DIGIFOTO Pro Awards

Canon RF 35mm f/1.8 IS STM macro

Dre de Man 2800
Een 35mm mag uiteraard niet ontbreken bij de nieuwe objectieven voor de Canon RF-serie. De lichtsterkte f/1.8 is ook voor de hand liggend. Maar een macro-functie? En waarom bij een groothoek?

Je moet de dingen niet moeilijker maken dan ze zijn, maar ook niet simpeler. Zegt Einstein, en die kan het weten. Op het eerste gezicht lijkt een macro-groothoek een tamelijk onzinnig idee. Een tele-macro is veel handiger, je hebt door het tele-effect al een vergroting dus je hoeft het objectief niet zo ver uit te draaien om dichtbij te komen. Dat klopt, maar dat gunstige effect houdt op boven 1 : 1. Wil je een vergroting van tien keer bereiken, dan heb je bij een objectief van 105mm een balg nodig van 60 cm. Bij een 35mm is dat ‘maar’ 38 cm. Dat is nog steeds vrij lang maar met een balgapparaat plus extensie al te bereiken. Voor de maximale vergroting kun je echter het beste een nog kortere groothoek nemen. Canon heeft dus in de EF-serie een 28mm voor dat doel. Wil je het heel goedkoop doen, dan kun je ook een oude retrofocusgroothoek met mechanische diafragmabediening nemen en die omdraaien. Zo’n groothoek heeft het voordeel dat het brandpunt verder naar achteren ligt, dit om plaats te maken voor de spiegel. Draai je zo’n retrofocusobjectief om, dan ligt de onderwerpafstand dus verder van het objectief. Dat is heel handig, maar daarover straks meer. Het objectief beschikt ook over stabilisatie, en dat is zeker bij macro-gebruik handig. Die stabilisatie werkt uitstekend.

Kijk je naar de opbouw van de Canon RF 35mm, dan lijkt die precies op een retrofocusgroothoek – maar dan in zijn omgekeerde gedaante. Kijk maar naar de Canon 35mm f/2, de EF-pendant.

Afbeelding: Canon. Een retrofocus is groter aan de voorkant dan aan de achterkant. De Canon RF 35mm (links) is juist aan de achterkant heel breed, net zo breed als de vatting, dus meer dan vijf centimeter. Aan de voorkant is het eerste lensje maar ongeveer drie centimeter.

De opbouw van het objectief heeft twee voordelen. Het eerste voordeel heb ik al genoemd: je hebt een grotere afstand tot je onderwerp. Dat voordeel mag je niet onderschatten. Bij gewone macrofoto’s is het al heel handig. Maar bij grote vergrotingsmaatstaven kan de afstand tot je onderwerp zo klein worden dat hij theoretisch in het objectief ligt. Je kunt dan dus gewoon geen foto meer maken. Omdat die afstand kunstmatig vergroot is, kan dat nu dus wel.

Maar er is nog een tweede voordeel. Door de speciale optische constructie hoef je het objectief ook minder ver uit te draaien. Je kunt dus toe met vrij korte tussenringen. Canon levert voor het Canon RF-systeem nog geen tussenringen.

Ook gewoon – en toch niet

Bij al dat gepraat over macro zou je bijna vergeten dat de 35mm ook een gewone lichte groothoek is. En een heel goede bovendien! Al bij f/4 is het objectief scherp tot in de hoeken, waarbij de hoeken vrijwel net zo hoog scoren als het centrum. Laten we maar eens gaan kijken in het LAB.

De Canon RF 35mm f/1.8 IS STM in het LAB

De 35mm heeft al bij de grootste opening een goed contrast over een groot deel van het beeldveld. Bij f/4 strekt die scherpte zich uit tot in de hoeken en haalt vrijwel dezelfde waarde als in het centrum. Dat is een uitstekende score die we vrijwel nooit zien maar waarvan we aannemen dat bij objectieven voor de nieuwe vattingen van Canon en Nikon gemakkelijker te bereiken zijn. We zien zeer kleine kleurfouten, zoals dat bij een macro hoort vrijwel geen vertekening en ook verder nauwelijks fouten. Het bokeh is mooi.

Conclusie

In het LAB doet de Canon 35mm het goed, veel beter dan de EF-35mm van Canon, terwijl de prijs nauwelijks hoger is. De macrofunctie krijg je er dus gratis bij. Zolang er nog geen tussenringen zijn, gaat het objectief niet verder dan 2 : 1, maar in de toekomst wordt het objectief een geheim macro-wapen. Op basis van de resultaten bij 1 : 2 én de optische bouw, durven we te garanderen dat het objectief het bij grote afbeeldingsmaatstaven heel goed zal doen.

Kortom: als gewone 35mm zeer aanbevolen, maar voor macro-fanaten een objectief waar je niet omheen kunt – tenminste wanneer Canon tussenringen voor het RF-systeem introduceert. Het is geen L-objectief maar je krijgt optisch absoluut L-kwaliteit.

Beoordeling van de Canon RF 35mm f/1.8 IS STM

Beeldkwaliteit: 9
Bediening: 8
Behuizing: 8
Prijs / kwaliteit: 9

Award:

Specificaties

Adviesprijs: € 559,-
Brandpuntsafstand: 35 mm
Aantal diafragmabladen: 9 (afgerond)
Maximaal diafragma: f/1.8
Lengte: 63 mm
Breedte: 74 mm
Gewicht: 305 g
Opbouw (elementen/groepen): 11/9
Kortste scherpstelafstand 0,17 m

Canon heeft net als Nikon nieuwe stappen gezet op het gebied van objectiefontwikkeling. Samen met de Canon EOS R werden vier objectieven geïntroduceerd. Drie daarvan testten we. De 28-70mm f/2 hou je nog van ons tegoed, maar de 50mm f/1.2, de 24-105mm f/4 en dus de 35mm f/1.8 hebben we al wel getest.

De review van het Canon RF 24-105mm f/4L IS USM objectief lees je hier.

Onze bevindingen met de Canon RF 50mm f/1.2L USM lees je in DIGIFOTO Pro 6.2018. Deze verschijnt eind deze maand. Wil jij deze uitgave graag op je eigen deurmat ontvangen? Neem dan snel een abonnement. Je kunt deze editie en voorgaande nummers ook los bestellen voor €7,95 inclusief verzendkosten (binnen Nederland).

Lees ook: Canon EOS R in de praktijk

 

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre