Winter in Noors Lapland

Winter in Noors Lapland - Van Noorderlicht tot walvissafari

Redactie DIGIFO... 2389 0
Wie in de winter noorderlicht (Aurora Borealis) of rendieren wil fotograferen, zelf eens op een hondenslede wil staan, of een nachtje in een ijshotel wil slapen, denkt al snel aan Finland. Maar ook in het prachtige fjordenlandschap van Noors Lapland kunnen je winterse wensen in vervulling gaan.

Advertorial

Denk eens aan de gezellige havenstad Tromsø met cafeetjes en restaurantjes bij de haven, verschillende musea, traditionele huisjes en de bijzondere IJskathedraal. De stad heeft hierdoor de bijnaam 'Parijs van het noorden' gekregen.

Tromsø vormt een goede uitvalsbasis voor verschillende activiteiten zoals hondensledetochten, sneeuwscootertochten, boottochten op zoek naar walvissen en Zeearenden en natuurlijk 's avonds excursies op jacht naar het noorderlicht.

Noorderlicht

IJshotel

Noordelijker ligt Alta, waar al vijftien jaar iedere winter rond half januari de deuren van het ijshotel geopend worden. Een nachtje in een ijshotel is een bijzondere beleving. Als er dan ook nog noorderlicht gezien wordt, is zo'n overnachting helemaal spectaculair.

IJshotel

Overdag kunnen er sneeuwscootertochten, hondensledetochten, skitochten gemaakt worden. Tevens kan het cultuurhistorisch museum bezocht worden en kun je meegenomen worden naar een Samidorp en naar de rendierenkuddes. Wil je net als Floortje Dessing de rendierentrek meemaken? Ook dat kan vanuit Alta.

Rendierentrek

Hondenslederace

Begin maart is het een drukte van jewelste in het stadje. Dan wordt de grote hondenslederace, de Finnmarksløpet, gehouden. Er doen zo'n 130 teams mee, waaronder verschillende internationale teams. Er zijn twee afstanden: 500 km, van Alta naar Levajok en terug, en 1000 km, van Alta over de Finnmarkfjell naar Kirkenes en terug. De start wordt uitbundig gevierd, maar je kunt je voorstellen dat na zo'n prestatie de finish minstens net zo spectaculair is.

Hondenslee

Noordkaap

Dicht bij de Noordkaap ligt het plaatsje Hammerfest. Ook van hieruit is van alles mogelijk in de winterse sferen. Bovendien is er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de Noordkaap, de noordelijkste punt van Noorwegen en Europa.

Kirkenes

Verder naar het oosten, tegen de Russische grens, ligt Kirkenes. Deze havenstad is ook in de winter vol activiteiten. Hier worden de grootste vissen en krabben gevangen. Je kunt mee de zee op en bij terugkomst mag je uiteraard na bereiding de vangst proeven.

Wil je wat meer sportief op weg? Dan kun je de sneeuwschoenen onderbinden en een flinke wandeling in de prachtige omgeving maken. Er is ook de mogelijkheid om sneeuwscootertochten te maken, zowel overdag als 's avonds, op zoek naar noorderlicht. Ten zuiden van het stadje ligt de prachtige Pasvikvallei. Hét gebied voor een korte of meerdaagse hondensledetocht.

Sneeuwscooter

Meer informatie

Wil je meer weten over deze bestemmingen en de mogelijkheden? Kijk dan op www.belugareizen.nl onder de bestemming Noorwegen / Lapland, bel Beluga Adventures 010– 2950126, of kom langs op het kantoor aan de Van Byemontsingel 3 te Pernis.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie