De beste fotobewerkingsapps op je mobiel
Van knippen en plakken in de doka tot worstelen met lastige desktopprogramma's; het bewerken van foto's is nooit écht makkelijk geweest. Dat terwijl de snelheid waarin we vandaag de dag leven vraagt om extra flexibiliteit, snelheid en intuïtieve interfaces. Gelukkig zijn er de laatste jaren ook genoeg krachtige mobiele apps opgesprongen, waarmee je als fotograaf nu op elk moment je beelden kan optimaliseren, of het nu gaat om snelle correcties onderweg of verfijnde nabewerking in een creatieve sessie thuis. Wij zetten de beste voor je op een rijtje.
Bewerkingsapps zijn allang geen simpele software voor Instagramfoto's meer. De systemen achter deze apps helpen je bij elke stap van dit proces: AI-ondersteunde tools nemen repeterende taken uit handen, steeds meer apps kunnen RAW-bestanden aan en met de cloud synchroniseren is een fluitje van een cent. Het lijkt alsof cameraproducenten dat ook in zien; denk aan een Nikon, die al een tijdje werkt aan het versimpelen van de overgang van camera naar smartphone met Snapbridge. Zo kan je zonder problemen, in alle rust, je heil zoeken in de volgende apps. Maar ook voor foto's die je met je smartphone maakt zijn deze apps uitermate geschikt.
1. Lightroom Mobile
Adobe. De Amerikaanse softwaregigant kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. De Creative Cloud is waarschijnlijk de bekendste groep bewerkingshulp in de wereld. De functies op de desktopprogramma's zijn eindeloos, maar ook Adobe’s Lightroom Mobile blijft een zwaargewicht in de wereld van mobiele fotobewerkingsapps. De app biedt uitgebreide functies zoals geavanceerde kleurcorrectie, maskers en lokale aanpassingen. Dankzij cloudopslag en presets kun je foto's efficiënt bewerken, opslaan en delen, direct vanaf je smartphone of tablet. Voor veel fotografen is dit uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor desktopbewerking onderweg. Het nadeel is wel dat een groot deel van de functies achter een paywall zitten.
Pluspunten:
- Krachtige functies voor professionele nabewerking
- Naadloze synchronisatie met Adobe Creative Cloud mogelijk
- RAW-ondersteuning en presets beschikbaar op mobiel
- Gebruiksvriendelijk, met veel leermateriaal van Adobe
Minpunten:
- Voor geavanceerde functies is een abonnement nodig
- Kan niet evenveel als de desktopapps van Adobe
- Kan veel, maar kan daarom ook een beetje overdonderend zijn
2. Snapseed
Snapseed is misschien wel de grote underdog in dit lijstje. Compleet gratis, maar toch met een grote hoeveelheid mogelijkheden. Met ondersteuning voor RAW-bestanden, een intuïtieve interface en een hele hoop presets en filters, is er qua gemak bijna geen gelijke volgens deze schrijver.
Pluspunten:
- Gratis en zonder advertenties of in-app-aankopen
- Ondersteuning voor RAW-bestanden
- Van Google, dus snelle link met Google Photos
- Interface simpel en snel te begrijpen
- Net een nieuwe update, na 4 jaar stilstand
Minpunten:
- Geen (automatische) cloudsynchronisatie
- Mist soms precisie voor detailwerk
3. VSCO
Net als bij Adobe, is er rond VSCO een community aan software te vinden. De mobiele app staat bekend om zijn subtiele filters en kleurprofielen die sterk leunen op analoge filmemulaties. De focus ligt minder op technische bewerkingen, maar des te meer op visuele sfeer en artistieke expressie, en zorgt daarbij voor extra snelheid in het editingproces
Pluspunten:
- Filmische filters met karakter
- Ingericht op gemak en snelheid
- Community-integratie met inspiratie van andere makers
- Ideaal voor social content
Minpunten:
- Minder technische bewerkingsopties
- Veel functies alleen beschikbaar met betaald lidmaatschap
- Niet gericht op gedetailleerde nabewerking of retouching
4. Darkroom
Apple-gebruikers opgelet; deze is voor jullie! Darkroom is een geliefde app onder iPhone- en iPad-gebruikers dankzij de slimme interface, krachtige functies en volledige integratie met de Apple Photos-app. Bewerken in Apple-stijl betekent bewerken op de simpelste manier, of het nou met RAW, video of portretmodusfoto's is.
Pluspunten:
- Naadloze integratie met Apple iCloud Photos
- Ondersteunt RAW, HEIF én video
- Voor- en achtergrond separaat te bewerken
- Snelle en overzichtelijke interface
Minpunten:
- Enkel beschikbaar op iOS
- Sommige pro-functies enkel in abonnementsvorm
5. Pixelmator en Photomator
Oké, excuses aan Androidgebruikers, maar Apple is op het creatieve vlak moeilijk te evenaren. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan Pixelmator en Photomator over te nemen. Deze twee apps zijn van dezelfde maker, maar hebben net een iets andere functie. Photomator richt zich op supersnelle editing, met behulp van AI-tools als automatische kleurcorrectie, intelligente retouching, terwijl Pixelmator krachtiger is en je volledige controle over de bewerking geeft. De apps werken op zichzelf goed, maar zijn ook makkelijk los te gebruiken en linken perfect met iCloud.
Pluspunten:
- AI-ondersteunde correcties zijn accuraat en snel
- Ondersteuning voor RAW en ProRAW
- Strakke, professionele interface
- Fijne link tussen de twee apps
Minpunten:
- Alleen voor iOS (iPhone, iPad, Mac)
- Pixelmator is betaald, beiden werken pas volledig met een abonnement
- Niet bedoeld voor geavanceerde maskers of lagenbewerking
Wat betekenen deze fotobewerkingsapps voor jouw workflow?
Het bewerken van je foto's is dankzij deze apps steeds sneller en intuïtiver aan het worden, zonder concessies te doen aan kwaliteit. Voor fotografen die onderweg willen kunnen werken of hun bewerkingen willen stroomlijnen, zijn tools als Lightroom, Snapseed en Darkroom niet alleen handig, maar geven ook ruimte aan meer spontane creativiteit. Schiet er ineens een goed idee binnen, hoef je dat niet meer op te schrijven of te hopen dat je onthoud, maar kun je het gelijk toepassen. Je workflow wordt zo minder gebonden aan plaats of hardware.
Of je nu kiest voor een allrounder als Lightroom of liever werkt met een stijlgerichte app als VSCO: bewerken is makkelijker dan ooit, en daarmee openen zich een groot aantal extra creative deuren.
