Adobe presenteert Lightroom Mobile voor de iPad

Jesse Kraal 2926
Dat Adobe werkte aan een mobiele versie van Lightroom was al lang geen verrassing meer, nu het programma officieel is gepresenteerd weten we alle ins en outs van de app. Het blijkt een verlengstuk van de pc-software door continue synchronisatie. Bewerkingen kunnen ook op de iPad gedaan worden.

Leek halverwege 2010 een iPad-versie van Adobe Lightroom nog een zeer lastige opgave, begin dit jaar verschenen de eerste signalen dat zo'n mobiele applicatie wel degelijk in de maak was. Op de website van Adobe verscheen kortstondig een verwijzing naar Lightroom Mobile.

Nu, enkele maanden later, trekt Adobe het doek van Lightroom Mobile, dat in eerste instantie alleen voor de iPad beschikbaar is, maar op korte termijn ook voor de iPhone beschikbaar moet komen. Of er ook een Android-versie in de maak is, meldt het softwarebedrijf niet. Overigens is de app op dit moment alleen beschikbaar voor gebruikers die hebben ingeschreven op Creative Cloud. Overigens lijkt de tijdelijke actie waarbij je Photoshop CC en Lightroom voor 12,29 per maand kunt licenseren wederom te zijn velengd.

Cloud

Dat Adobe kiest voor de cloud-benadering heeft vooral te maken met synchronisatie. Lightroom Mobile is namelijk geen opzichzelf staande applicatie, maar een verlengstuk van Lightroom 5 op pc of Mac. Door een collectie in de desktop-versie te delen worden de foto's zichtbaar op de iPad. Veranderingen die je op de desktopversie maakt worden gesychroniseerd met de mobiele versie en vice versa.

Lightroom Mobile kan dus ook met raw-bestanden overweg, al worden niet de volledige raw's geladen op je iPad. In plaats daarvan maakt Lightroom Mobile gebruik van slimme previews. Wel kun je vrijwel alle basisbewerkingen uitvoeren die je in de desktopversie kunt doen, zoals witbalans, belichting, helderheid, verzadiging, crops en meer. Deze bewerkingen worden direct gesynchroniseerd en toegepast op de originelen in de Lightroom-bibliotheek op de desktop.

Stap voor stap: aan de slag met Lightroom Mobile


1. Als je dit nog niet hebt gedaan, registreer je dan bij Adobe.

2. Download Lightroom 5 voor je pc of Mac via de Creative Cloud-applicatie of download de trial en probeer Lightroom dertig dagen.

3. Log in bij Lightroom met je Adobe ID, dit kun je doen via de 'identity plate' linksboven in het scherm.

4. Synchroniseer een collectie door op het icoontje te klikken naast de naam van de collectie. Je kunt alleen foto's delen met de mobiele applicatie als je de collectie waarin ze staan deelt.

5. Download Lightroom Mobile op je iPad en log in met je Adobe ID.

6. Je foto's verschijnen nu op je iPad. De snelheid waarmee dit gaat is uiteraard afhankelijk van je internetverbinding.
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van John R

Net alles conform de instructies gedaan. Bij het aanmelden vanaf de desktopversie krijg ik echte herhaaldelijk "Er is een onverwachte fout opgetreden bij het aanmelden bij Lightroom. Probeer het opnieuw."
Waarschijnlijk te druk, of kinderziekte. Of beide...

afbeelding van John R

Opgelost! Firewall (LittleSnitch) hield de verbinding tegen...