Zeldzaam: noorderlicht te zien in Nederland

Christel de Wolff 967 0
Afgelopen weekend was boven het noorden van Nederland (onder meer Drenthe, Friesland, Groningen en een stukje Gelderland) het noorderlicht te zien. Een bijzonder fenomeen.

Wat is het noorderlicht precies? 

Het noorderlicht, poollicht of auroris borealis, is een natuurlijk fenomeen dat optreedt wanneer geladen deeltjes van de zon interageren met de magnetosfeer en atmosfeer van de aarde. Deze deeltjes, voornamelijk elektronen en protonen, worden door de zon uitgestoten tijdens zonnevlammen en coronale massa-ejecties. Wanneer ze de aarde bereiken, worden ze afgebogen door het magnetische veld van de aarde en stromen ze naar de polen. Wanneer de geladen deeltjes in de buurt van de polen komen, botsen ze met de atomen en moleculen in de atmosfeer van de aarde, wat energie vrijmaakt in de vorm van licht. Dit resulteert in een prachtig schouwspel van gekleurde lichten die dansen en golven in de lucht.

Het noorderlicht is vooral te zien in de buurt van de magnetische noordpool, in gebieden zoals Scandinavië, Canada en Alaska. Het zuidelijke equivalent van het noorderlicht wordt het zuiderlicht of aurora australis genoemd en is te zien rond de magnetische zuidpool. Maar bij hoge uitzondering was het onlangs een stukje lager te zien en wel in Nederland.

Noorderlicht op Texel door Justin Sinner

Het noorderlicht was in de hooggelegen provincies te zien. Vanuit Friesland, Drenthe, Groningen en delen van Gelderland kwamen berichten op Twitter over het noorderlicht. Ook op Texel (Noord-Holland) werd het poollicht gespot en wel door Texelse fotograaf Justin Sinner. Regelmatig deelt hij fantastische beelden in onze lezersgallery van het eiland en we zetten hem ook al eens in de spotlight. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Justin er weer als de kippen bij was om ook het poollicht te vangen en wel met deze selfie. 

Hij schrijft: 'Een Noorderlicht Selfie, toch wel uniek op Texel. Bootje in het water, links het licht van de vuurtoren en een prachtige sterrenhemel. Was om 21:45 op het strand toen was het denk ik op zijn mooist, hierna werd het rap minder en bewolkt.'

Bekijk meer werk van Justin via: justinsinner.nl en in de gallery.

Noorderlicht gemist? Boots het na in Photoshop met deze tutorial

Nog meer poollicht in onze gallery

Nadat we dit artikel plaatsten, druppelden er nog een paar prachtige beelden van het noorderlicht binnen in onze gallery

Onder andere Niels Dam en Goffe Jensma zagen het natuurverschijnsel en legden het vast. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel