Camera Jackie Kennedy te koop

Camera Jackie Kennedy te koop

Jasper van Bladel 1954
Jackie Kennedy kennen we natuurlijk als de vrouw van JFK, maar ze was voordat ze met hem trouwde fotograaf voor de Washington Times-Herald. Een camera uit haar collectie is nu te koop.

Jackie, toen nog Bouvier, werkte vanaf 1952 voor de krant en fotografeerde dwars door de stad. Tijdens een van haar fototochten kwam ze John F Kennedy tegen, wat later zou leiden tot het huwelijk tussen de twee. Haar taak was de stem van het volk te laten horen. Ze ging de straat op en vroeg de mensen op de straten van Washington om hun mening over grote vraagstukken in het nieuws. Daarbij maakte ze ook foto's.

Leicaflex

Ze fotografeerde met een Speed Graphic, een camera die nu niet aangeboden wordt. De aangeboden camera betreft een Leicaflex SL met  Leitz Wetzlar Summicron-R 50mm. De aanbieder vraagt 8,995 dollar voor de set. Dat lijkt niet veel geld voor een Leica die van een Kennedy is geweest, maar houd in je achterhoofd dat dit een Leicaflex SLR is en geen meetzoeker van Leica. Een Leicaflex koop je voor aanzienlijk minder geld dan een meetzoekermodel van het merk. 

Objectieven

Ook twee objectieven uit haar collectie zijn te koop. Dat zijn de Nikon Nippon Kikkor-S Kogaku 35mm f/2.8 en een Leica Leitz Wetzlar Summicron-R 50mm f/2. De Nikon kost 2500 dollar en de Leica 2750. Niet overdreven veel geld dus, zeker gezien de legendarische oud-eigenaresse.

Voor de Kennedy-verzamelaar een unieke kans om in het bezit te komen van deze mooie stukjes techniek. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper