Wat is de perfecte camera voor op vakantie?

Wat is de perfecte camera voor op vakantie?

Redactie DIGIFO... 2612 0
De zomer komt er langzaam maar zeker weer aan en dat betekent dat voor veel Nederlanders de voorbereidingen voor de zomervakantie ook beginnen. Het belangrijkste vraagstuk is daarbij natuurlijk waar de reis naartoe gaat, maar ook het selecteren van een geschikte camera voor op vakantie zal voor vele vakantiegangers niet onbelangrijk zijn. Maar hoe bepaal je eigenlijk wat de beste camera is en wat voor soorten camera’s zijn er precies?

Doordat camerafabrikanten de afgelopen jaren in een ware megapixelrace zijn beland, leeft er bij veel mensen nog steeds het idee dat het aantal megapixels een synoniem is voor de kwaliteit van een camera. In werkelijkheid is dit echter niet het geval, hoewel een hoger aantal pixels in theorie tot een mooier beeld kan leiden, is dit niet per definitie het geval. Een resolutie van zo’n 10 megapixels is voor de gemiddelde fotograaf eigenlijk ruim voldoende, tenzij de foto’s op enorm formaat worden afgedrukt.Belangrijker dan het aantal megapixels is de grootte van de sensor. Over het algemeen geldt dat een grotere sensor leidt tot een betere fotokwaliteit, doordat er meer licht op de sensor kan vallen en de individuele pixels op de sensor een groter oppervlak hebben. Een klein nadeel is wel dat een grotere sensor over het algemeen ook leidt tot een grotere camera en dat betekent op zijn beurt weer dat je voor goede foto’s dus een groter toestel zal moeten meeslepen op vakantie.

Welk soort camera’s zijn er?

Hieronder volgt een korte beschrijving van de verschillende soorten camera’s die je kunt meenemen op vakantie en de voor- en nadelen van de verschillende soorten camera’s:

 • Compactcamera
 • Spiegelreflexcamera
 • Smartphonecamera
 • Systeemcamera
 • Actiecamera

Compactcamera

De compactcamera is door de introductie van de smartphone een beetje op de achtergrond geraakt. Heel vreemd is dat niet, compactcamera’s kunnen in veel opzichten vergeleken worden met smartphones en vooral de goedkopere modellen bieden vaak weinig extra’s ten opzichte van een goede smartphonecamera. Toch wil dat niet direct zeggen dat er geen plek meer is voor de compactcamera.

De betere compactcamera’s hebben namelijk wel een wat grotere sensor en lensopening en daardoor presteren ze vooral in omstandigheden met weinig licht wat beter dan smartphones. Daarnaast kan er vaak net wat meer worden ingesteld en beschikken compactcamera’s over een optische zoomfunctie. Een laatste voordeel is dat compactcamera’s een stuk goedkoper zijn dan smartphones en het is dus voor mensen geen smartphone met goede camera hebben een beter en goedkoper alternatief voor wat betreft het maken van foto’s.

Voordelen:

 • Relatief goedkoop
 • Wat betere beeldkwaliteit dan smartphones en optische zoomfunctie
 • Erg licht en dus eenvoudig mee te nemen

Nadelen:

 • Geen objectieven of andere accessoires
 • Nog altijd een relatief kleine sensor en dus geen optimale beeldkwaliteit

 

Spiegelreflexcamera

De spiegelreflexcamera wordt door veel fotografen nog altijd gezien als de crème de la crème van de camera’s en het is een camera die alles tot in het grootste detail kan vastleggen. Doordat de sensor erg groot is en er voor de grote merken, Canon en Nikon, vele verschillende objectieven beschikbaar zijn, is er voor elke compositie en elk onderwerp wel een geschikte lens te vinden. Daarnaast zijn er vele instellingen die handmatig kunnen worden ingesteld en kan er dankzij de spiegel als het ware door de lens worden gekeken en dus direct worden gezien wat er op de foto wordt vastgesteld.

Een ideale camera voor op vakantie zal het echter niet voor iedereen zijn. Dat komt niet alleen door de prijs van spiegelreflexcamera’s, maar ook doordat ze groot en zwaar zijn. Wanneer er ook een aantal objectieven worden meegenomen, kan dit al gauw tot een extra bepakking van zo’n 10 kg leiden en dat is geen pretje wanneer je van plan bent om veel rond te lopen. Het feit dat alles handmatig kan worden ingesteld kan voor beginners bovendien een nadeel vormen, doordat er echt geleerd moet worden hoe je goede foto’s maakt.

Voordelen:

 • Optische zoeker geeft duidelijk beeld van foto
 • Veel instellingen en zeer goede fotokwaliteit onder alle lichtomstandigheden
 • Veel objectieven beschikbaar

Nadelen:

 • Erg zwaar en dus niet erg eenvoudig mee te nemen
 • Duur
 • Moeilijk in gebruik voor beginners

 

Smartphonecamera

Voor de vakantieganger van tegenwoordig is de smartphone waarschijnlijk de meest voor de hand liggende camerakeuze en een verkeerde keuze hoeft dat absoluut niet te zijn. Hoewel smartphones een kleine sensor hebben, maken moderne smartphones tegenwoordig vooral bij daglicht heel aardige foto’s en is het voor de vakantieganger die met name de gezelligheid op vakantie wil vastleggen een prima alternatief voor een “echte camera”.

Het is echter wel belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle smartphones over een goede camera beschikken. Doordat de smartphonecamera’s zich de laatste jaren enorm snel hebben ontwikkeld, zijn oudere modellen vaak uitgerust met een significant minder goede camera, terwijl er bij budgetmodellen vaak op de cameramodule is bespaard. De toptoestellen zijn op dit moment dan ook echte voorlopers en camera’s van toestellen als de Galaxy S7 beschikken over geavanceerde technieken waarmee zelfs onder omstandigheden met weinig licht relatief goede foto’s kunnen worden geschoten.Voordelen:

 • Vereist geen extra investering indien je al een goede smartphone hebt
 • Je hebt je smartphone normaal gesproken altijd bij je en het gewicht is laag
 • Camera apps zijn erg eenvoudig in gebruik en je hoeft zelf weinig in te stellen

Nadelen:

 • Geen objectieven of andere accessoires beschikbaar
 • Zoomen gaat in veel gevallen ten koste van de fotokwaliteit
 • Fotokwaliteit onder omstandigheden met weinig licht vaak matig

 

Systeemcamera


De systeemcamera is een relatief nieuw soort camera die de laatste jaren een geduchte concurrent van de spiegelreflexcamera is geworden. De systeemcamera beschikt, net als de spiegelreflexcamera, over een grote sensor en is geschikt voor gebruik in alle lichtomstandigheden. Daarnaast zijn er voor de meest populaire systeemcamera’s ook vele verschillende objectieven beschikbaar en is er dus ook voor iedere situatie wel een geschikt objectief te vinden.

Het grootste verschil met de spiegelreflexcamera is dat de systeemcamera niet over een spiegel beschikt. Dit heeft als voordeel dat de systeemcamera wat compacter en lichter is, maar het zorgt er tegelijkertijd ook voor dat systeemcamera’s niet over een optische zoeker beschikken. Sommige systeemcamera’s zijn wel uitgerust met een elektronische zoeker, maar doordat deze een kleine vertraging heeft, werkt het net wat minder fijn dan een optische zoeker.

Voordelen:

 • Compact en licht in vergelijking met spiegelreflexcamera’s
 • Veel instellingen en zeer goede fotokwaliteit onder alle lichtomstandigheden
 • Veel objectieven voor populaire systeemcamera’s

Nadelen:

 • Duur
 • Niet altijd een zoeker en elektrische zoekers zijn wat trager dan optische zoekers
 • Moeilijk in gebruik voor beginners

 

Actiecamera

Tot slot willen we de actiecamera ook nog even bespreken. De actiecamera zal bij de meeste mensen waarschijnlijk ook wel bekend zijn onder de naam GoPro, wat eigenlijk een merk is, en dit type camera is vooral geschikt voor de mensen die van plan zijn een actieve vakantie te maken en bijvoorbeeld te gaan mountainbiken of bergbeklimmen.

De grootste voordelen van actiecamera’s zijn dat ze eenvoudig op het lichaam of op beschermingsuitrusting gemonteerd kunnen worden en dat ze wel tegen een stootje kunnen en soms zelfs waterbestendig zijn. Ze kunnen daardoor vrijwel altijd en overal worden gebruikt, maar in sommige gevallen kan de beeldkwaliteit van actiecamera’s wel enigszins tegenvallen wanneer ze worden gebruikt voor het maken van foto’s.

Voordelen:

 •  Robuuste camera
 •  Kan vrijwel altijd en overal worden gebruikt

Nadelen:

 • Fotokwaliteit in vergelijking met compactcamera’s vaak matig


De perfecte camera?

Op de vraag wat voor jou de perfecte vakantiecamera is, is dus moeilijk een eenduidig antwoord te geven. In principe schieten spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s de mooiste foto’s, maar door de hoge prijs, het grote aantal instellingen, de afmetingen en het gewicht (vooral van toepassing op spiegelreflexcamera’s) is het niet altijd de beste keuze. Vormen de nadelen echter geen probleem en wil je de best mogelijke foto’s, dan is de keuze voor een systeemcamera of spiegelreflexcamera de juiste. Zorg er in dat geval wel voor dat je de camera ruim voor de vakantie aanschaft, zodat je vast wat tijd hebt om te experimenteren en weet hoe je op vakantie de beste foto’s maakt.

Heb je wat minder hoge eisen en hoeven de foto’s niet tot in de puntjes perfect te zijn, dan doe je er waarschijnlijk verstandiger aan een smartphone of compactcamera te gebruiken. Dat scheelt niet alleen aanzienlijk in de portemonnee, maar het is ook een stuk eenvoudiger. Zowel smartphones als compactcamera’s als smartphones neem je eenvoudig overal mee naar toe en voor het maken van een foto is een enkele druk op de knop vaak al genoeg. En wil je datzelfde gemak, maar ben je van plan om tijdens je vakantie flink te gaan sporten? Dan is de actiecamera waarschijnlijk een betere keuze voor jou, maar houd er in dat geval wel rekening mee dat de kwaliteit van normale foto’s een beetje kan tegenvallen.

Wat wordt het voor jou deze zomer?

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie