Waarom zou je overstappen op een rangefinder camera?

Redactie DIGIFO... 1640 0
Rangefinder camera’s zijn vrij specialistische apparaten, die voor en nadelen hebben. Je moet er van houden, aldus Mark Wallace. Hij legt uit waarom hij overstapte.

Een rangefinder camera, in het Nederlands een Meetzoekercamera, is een fotocamera voorzien van een optisch systeem voor het bepalen van de beeldinhoud of compositie (de zoeker) gecombineerd met een optisch-mechanisch systeem voor de scherpstelling van het beeld (afstandsinstelling). Daarom heten deze camera’s ‘rangefinder’ of ‘meetzoeker’: ze meten de afstand tot een onderwerp en laten je vervolgens - handmatig - scherpstellen. Het is dus een camera waar je eigenlijk altijd gebruik maakt van zone focusing. Daar moet je dus van houden. Mark Wallace is, blijkbaar, een van de mensen die dat graag doet, want in deze video legt hij uit waarom hij overstapte van de Canon 5D III naar de Leica M, een rangefinder camera.

 

De voornaamste reden waarom Wallace overstapte is omdat hij veel reist, en het Leica systeem kleiner en lichter is. Wallace heeft overigens ook video spullen bij zich, om YouTube video’s als bovenstaande op te nemen.

Wallace vervangt zijn hele set: niet alleen de camera zelf maar ook objectieven, filters en zelfs straps. Eén van de redenen is dat zijn grote en favoriete objectief, een 70-200mm, teveel aandacht trekt. Het is daarom veel diefstal gevoeliger, waardoor hij in de praktijk zijn camera vaker in zijn tas laat zitten. Met de nieuwe, kleinere camera zal Wallace vaker foto’s maken, simpelweg omdat hij hem in zijn hand heeft. En dat is natuurlijk erg belangrijk, voor een fotograaf!

Lees ook:

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie