WIT - Fotografie, Kunst, Design, Mode, Film
Persbericht:
In deze tentoonstelling is bestaand en nieuw werk te zien van nationaal en internationaal talent, gevestigde en opkomende kunstenaars zoals Sandra Backlund, David Batchelor, Hans Op de Beeck, Dinie Besems, Blommers / Schumm, Joost van den Broek, Frank Bruggeman, Elspeth Diederix, Lidewij Edelkoort, Olafur Eliasson, Ed van der Elsken, Fransje Killaars, Aart Klein, Katrin Korfmann, Anouk Kruithof, Katinka Lampe, Joep van Lieshout, Nanine Linning, Loesje, Petra Lunenburg, Katja Mater, Christien Meindertsma, Vincent Mentzel, Krijn van Noordwijk, Cas Oorthuys, Lonneke van der Palen, Carla van de Puttelaar, RAW COLOR, Jaap Scheeren, Scheltens & Abbenes, Roland Schimmel, Scholten & Baijings, Marleen Sleeuwits, Berndnaut Smilde, Berend Strik, Marije Vogelzang, Dirk van Weelden, Peter de Wit, Piet Zwart en vele anderen. De tentoonstelling WIT is een totaalervaring met fotografie als leidraad.
Wit staat voor een nieuw begin, een onbeschreven blad. Deze kleur vormt het uitgangspunt voor een veelzijdige tentoonstelling waarin het publiek in aanraking komt met verschillende betekenissen van wit. WIT is multidisciplinair, presenteert documentaire-, portret- en landschapsfotografie, maar ook kunst, mode, design, architectuur, film, video en meer.
WIT gaat over onze maatschappij, over verschillende culturen, religie en politiek. WIT is historisch en eigentijds; een ontdekkingstocht langs verhalen en belevenissen vol met tegenstellingen tussen licht en donker, open en dicht, leven en dood. WIT toont de relatie tussen fotografie als kunstvorm en actuele maatschappelijke thema’s, alsook de wisselwerking tussen de eigen collectie, bijzondere bruikleenstukken en unieke werken in opdracht. WIT is samengesteld door Anne van der Zwaag, curator en publicist op het gebied van kunst, design, mode, fotografie en kleur!
De tentoonstelling WIT is onderdeel van het meerjarenprogramma ZWART/WIT en mogelijk gemaakt dankzij een genereuze bijdrage van het Wertheimer Fonds. Met een spraakmakend totaalconcept dat over meerdere jaren wordt uitgerold, positioneert het museum zich verder als hét Fotomuseum van Nederland op het gebied van historische en eigentijdse fotografie met een grensoverschrijdend karakter en maatschappelijke relevantie. Nu grenzen tussen kunstdisciplines steeds meer vervagen, kijkt het Nederlands Fotomuseum met WIT verder dan het eigen medium en plaatst ontwikkelingen binnen de hedendaagse fotografie in een bredere creatieve context. Kijk voor meer informatie op www.zwartwit.nu.
