Boekentip: PR:OUD – Trots op leeftijd

Redactie DIGIFOTO Pro 1900
Het koffietafelboek PR:OUD – Trots op leeftijd, dat op 11 maart verschijnt, zal de betekenis van ‘oud’ voorgoed en ten positieve veranderen. Een initiatief van Micaela Bartels in samenwerking met fotografe Sevilay Maria van Dorst.

PR:OUD – Trots op leeftijd

In de regel komen afbeeldingen van ouderen in twee smaken. Met kromme rug en rollator, verdrietig uit het raam starend, óf met een volle bos haar en stralende lach genietend van het uitzicht op een of andere bergtop. De beeldtaal hiervan is duidelijk: oud worden is een tamelijk naargeestig proces, waar je alleen aan kan ontsnappen door het behoud van een jeugdige uitstraling en een sportief lijf.

Dit gedachtegoed sijpelt door in alle uithoeken van onze samenleving. Het kleurt onze houding tegenover onze eigen veroudering en zet een grote groep mensen weg als potentieel zielig of op zijn minst minder waardevol.

Hoogste tijd om afscheid van deze vastgeroeste (denk)beelden te nemen. Immers: hoe leuk zou het zijn om oud te kunnen worden in een maatschappij die levenservaring en leeftijd wel op waarde weet te schatten.

Koffietafelboek als sprankelend eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd

PR:OUD – Trots op leeftijd, is een initiatief van Micaela Bartels en Sevilay Maria van Dorst. In het koffietafelboek fungeren 40 spraakmakende Nederlanders als rolmodel én inspiratiebron om de gangbare stereotypen van ‘ouderdom’ te weerleggen. Een eerste stap in een landelijke bewustwoordingscampagne.

Micaela Bartels: ‘Ik ervaar ouder worden als een geschenk. Eigenlijk altijd al. Hoe ouder ik word, hoe meer alles op zijn plek lijkt te vallen. Alsof je een enorme puzzel aan het leggen bent en steeds meer stukjes op de goede plek terechtkomen. In plaats van ‘minder’ voelt het juist als ‘meer’. Meer overzicht, meer zelfvertrouwen, meer rust in mijn kont, betere ideeën en meer vaardigheden om daarmee daadwerkelijk aan de slag te gaan.’

Sevilay Maria van Dorst: ‘Het is echt een groot verschil of je iemand van twintig of van tachtig voor je camera hebt staan. Waar bij jongeren vaak nog onzekerheid de boventoon voert, staan de ouderen er in de regel veel zelfbewuster in. Weten wie je bent en waar je voor staat heeft gewoon tijd nodig. Mooi om te zien. De authenticiteit van de fotografie werd mogelijk gemaakt doordat ik samen met onze stylist Richard Schreefel uit ieders klerenkast mocht putten. Best bijzonder eigenlijk. Zo kreeg ik een goed beeld van ieders persoonlijkheid en kon ik die vastleggen.’

 

 

Meer informatie 

PR:OUD – Trots op leeftijd, uitgegeven door Hans& Publishing.
352 pagina’s met inspirerende beelden en verhalen van spraakmakende Nederlanders zoals Paul van Vliet, Noraly Beyer, Sjaak Swart en Vincent Mentzel.

De beelden zijn in groot formaat te zien gedurende een expositie in de passage van De Hallen te Amsterdam: 6 maart t/m 30 april.

Het boek is verkrijgbaar vanaf 11 maartAdviesprijs € 95,-
Info: www.pr-oud.com

PR:OUD - Hubert Jan Henket - ©Sevilay Maria

Lees ook: Op zoek naar nieuw leesvoer? Dit zijn 5 top fotoboeken!

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie