het melkachtig effect van de zee en de wolken die strepen worden. Heb ik die foto bewerkt ? ja, want ik heb van een raw kleurenopname een zwart wit foto gemaakt met vignetering...

*** de gustibus et coloribus non est disputandum ***

afbeelding van ronald geneyn

Proficiat Paul . Knap werk.

afbeelding van Ben Kok

Paul, ik vind jouw filtergebruik in deze foto perfect gekozen, kijk wel uit dat je niet te ver doorschiet met je sluitertijd, puur naar mijn smaak kijkende, had ik persoonlijk deze foto als nummer 1 gekozen.
Zo zie je maar weer he, we zijn allemaal verschillende mensen met verschillende keuzes, nogmaals ik vind deze technisch zeer goed.

afbeelding van Michele070

Waarom toch altijd zo'n aversie tegen het gebruik van filtering in photoshop? In het analoge tijdperk deed je dat met losse filters tijdens de opname of gewoon in de doka. ZW met verschillende contrastfilters en een beetje waaieren en doordrukken waar nodig. Kleur idem, al was dat voor de meeste hobbywerkers al hogeschool dokawerk. Maar als je tegenwoordig een polafilter op een objectief zet, je witbalans wat tweakt of een stevig grijsverloop gebruikt, wordt er gelijk gemekkert over photoshop, zelfs als er NIET geshopt wordt... Zo jammer...