10 voorspellingen over de toekomst van de fotografie

Mark IJsendoorn 10506
De fotografie evolueert mee met technologische vooruitgang. Hoe zal fotografie er in de toekomst uit gaan zien?

Fotografie is een kunstvorm die afhankelijk is van technologie. Technische ontwikkelingen als de komst van kleurenfoto’s, van fotorolletjes en van digitale camera’s hebben de fotografie al enorm verandert. Maar hoe zal het medium in de toekomst veranderen? Hebben we nog aparte lenzen nodig voor verschillende effecten? Zullen we foto’s van DSLR-kwaliteit schieten met een camera ter grootte van een smartphone? Zullen er überhaupt nog fotocamera’s zijn, of zal er een compleet ander medium ontstaan om beeld vast te leggen? In deze video van COOPH worden op basis van huidige trends enkele voorspellingen gedaan.

 

De toekomst van de fotografie samengevat:

Sterkere sensors

Het ligt voor de hand, maar de wildgroei aan megapixels zal alleen maar toenemen. Camera’s zullen sensors hebben met een resolutie van honderden megapixels en zullen met extreem hoge ISO waarden ook ’s nachts kunnen fotograferen.

Kleinere camera’s

Kleinere, beter hanteerbare camera’s zijn een logische ontwikkeling. Het zal niet lang meer duren voordat het meesleuren van een DSLR met drie knoeperds van lenzen echt verleden tijd is. Kleinere opties zijn zelfs al verkrijgbaar, zoals de Light L16. Deze camera met 16 objectieven is niet groter dan een smartphone en kan zeer bewerkbare foto’s schieten van spiegelreflexkwaliteit. Aan het California Institute of Technology schijnt zelfs een camera ontwikkelt te worden zonder bewegende delen, lenzen of spiegels. Met een nieuw soort optische technologie zou de camera volledig plat en flexibel kunnen zijn.

Meer fotojournalistiek

De democratisering van de journalistiek is eigenlijk al lang een feit. Nu al verschijnen beelden van omstanders veel eerder op social media dan die van journalisten. Hoe geavanceerder de technologie wordt, hoe beter en gemakkelijker mensen hun eigen verhalen kunnen vertellen.

Intelligente camera’s

Het is mogelijk dat camera’s in de toekomst niet meer bestaan, en dat er technologie bestaat die het beeld dat onze ogen waarnemen direct vast kunnen leggen. Tot die tijd wordt er ook gewerkt aan camera’s die kunnen reageren op commando’s van onze ogen, of zelfs op onze hersengolven.

Slimmere software

Adobe werkt al aan apps die, op basis van machine learning, bepaalde lastige fotobewerkingen automatisch voor ons kunnen uitvoeren. De software zal alleen maar slimmer worden, en zal uiteindelijk steeds meer bewerkingen automatisch kunnen uitvoeren om zo de mens als schakel in het creatieve proces haast te vervangen.

Het nieuwe vintage

Het is onvermijdelijk dat de DSLR-camera’s zullen verdwijnen als dé camera voor de professionele fotograaf. De techniek staat op het punt te worden ingehaald door veel praktischere en meer hanteerbare opties. Binnenkort wordt de DSLR-camera dus vintage, maar zal hij ongetwijfeld zijn comebacks maken bij de meer nostalgische fotografen onder ons.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark