Jouw nieuw camera?

Z Cam E2C: De toekomst van videografie?

Siem van Woerkom 1003
Puur het brein van een camera, verpakt in een rechthoek. Kies je mount, en zet je lenzen erop. Is dit de toekomst van videografie?

Apart design

Een behoorlijk vreemde eend in de bijt; de Z Cam E2C is een ietwat blokkige 4K-filmcamera die probeert te herdefiniëren hoeveel je zou verwachten te betalen voor de budget versie van een Red camera. En nog mooier, voor slechts 899eu is hij binnenkort van jou.

De camera is niet bepaald nieuw (informatie over het model bestaat al sinds maart), maar hij is wel aardig onder de radar gebleven. B&H heeft vandaag echter de camera voor pre-order vermeld.

'De Z CAM E2C is 's werelds kleinste 4K 10-bits kleuren camera die PoE (power over Ethernet) ondersteunt. De camera is ideaal voor live streaming evenementen.' Kinson Loo, Z cam.

z cam

 

Wat krijg je precies?

De Z CAM E2C is het kleine broertje van de E2. In wezen is het een simpelere en goedkopere versie van de E2, met beperkte framesnelheden en codec-keuzes. De camera beschikt over een 4/3 ″ sensor met 10-bits kleurondersteuning en een indrukwekkend 11,5 stops dynamisch bereik (tijdens werken met het Z-Log2 profiel). 

De 4/3 ″ (17,56 x 13,11 mm) sensor van de E2C heeft 16,83 MP effectieve pixels. Dit betekent dat het een andere sensor is dan de 4/3 ″ (19,0 x 13,0 mm) van de E2 met 10,28 MP. De crop-factor van de sensor van de E2C is iets groter dan die van de E2. 

Enkele belangrijke kenmerken;

  • 4K @ 30 fps, 10-bits kleuren
  • 4/3 ″ CMOS-sensor
  • 11.5 stopt dynamisch bereik
  • Gigabit Ethernet voor data, controle & live streaming
  • iOS-app voor controle-instelling & live preview
  • POE ondersteund

De camera weegt slechts 668g en heeft de volgende fysieke afmetingen van 91,2 x 89,1 x 83,9 mm. Dit maakt de camera superklein en lichtgewicht, maar een belangrijk feitje om te onthouden is dat dit slechts een doos met een grote sensor is en je ten minste een lens en een batterij moet toevoegen om het te kunnen gebruiken.

z cam
afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem