Camerabobbel smartphone verleden tijd?

Camerabobbel smartphone verleden tijd?

Eefke Burg 773
Smartphonecamera's worden steeds beter en bieden features waar we tien jaar geleden alleen maar van konden dromen. Maar ondanks de veel geavanceerde functionaliteiten was er nog één doorn in het oog van onderzoekers van de universiteit van Utah: hoe de camera eruit zag. De objectieven voor smartphonecamera's zijn redelijk dik, waardoor je te maken krijgt met zogenaamde 'camerabobbels.' De onderzoekers zijn op zoek gegaan naar een oplossing en hebben een nieuwe soort optische lens ontwikkeld om dit probleem het hoofd te bieden.

Nieuwe lens duizend keer dunner dan reguliere lens op smartphone

De nieuwe lens is duizend keer dunner dan reguliere smartphone lenzen en honderd keer lichter. Het zou ervoor kunnen zorgen dat smartphone producenten eindelijk smartphones kunnen produceren zonder 'camerabobbels' maar ook voor drones en night vision camera's is het een goede ontwikkeling.

Conventionele smartphonelenzen zijn slechts een paar millimeters dik, wat niet erg veel is. Bij het ontwikkelen van smartphones tikt het echter al heel snel aan. Rajesh Menon, één van de ontwikkelaars van het project, geeft aan dat de nieuwe lens slechts een aantal microns dik is. 'Hoewel onze lens honder keer lichter en duizend keer dunner is, is hoe deze presteert net zo goed als conventionele objectieven,' geeft de ontwikkelaar aan.

 

Nieuwe lens smartphone op hele andere manier opgebouwd

Naast dat de lens dun en lichtgewicht is, is de nieuwe lens ook plat, waar conventionele lenzen die vaak licht gebogen zijn. Het bestaat uit vele microstructuren, die elke lichtstraal in de juiste richting naar de sensor buigen. De Universiteit van Utah geeft aan dat het team ook 'een fabricageproces heeft ontwikkeld met een nieuw type polymeer, samen met de algoritmen die de geometrie van deze microstructuren kunnen berekenen.'

'Je kunt deze microstructuren beschouwen als zeer kleine pixels van een lens,' legt Menon uit. 'Ze zijn op zichzelf geen lens maar werken allemaal samen om als een lens te fungeren.'

Naast dat de nieuwe lenzen bruikbaar zijn voor smartphones en drones, bieden ze kleine camera's ook de mogelijkheid om warmtebeelden te maken en daarmee te zoeken naar hittesignalen, die indiceren dat er mensen aanwezig zijn. Hierdoor kunnen bosbranden in natuurgebieden in kaart gebracht worden en er beter worden gezocht naar slachtoffers van natuurrampen.

Het team van onderzoekers achter de lens heeft onlangs een publicatie bekend gemaakt in de laatste editie van 'Proceedings of the National Academy of Sciences.' Het onderzoek werd geschreven door U electrical en Monjurul Meem, Sourangsu Banerji, Apratim Majumder, Rajesh Menon, Fernando Guevara Vasquez en Berardi Sensale Rodriguez.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke