1984?

Wetenschappers hebben een 500 megapixel cloudcamerasysteem onthuld in China

Siem van Woerkom 330 0
Het systeem zal naar zeggen gebruikt worden voor het opsporen van criminelen, maar niet iedereen is hierop gerust.

Griezelig

Wetenschappers hebben in China een 500 megapixel cloudcamerasysteem onthuld waarvan ze zeggen dat het in staat is om de gezichtsdetails van elk individu vast te leggen in een menigte van tienduizenden mensen, waardoor angst voor privacy i.v.m gezichtsherkenning een nieuw niveau zou kunnen bereiken.

De resolutie van de camera is vijf keer gedetailleerder dan het menselijk oog en is ook uitgerust met kunstmatige intelligentie (AI), gezichtsherkenning, realtime monitoring en cloud computing-technologie.

Dit alles betekent dat het menselijke gezichten of andere objecten kan detecteren en identificeren en onmiddellijk specifieke doelen kan vinden, zelfs in een druk stadion legde Xiaoyang Zeng, een van de wetenschappers die aan de nieuwe technologie werkte, afgelopen week uit. 

Gigantische gegevens

Hij zei dat dit apparaat - door lokale media de 'supercamera' genoemd - zowel stilstaande beelden als video kan opnemen. 'De uitdaging voor een camera van deze omvang, met name in een cloudgestuurde AI-omgeving, is de hoeveelheid gegevens die nodig is voor identificatie. Als je het detailniveau van elk beeld verhoogt zoals de wetenschappers van Fudan University hebben gedaan verhoogt de grootte van de bestanden - vooral voor video - aanzienlijk,' zei Kidman.

De capaciteit van een dergelijke camera heeft ook aanleiding gegeven tot bezorgdheid over privacy in een land dat al wordt bekritiseerd omdat het zijn burgers nauwlettend in de gaten houd.

'De partijstaat heeft al een enorme databases met afbeeldingen van mensen en de mogelijkheid om ze te verbinden met hun identiteit, dus het is niet ondenkbaar dat deze technologie mogelijk is, zo niet nu dan in de toekomst," aldus Samantha Hoffman, een analist bij het Australische Strategisch beleidsinstituut.

Lokale media meldden dat de camera een gemengd antwoord heeft ontvangen van Chinese experts, waarbij sommigen de uitvinding prijzden vanwege zijn militaire en nationale veiligheidstoepassingen, terwijl anderen hun bezorgdheid uitten over privacy.

Wat vind jij? Is het opgeven van privacy de veiligheid waard om criminelen te pakken te krijgen? 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem