LED-verlichting vs flitslicht

Wat zijn de grootste verschillen?

LED-verlichting vs flitslicht

Redactie DIGIFOTO Pro 3721
Met natuurlijk licht kan je fantastische foto's maken. Maar soms geeft natuurlijk licht harde schaduwen, verandert het continu of is er simpelweg niet genoeg om mooie foto's te maken. Dan kan het nodig zijn om zelf wat extra licht toe te voegen. Jarenlang was je al snel toegewezen op ingewikkelde flitsers, maar tegenwoordig maken led-panelen en spiraaldaglichtlampen een opmars. Maar wat zijn eigenlijk de grootste voordelen van led- en spiraaldaglichtverlichting.
Jarenlang waren flitsers de enige serieuze optie als je extra licht wilde toevoegen, maar tegenwoordig zijn led-panelen steeds meer in opkomst. Zijn deze simpele lichtbronnen een waardig alternatief voor krachtige flitsers? Wij zetten de grootste verschillen op een rij.
Led vs flitslicht

Continu

Een groot verschil tussen flitslicht en een led-paneel, is dat een led-paneel continu licht geeft en een flitser, de naam zegt het al, korte flitsen geeft. Dit betekent dat als je iets aan het licht verandert, zoals de output of de afstand van je onderwerp, je direct het effect kan zien. Als je wat licht wil toevoegen aan het al aanwezige omgevingslicht, kan je bij ledverlichting direct zien hoeveel licht je toe moet voegen, welke kant je het paneel op moet richten en of je de kleur moet bijstellen. Bij flitsers zal je eerst een foto moeten maken om te zien wat het resultaat is. Voor fotografen die weinig van externe lichten weten kan het daarom een stuk toegankelijker zijn om continue led-panelen te gebruiken. Een tweede voordeel is dat led-panelen hierdoor ook goed te gebruiken voor video.

Continulicht is niets nieuws, maar tijdenlang moest je als fotograaf al snel grijpen naar spiraaldaglicht. Hoewel deze lampen nog steeds populair zijn bij video en product- en portretfotografie zijn ze wel wat minder mobiel dan de led-panelen van tegenwoordig. Desondanks zijn spiraaldaglicht lampen nog erg op hun plek in de studio.
Led vs flitslicht

Kracht

Een hardnekkig fabeltje is dat led-lichten veel minder krachtig zijn dan flitsers. Vroeger klopte dit, maar tegenwoordig zijn er ook een groot aantal Powerled's op de markt zoals de Bresser SR en SN Serie. De Bresser SR Serie is voorzien van een Fresnel-lens en kan zeer veel licht leveren. Een bijkomend voordeel is dat ze bijna geen warmte afgeven en tot 90% energiezuiniger zijn.

Kleurgloed

Een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een led-paneel, is de kleurzeem die kan optreden. Led-panelen, en zeker de goedkopere varianten, kunnen nog wel eens een kleurgloed creëren waardoor er aan de rand van het beeld een groene of paarse gloed kan ontstaan. Dit is natuurlijk ongewenst, want de kleurechtheid van continue verlichting is zeer belangrijk. De LED- en spiraaldaglichtverlichting van Bresser hebben een CRI waarde van gemiddeld 95. Een CRI-waarde tussen 90 en 100 geeft een zeer goede kleurweergave en heeft zeer goede eigenschappen. De Bresser LED lampen zijn leverbaar in een 5500K, 3200K en in een BiColor uitvoering. De kleurtemperatuur kan bij BiColor op de lamp traploos gewijzigd worden van 3200K en 5500K. Bij de LED-lampen met een vaste kleurtemperatuur van 5500K wordt altijd een diffuus- en 3200K kleurenfilter meegeleverd. Bij de 3200K lampen wordt altijd een diffuusfilter geleverd.
Led vs flitslicht

Let hier dus goed op bij aanschaf van een led-paneel of vraag dit na bij deskundige verkopers zoals de werknemers van Folux, de specialist voor al uw studio-apparatuur.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie