Wie wil er robot ogen?

Wetenschappers creëren contactlens met zoom mogelijkheid

Siem van Woerkom 385 0
Misschien is het door deze technologie binnenkort niet meer nodig om vooraan te staan bij een concert.

In en uit-zoomen

Wetenschappers van de Universiteit van Californië in San Diego hebben een prototype contactlens gemaakt die wordt bestuurd door de bewegingen van het oog. Dragers kunnen de lenzen in- of uitzoomen door eenvoudig tweemaal te knipperen. Een artikel met de bevindingen van het team werd deze maand gepubliceerd in Advanced Functional Materials.

Elektrische signalen

De biomimetische lens is gemaakt van rekbare polymeerfilms die reageren op de elektrische signalen die door de ogen worden gegenereerd wanneer ze een beweging maken, zoals knipperen. Deze triggers staan ook bekend als elektrooculografische signalen. Mensen zijn zelfs in staat om elektrische impulsen uit te zenden wanneer ze slapen.

'Zelfs wanneer een oog niets kan zien, kunnen veel mensen nog steeds hun oogbol bewegen en dit elektro-oculografische signaal genereren,' zegt hoofdonderzoeker Shengqiang Cai.

Nog niet helemaal beschikbaar

Gooi je leesbril echter nog niet weg! Het zijn nog vroege dagen en het prototype werkt alleen in een speciale opstelling en proefpersonen hadden een reeks elektroden rond hun ogen geplaatst. Wetenschappers hopen dat hun uitvinding in de toekomst kan worden gebruikt in prothesen, verstelbare brillen en op afstand bediende robotica.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem