Comfortabel, veilig en compact je gear inpakken

Comfortabel, veilig en compact inpakken: tips voor de fotograaf

Redactie DIGIFO... 2151 0
Het vakantieseizoen is in aantocht; tijd om eens aandacht te besteden aan een veel voorkomend vraagstuk onder fotografen: hoe ga ik om met mijn bagage?

Advertorial

Afhankelijk van het doel van je reis kun je verschillende keuzes maken wat bepakking betreft. Ga je speciaal op reis om te fotograferen en filmen? Of neem je de camera alleen mee voor wat sporadische vakantiekiekjes? Met enkele slimme trucs en handige gadgets kun je het jezelf comfortabeler maken, zonder dat je al je favorieten thuis hoeft te laten.

Hoe minder, hoe beter

Wanneer je met een auto reist kan je uiteraard meer materiaal meebrengen, dan wanneer je van het openbaar vervoer gebruik maakt. Ongeacht de wijze van vervoer geldt bij het kiezen van je bepakking dat 'zo weinig mogelijk' over het algemeen een goed uitgangspunt is. Een paar gram extra lijkt niet veel, maar wanneer je uren door de bergen wandelt gaat elke kilo tellen. Wees kritisch. Wat heb je écht nodig?

Denk na over de omstandigheden waarin je je spullen zult gebruiken. Net zoals antiek porseleinen servies geen goede keuze is voor op een camping, is sommige apparatuur simpelweg niet geschikt voor bepaalde reizen (en andere juist heel erg praktisch!).

Een tip: ga een aantal dagen voordat je op reis gaat 'proefpakken'. Zo kun je zien hoeveel ruimte het materiaal in beslag gaat nemen en kun je eventueel nog items selecteren om thuis te laten.


Foto: F-stop Gear

Multifunctioneel

Kies voor materialen die meerdere functies hebben, dan kun je andere items thuis laten. Een voorbeeld: de Godox 5-in-1 Reflector werkt met een omkeerbare afrithoes waardoor hij gebruikt kan worden als zowel goud, zilver en wit reflectiescherm, diffuus scherm én zwarte lichtvanger. Zo hoef je maar één scherm mee te nemen en win je ruimte in je tas.

Godox
Foto: GODOX Photo Equipment Co.

Meer uit je objectieven halen

Omdat er op een reis zo veel verschillende mooie dingen te vinden zijn om te fotograferen (weidse uitzichten, plaatselijke cultuur, details van de exotische natuur) is het fijn om een variatie van objectieven bij de hand te hebben. Helaas nemen veel objectieven veel ruimte in. Een zoomobjectief biedt hier uitkomst, maar in sommige situaties zijn bepaalde objectieven een must. Denk bijvoorbeeld aan een groothoek om de plaatselijke architectuur vast te leggen.

Een handige gadget bij het gebruik van meerdere objectieven is de Mount Adapter. Hiermee kun je objectieven van een ander merk op jouw camerabody gebruiken. Dit scheelt het meenemen van een extra body. Bovendien kun je gemakkelijker objectieven uitwisselen met een reisgenoot.

Caruba Mount Adapter
Foto: Caruba

Caruba Mount Adapters zijn onder meer verkrijgbaar in:

  • Canon EOS M mount - Canon EF(S) Lens mount
  • Sony NEX mount - Canon EOS Lens mount
  • Micro 4/3 mount - 4/3 Lens mount (voor bijvoorbeeld Olympus en Panasonic)

Ook je macro-objectief kun je thuislaten en vervangen door een kleiner item: de Omkeering. Hiermee schroef je een lens omgekeerd op de camerabody, voor een instant macro-effect!

Met Mount adapters en Omkeerringen bespaar je ruimte, maar word je niet beperkt in je opties.

Stabiliteit zonder sjouwen

Hoewel ze veel ruimte in beslag kunnen nemen, zijn statieven in sommige situaties noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer je een sterrenhemel vast wilt leggen of je in een kerk bent waar niet geflitst mag worden. Ook op een plek met een zeer onregelmatige ondergrond, zoals in een gebergte of jungle, biedt een stevig statief uitkomst. Het kiezen voor een ministatief of een klemstatief (bijvoorbeeld de Takeway T1) scheelt veel ruimte. Bovendien kunnen ze mee in de handbagage van het vliegtuig.

Takeway
Foto: Takeway

De stevigheid van een statief kan verbeterd worden door het te verzwaren. Omdat contragewicht erg zwaar is om mee te sjouwen, vormen Sandbags de betere optie. Sandbags kunnen leeg en opgevouwen worden meenemen. Op locatie plaats je de Sandbag op het statief, rits je hem open en vul je hem met wat er voor handen is (bijvoorbeeld stenen, zand, rijst of gevulde waterfles). Sandbags zijn verkrijgbaar in rechthoekige vorm (dubbel te vouwen) en als driehoekvormige statiefsleeve.

Klein formaat  voor actiehelden (actioncam en GoPro)

Is het fotograferen van berglandschappen niets voor jou, maar jakker je er liever van af met een mountainbike of deltavlieger? Ook voor de actie liefhebber zijn er mooie kleine producten voorhanden. Denk hierbij aan plak-mounts om je Gopro te plakken op een plek geheel naar eigen keuze. Ook camera stabilisatoren zijn verkrijgbaar in handzaam formaat: een Caruba Mini Stabilizer Pro of een Handheld Gimbal (Feiyu Tech FY-G4 Ultra 3-Axis) schelen veel ruimte in vergelijking met full-size stabilisatoren.

Caruba plak mounts
Foto: Caruba

Praktische tassen

Wanneer je gekozen hebt welke spullen mee gaan op reis, moet je bepalen hoe je deze spullen het beste kunt vervoeren.

Een tas moet ten eerste genoeg ruimte bieden voor je materiaal. Sommige tassen bieden extra functies die het gemakkelijker maken spullen te organiseren en snel tevoorschijn te halen voor gebruik. Ter illustratie de Caruba Andex1 Sling Backpack: deze tas heeft een verstelbaar interieur en een middenschot dat verwijderd kan worden, waardoor er meer of grotere materialen in passen. Als je het film- en fotomateriaal liever apart wilt houden van je lunch, landkaart en zonnebrandcrème, plaats je het schot terug. De Caruba Andex1 kan bovendien vanaf de zijkant opgeritst worden en heeft deze Sling-mogelijkheid: je kunt de tas gemakkelijk naar je buik draaien ('sling') om met één beweging de camera uit de tas te pakken.

Caruba rugzak
Foto: Caruba

Tip: Neem meerdere tassen mee voor verschillende gelegenheden: dagtrips, een avond uit, een hike, etc. Zorg ervoor dat je de tassen in elkaar kunt stoppen of aan elkaar kunt monteren. Het is onoverzichtelijk om met veel losse bagagestukken te reizen. Je raakt sneller iets kwijt. Caruba Compact Mini tasjes kunnen door de riemlus en draagriem eenvoudig aan een broekriem of backpack worden vastgemaakt.

Bescherming tijdens transport

Het risico op beschadigingen is groot wanneer je op reis bent, ook wanneer je zelf voorzichtig bent. Hitte, kou, zandstuiven, regen, struikelen; een ongeluk zit in een klein hoekje. Niets is zo vervelend als midden in je reis in een ver land met kapotte spullen komen te zitten. Kies daarom voor tassen met een goede padding om te beschermen tegen stoten. Denk ook aan een LCD screenprotector en een regenhoes voor je camera.

Grote fotoapparatuur, zoals statieven of een complete SLR of Video-set, mogen meestal niet meegenomen worden in het passagiersgedeelte van het vliegtuig. Ze moeten in het bagageruim vervoerd worden waar je niet kunt zien wat er met de materialen gebeurt.
Een goede (statief)tas beschermt je materiaal tegen de ruige aanpak van de bagageverwerker van het vliegveld.

Tip: Geen zin om je tas langdurig te tillen? Op een Universele Trolley rijd je hem zo achter je aan.

Caruba
Foto: Caruba

Klein maar fijn: gadgets die in je binnenzak passen

Tenslotte zijn er vele kleine producten verkrijgbaar die voor elke fotograaf erg handig zijn om bij de hand te hebben. We noemen er hier een paar:

  • Voldoende/verschillende CF- of SD-kaarten; gebruik ze afwisselend en berg ze op verschillende plekken op. Zo raak je niet al je foto’s kwijt wanneer je een kaartje verliest tijdens een hike of in het vervelende geval dat je tas gestolen wordt.
  • Multi Card Case MCC-1; voor het veilig, waterbestendig opbergen van 8 SD-kaarten en/of 4 CF-kaarten.
  • Ministatief; voor compactcamera's (het Caruba Ministatief is slecht 65mm lang!).
  • Blaasbalg / Lens Blower; Om woestijnzand mee uit je lens te blazen.
  • Schoonmaaksetje; Bijvoorbeeld de VSGO DSLR Lens Cleaning Kit. Deze kit bestaat uit een pouch met daarin een blaasbalg, reinigingsdoekje + zakje, reinigingsvloeistof, wattenstaafjes & antistatische handschoenen.
  • Hotshoe mini-waterpas (25mm)

Inpakken en wegwezen

Samengevat zijn er vele manieren waarop je het reizen met fotobagage een stuk aangenamer en gemakkelijker kunt maken. Ga zuinig om met je beschikbare ruimte en selecteer je materiaal zorgvuldig. Kies voor goede bescherming van je spullen en kijk eens rond welke gadgets voor jou extra comfort kunnen betekenen.

Zo ga je geheid een fijne reis tegemoet en kom je thuis met prachtige vakantiefoto's! Ingepakt? Een heel fijne reis toegewenst.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie