DIGIFOTO Pro Awards

Canon RF 24-105mm f/4L IS USM

Dre de Man 2206
Canon heeft net als Nikon nieuwe stappen gezet op het gebied van objectiefontwikkeling. Samen met de Canon EOS R werden vier objectieven geïntroduceerd. Drie daarvan testten we. De 28-70mm f/2 houdt u nog van ons tegoed, maar de 50mm f/1.2, 35mm f/1.8 en de 24-105mm f/4 hebben we nu al getest. Zouden ze echt zoveel beter zijn dan de andere Canon objectieven?

We beginnen onze drievoudige test met de Canon RF 24-105mm f/4L IS USM. Ondanks de spectaculaire 28-70mm f/2 en de 50mm f/1.2 is de 24-105mm f/4 het Canon RF-objectief dat waarschijnlijk het vaakst over de toonbank zal gaan. Het moet concurreren met de bestaande nog maar net twee jaar oude EF variant, de Canon EF 24-105mm f/4 IS II USM L. 

Op het eerste gezicht verschilt de nieuwe Canon 24-105mm niet zoveel van de oude. 700 in plaats van 795 gram zwaar, 107mm lang in plaats van 118mm terwijl de breedte hetzelfde is. Hij is dus iets kleiner en lichter, maar niet opvallend veel. Kijk je naar de opbouw van het objectief, dan zie je wel verschillen. Er zijn twee elementen bijgekomen, maar opvallender is dat het laatste element van het objectief in de 24mm-stand heel dicht op de sensor zit en dat het de nieuwe vatting vrijwel opvult.

Het Canon RF-objectief is dus wat kleiner en lichter. Maar de ontwerpen hebben toch ook nog wat van elkaar weg. Zouden ze ook qua prestaties op elkaar lijken?

In het gebruik lijkt het RF-objectief in ieder geval heel prettig. Zoomen gaat soepel, de scherpte lijkt op het eerste gezicht goed en de stabilisatie is zelfs opvallend goed, beter dan die van het EF-objectief. Dat is op zich niet zo gek, want de stabilisatie profiteert nog van de data die via de snelle nieuwe vatting van de sensor komen.

'Ook hier zien we dus dat de nieuwe vatting duidelijke voordelen biedt'

De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM in het LAB

In het lab zien we prima prestaties bij volle opening, dat wil zeggen tot aan de randen. De hoeken zijn echter niet bij alle brandpuntsafstanden ideaal. Bij 24mm worden ze nooit uitstekend, bij 35mm daarentegen al bij f/5.6 en daar zijn de hoeken dan net zo goed als de rest van het beeld. Bij 50mm zijn de prestaties nog steeds uitstekend, minimaal minder goed dan bij 35mm. Bij 70mm zijn de randen en hoeken minder en bij 105mm weer minder maar beter dan bij 24mm en nog steeds uitstekend bij f/8.

We zie wel wat laterale chromatische aberratie, maar die verdwijnt uiteraard bij de verwerking in de camera en in RAW. De vertekening is bij 24mm wel vrij duidelijk zichtbaar maar bij de rest van het bereik is dat gering. Ook de vertekening kan echter in de camera en in de RAW-verwerking gecorrigeerd worden. Het bokeh is met name vanaf 70mm goed, zodat het objectief ook goed te gebruiken is voor portretten. De reflectievrijheid is ook prima en verder zien we geen opvallende beeldfouten. Mechanisch is het objectief voorbeeldig afgewerkt.

Conclusie Canon RF 24-105mm f/4L IS USM

Wat prijs betreft wijkt het objectief niet veel af van het vergelijkbare objectief voor de EF-vatting. Dit nieuwe objectief is zeker in het middenbereik heel veel beter. Het is ook compacter en lichter, dus het voldoet heel goed als reiszoom in combinatie met de compacte Canon EOS R. Ook hier zien we dus dat de nieuwe vatting duidelijke voordelen biedt.

Specificaties

Adviesprijs: € 1.219,-
Brandpuntsafstand: 24-105 mm
Aantal diafragmabladen: 9 (afgerond)
Maximaal diafragma: f/4
Lengte: 107 mm
Breedte: 84 mm
Gewicht: 700 g
Opbouw: (elementen/groepen) 18/14
Kortste scherpstelafstand: 0,45 m
Info: www.canon.nl

Beoordeling

Beeldkwaliteit 8
Bediening 8
Behuizing 8
Prijs / kwaliteit 8

Award
Goud

 

Benieuwd naar onze bevindingen met de Canon RF 50mm f/1.2L USM? Je leest het in DIGIFOTO Pro 6.2018. Wil jij deze uitgave graag op je eigen deurmat ontvangen? Neem dan snel een abonnement. Je kunt deze editie en voorgaande nummers ook los bestellen voor €7,95 inclusief verzendkosten (binnen Nederland).

Lees ook: Canon EOS R in de praktijk 

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre