Haal alles uit je smartphonecamera

Adobe Lightroom Mobile: de ultieme mobiele tool

Redactie DIGIFO... 1685 0
Fotograferen met je smartphone wordt steeds populairder. Niet gek, want je smartphone heb je altijd bij je. Dat vraagt om een tool waarmee je die foto’s ook echt kunt onderscheiden. Adobe Lightroom Mobile is die tool, want met RAW en selectieve bewerkingen heb je daarmee écht de controle over je foto’s. Piet van den Eynde laat het zien in een leuke video én we gaan zelf met de app aan de slag.

Ondertussen is wel duidelijk dat fotograferen met je smartphone voorbij gaat aan het nemen van snapshots, de smartphone is een waardig alternatief geworden voor de (compact)camera. De optische kwaliteiten van de smartphonecamera worden steeds beter en ook krijg je als fotograaf steeds meer controle over je foto’s. Want dat laatste aspect is uiteindelijk waarmee je jouw foto’s kunt onderscheiden.

Met Lightroom Mobile van Adobe heb je ook op je telefoon de volledige controle over je foto’s. Lightroom Mobile is, de naam zegt het al, een mobiele versie van het befaamde softwarepakket van Adobe waarmee miljoenen fotografen hun foto’s ordenen en bewerken.

Bewerken

Met de meeste smartphonecamera-apps kun je al een aantal (basis)bewerkingen uitvoeren, zoals croppen, de kleuren veranderen of extra contrast toevoegen. Lightroom Mobile gaat echter véél verder en lijkt daarmee behoorlijk veel op zijn grote broer, de desktopversie.

De kracht van Lightroom Mobile zit in het feit dat je met de camera in de app in RAW kunt fotograferen én je de beschikking hebt over selectieve bewerkingen. Daardoor heb je veel meer mogelijkheden om je beeld te perfectioneren én te personaliseren. Belangrijk, want hoewel smartphonecamera’s de laatste jaren véél beter zijn geworden, hebben ze soms nog moeite met grote contrasten en ingewikkelde belichtingen. Denk aan een felle lucht of een donkere partij in een landschapsfoto.

Video

Adobe certified Lightroom expert Piet van den Eynde laat deze zomer elke week een ander interessant aspect van Lightroom Mobile zien in een video. In deze video gaat hij bijvoorbeeld in op het werken met de HDR-functie en hoe je via selectieve bewerkingen je foto extra dimensie én kwaliteit mee kunt geven. Iedere foto wint daarmee aan kwaliteit.

 

 

Een erg interessante video, want Piet laat zien dat je met de selectieve bewerkingen de volledige controle hebt over je beeld. Dat vraagt om een test.

Aan de slag

We namen zelf de proef op de som en gingen aan de slag met Lightroom Mobile om te kijken wat de voorgenoemde kwaliteiten in de praktijk betekenen. Als uitgangspunt maakten we een landschapsopname met veel verschillende beeldelementen. Lucht, bomen, een straat én een waterpartij.

Dit is de originele foto. Een prima plaat, maar op het gebied van kleur, contrast, tekening en sfeer nog wat vlak en saai. Dat kan natuurlijk veel beter!

In Lightroom Mobile kun je via de knop ‘Selective’ kiezen voor selectieve bewerkingen, dus bewerkingen in specifieke delen van je beeld. Een functie die erg fijn werkt in de desktopversie en dus ook welkom is op je smartphone. De lucht in ons beeld is vrij vlak qua kleur en contrast. Dat kan natuurlijk veel beter en spannender, maar als je die bewerking op het hele beeld los zou laten krijg je een foto met overdreven kleuren en contrasten. Dat wil je niet en dus komt die knop ‘selective’ erg goed uit. Via een gradient kunt je het gedeelte van je beeld selecteren dat je wilt bewerken. Dat gaat overigens heel gemakkelijk, je sleept de gradient gewoonweg over je beeld. Daarna kun je aan de slag met contrast, kleur, helderheid en dehaze. Resultaat: een fraaie en krachtige Hollandse lucht.

Winst

Nu is de foto niet helemaal meer in balans, want de rest van het beeld is nog ‘saai’. Daar kun je eenvoudig wat aan doen door een nieuwe gradient te maken voor bijvoorbeeld de waterpartij in de voorgrond. Daar kun je ook flink wat winst halen, extra contrast en helderheid werkt altijd erg mooi bij een donkere waterpartij.

Ten slotte geven we de middelste sectie van het beeld ook nog wat extra kracht door wat contrast en helderheid toe te voegen. Ook halen we de schaduwen wat op om extra doortekening te krijgen in de donkere bomen.

Nu is de foto weer in balans. Een krachtig, dynamisch en kleurrijk beeld met overal de goede contrasten en een fraaie doortekening. Als kers op de taart voegen we aan het eindresultaat nog een kleine vignette toe. Ook kijken we nog even naar de kleurtemperatuur, want in Lightroom Mobile kun je die volledig naar je hand zetten.

Niet te geloven

Het eindresultaat is een foto die tien keer beter is dan het oorspronkelijke beeld en het is bijna onvoorstelbaar dat deze foto met een smartphone gemaakt is. Met deze krachtige mobiele software kun je jouw foto’s volledig naar je eigen hand zetten én het uiterste uit je smartphonecamera halen. Mooi nieuws voor de fotograaf die niet altijd zijn grote logge camera mee wil nemen op stap, maar ook voor de beginnend fotograaf die de wereld van de fotografie nog helemaal moet ontdekken.

Daarnaast zijn deze ontwikkelingen winst voor de fotografie in het algemeen, want door deze ontwikkelingen krijgen steeds meer mensen de kans om fotografie te ontdekken en op een eenvoudige manier aan de slag te gaan. Je telefoon heb je immers altijd bij je. En een bekende uitspraak luidt niet voor niets: de beste camera is de camera die je bij je hebt. En Lightroom Mobile zorgt ervoor dat je het uiterste uit je smartphonecamera kunt halen.  

Nu jij

Wij zijn overtuigd van Lightroom Mobile en geloven dat heel veel fotografen baat hebben bij deze fijne app. Ga zelf aan de slag met je smartphone en Lightroom Mobile en deel je foto’s op Twitter en Instagram met de hashtag #ShineThisSummerBenelux. Dat wordt ongetwijfeld een zomer vol inspiratie én fantastische smartphonefoto’s.

Adobe Lightroom Mobile is beschikbaar voor zowel Android als iOS en te downloaden via Google Play en de App Store. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie