5 tips voor de mooiste herfstfoto’s

Redactie DIGIFO... 2569 0

De herfst is een van de allermooiste seizoenen om vast te leggen. Er is genoeg te fotograferen, denk aan verkleurende bomen, mist en paddenstoelen die uit de grond schieten. Ga je een dagje de natuur in met je camera? Kamera Express heeft 5 handige, herfstige tips voor je op een rijtje gezet. Zo kom je ongetwijfeld met de mooiste plaatjes thuis. 

1 Laat de herfstkleuren naar voren komen

Het meest typische aan de herfst zijn de verkleurende, vallende bladeren. Dit zorgt voor een prachtig scala aan kleuren variërend van groen, geel en oranje tot rood en bruin. Maar let ook eens op dennenappels, spinnenwebben of dauwig mos waar je creatief mee aan de slag kunt. Het gouden uur is voor veel fotografen hét moment van een herfstige dag om foto’s te maken. De warme gloed van de natuur krijgt op dit tijdstip een haast magisch tintje. Bekijk deze pagina van Kamera Express voor meer inspiratie over herfstfotografie.

2 Gebruik een macro objectief om paddenstoelen vast te leggen

Paddenstoelen fotograferen kan met allerlei camera’s en lenzen, van groothoek tot tele(zoom). Maar de meest gedetailleerde resultaten bereik je met een macro-objectief. Met deze objectieven zie je ook de allerkleinste details. Je laat paddenstoelen nog meer tot hun recht komen door een wazige achtergrond. Dit bokeh-effect ontstaat door te werken met een grote lensopening (dus een lage diafragmawaarde, bijvoorbeeld f/2.8, f/3.5 of f/4.5). Hierdoor blijft de scherptediepte in de foto beperkt. Dit is iets waar macro-objectieven zich goed voor lenen.

Als je er midden op de dag op uittrekt, zullen je foto’s lichter worden. Naast het voordeel van een macro objectief, is het ook belangrijk te letten op het tijdstip waarop je paddenstoelen gaat vastleggen. Bewolkte dagen leveren ‘warmere’ foto’s op. Zoek je op heldere, zonnige dagen toch naar een warme uitstraling van je foto? Zet dan de witbalans op ‘bewolkt’ of ‘schaduw’. Als je in RAW fotografeert, kun je met Adobe Photoshop Elements, Lightroom of Corel Paintshop de kleurtinten aanpassen.

3 Experimenteer met een polarisatiefilter

Het kan flink regenen in de herfst en een natte ondergrond kan voor ongewenste reflectie zorgen. Dit kan een nadelig effect op je foto’s hebben. Door het gebruik van een polarisatiefilter kan je dit voorkomen. Daarnaast versterkt een polarisatiefilter het contrast van de verschillende kleuren, hierdoor komen de herfsttinten nog beter tot hun recht. 

4 Bescherm je camera en lens

Een regenhoes voor je camera is onmisbaar wanneer je in de herfst de natuur intrekt. Mocht je in een bui terechtkomen, dan kun je je camera en lens met een hoes goed beschermen. Zo kun je je blijven focussen op je foto’s en genieten van je herfstwandeling. Regenhoezen zijn er in verschillende kleuren en maten en voor allerlei verschillende camera’s. Naast een regenhoes, is een waterafstotende rugtas ook een aanrader. Zo neem je je gear overal gemakkelijk, veilig en droog mee naartoe. Wat voor weer het ook is. 

5 Maak gebruik van mist

De kans op mist is in de herfst groter dan tijdens andere seizoenen. Dit kan mooie plaatjes opleveren en zorgen voor een mysterieuze sfeer op een landschapsfoto. Mist in combinatie met zonlicht kan bovendien zorgen voor extra mooie beelden, want wanneer de zon door de bomen schijnt, kun je de zonnestralen dankzij de mist goed vastleggen. Deze bundels zonnestralen heten ook wel ‘zonneharpen’. Daarnaast blijven de dauwdruppels van de mist ook nog wel eens hangen in spinnenwebben. Genoeg redenen om erop uit te trekken met je camera. Bonustip; gebruik een statief of gorillapod bij het maken van dit soort spinnenweb foto's zodat je onbewogen foto’s krijgt. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie