Onmisbare accessoires voor de fotograaf

Christel de Wolff 3812
Ga je graag op pad of werk je regelmatig in de studio? Dan zul je stukje bij beetje leren welke apparatuur je echt nodig hebt en wat je nooit gebruikt. Ben je nog niet zo vaardig in de studio of op locatie? Lees dan eerst dit artikel!

Het is een gevaar dat je steeds meer apparatuur koopt omdat je het denkt nodig te hebben. Maar andersom is het ook niet prettig wanneer je halverwege een shoot bent en er ineens achter komt dat je jouw concept niet kunt uitvoeren. In dit artikel worden een aantal musthaves voor studiofotografen op een rijtje gezet: 

Meer dan alleen lampen

Als fotograaf let je heel goed op de lampen en de daarbij horende accessoires die je aanschaft, maar let ook op de volgende zaken:

Externe harde schijf

Er zijn veel goede harde schijven op de markt, waardoor je altijd een goede keuze kunt maken. Hou voldoende ruimte op je computer vrij, zodat deze niet onnodig traag wordt. Hoe meer je fotografeert, hoe sneller de gegevens oplopen natuurlijk en wanneer je pc vol zit, is het al te laat. Het voordeel van externe harde schijven is dat je ze overal mee naar toe kunt nemen. Je kunt er dus ook voor kiezen om een backup te maken en die elders te bewaren. Mocht het noodlot toeslaan en je door een inbraak of bijvoorbeeld lekkage ineens je spullen kwijt zijn, dan heb je in ieder geval je gegevens nog op een veilige locatie! 

Voorkom een muisarm

Wanneer je veel fotografeert, heb je automatisch ook veel foto's om te bewerken. Of je nu veel of weinig aan de nabewerking doet, op de lange termijn kan het werken met een muis een blessure opleveren. Het werken met een tekentablet werkt beter en in veel gevallen ook nauwkeuriger. De penmuisis drukgevoelig, waardoor je een bewerking met meer intensiteit kunt maken door meer druk te geven. Het is even wennen, maar uiteindelijk wil je nooit meer anders! 

Kies voor een goede cameratas

In het kader van zo min mogelijk blessures oplopen, is het ook wenselijk om een goede cameratas aan te schaffen. Een goede cameratas houdt niet alleen je spullen veilig, maar zit ook nog eens comfortabel. Sommige fotografen geven de voorkeur aan een schoudertas, anderen zweren bij een rugzak. Het voordeel van diet laatste is dat het gewicht gelijkmatig over je schouders verdeeld wordt, waardoor je minder last van je schouders krijgt én je handen vrij hebt om te fotograferen. Het nadeel is dat je spullen op je rug zitten en je de tas af moet doen om bij je spullen te kunnen. Welk model jij kiest is dus zeer persoonlijk, maar we hebben wel een paar goede modellen voor je op een rij staan: 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel