8 MFT sensors in 1 VR bal: Insta360 Titan

Siem van Woerkom 529
Een bizarre setup, met bizarre kwaliteit en een bizar prijskaartje..

Vreemde eend in de bijt

De Insta360 Titan is een camera als geen ander die je ooit hebt gezien. De 'bal' bevat maar liefst 8(!) MFT sensors om VR beelden in de hoogst mogelijke kwaliteit te schieten. De bedoeling is dat deze bollen op festivals en dergelijke neergezet kunnen worden en zo livestreams kunnen verzorgen.

De Micro Four Thirds-sensoren van Titan zijn ongeveer 7,5 keer groter dan de 1 / 2,3-inch sensoren die doorgaans zelfs in veel professionele 360-camera's worden gebruikt. Naast de hogere resolutie geeft de grotere sensor van Titan een veel hogere beeldkwaliteit. Het vangt 10-bits kleuren op, waardoor miljarden kleurencombinaties en een hoge kleurnauwkeurigheid mogelijk zijn. Het heeft ook een veel hoger dynamisch bereik en een lage lichtgevoeligheid dan 360 camera's die kleinere sensoren gebruiken.

Naast een hogere beeldkwaliteit, beschikt Titan ook over 9-assige FlowState-stabilisatie (voor iedereen die trilhandjes krijgt bij het idee om deze massieve voetbal te sjouwen) en lange afstand draadloze bediening met lage latentie met Insta360 Farsight, een zendontvangersysteem voor smartphones of tablets met een maximale afstand van 1 km (wanneer er niet te veel stoorfactoren de weg liggen).

Heftige workflow

Titan gebruikt 9 SD-kaarten. Het gebruikt dezelfde workflow als de Insta360 Pro 2. De Titan kan via een ethernetkabel worden aangesloten op een desktop waarop de Insta360 Stitching-software draait, die van alle 9 kaarten kan lezen en voorbeelden van de foto's en video's kan tonen. De Insta360 Stitcher verzamelt de bestanden automatisch van de negen SD-kaarten. Als alternatief kunnen de SD-kaarten worden verwijderd en in SD-kaartlezers worden geplaatst die op een USB-hub met meerdere poorten worden aangesloten. Net als bij een ethernet-verbinding kan de desktopsoftware alle 9 kaarten lezen en voorbeelden tonen.

Titan-video's worden opgenomen in H.264 of H.265. Ze kunnen echter worden ge'stitched' als Prores 422, H.264 of H.265.

Geen 'stitch-editing': de niet-gestikte video's van Titan kunnen ook rechtstreeks worden geïmporteerd en bewerkt in Adobe Premiere Pro, wat niet alleen stiktijd en opslag bespaart, maar ook de kwaliteit verbetert door het aantal keren te verminderen dat de video wordt gecomprimeerd voordat deze wordt gepubliceerd.

Aan al die VR 360 graden geweld hangt natuurlijk wel een aardig prijskaartje. De camera is op dit moment te bestellen voor zo'n 17.000eu. Wij houden het toch nog maar even bij onze GoPro..

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem