Gebruik zone focusing voor straatfotografie

Amy Schutte 2628
Er zijn verschillende manieren om straatfotografie aan te pakken. Je kunt op pad gaan en aan mensen die je tegenkomt vragen of je ze mag fotograferen. In dat geval kun je ze positioneren op een fotografisch gunstige plaats. Het nadeel is dat de persoon zich bewust wordt van de camera en zich anders gaat gedragen. Je kunt daarom ook voor de meer candid aanpak kiezen. Hiervoor moet je zo onopvallend mogelijk te werk gaan.

Onopvallend zijn is niet altijd gemakkelijk. Een camera trekt nu eenmaal snel de aandacht, helemaal met een flink objectief erop. Je moet daarom zo snel mogelijk werken, en niet teveel aandacht naar je bewegingen trekken.Bovendien gaat het moment dat je wil fotograferen vaak snel voorbij, dus enige haast is geboden. Op je gemakje experimenteren met instellingen is er dus niet bij. Om zo snel mogelijk te werk te gaan, is er een techniek die veel straatfotografen gebruiken, waardoor je niet afhankelijk bent van autofocus en van tevoren, kunt bepalen waar de focus komt te liggen. Zone focusing.

Belichtingsinstellingen

Om zone focusing helemaal te kunnen masteren, moet je de belichtingsinstellingen van je camera eerst maken. Bepaal hoe ver je je diafragma open wil zetten, waarmee je de scherptediepte van je foto bepaalt. Dat is belangrijk, want je gaat de focus op een bepaalde afstand instellen. Je bepaalt zelf, met je diafragma, hoe groot het gebied ervoor en erachter is dat scherp wordt. Dat bepaald mede de kans van slagen van je foto, zeker wanneer je nog niet zo vaak gewerkt hebt met zone focusing. Om je te helpen de juiste diafragma opening te kiezen, kun je een scherptediepte tabel gebruiken.

Zone focusing

Zone focusing is eigenlijk niets anders dan van tevoren scherpstellen op een bepaalde afstand. Dat betekent dat je van tevoren moet inschatten wat de afstand tussen jou en het onderwerp zal zijn. Eventueel kun je die afstand vergroten of verkleinen door dichterbij te lopen of verder weg te gaan staan. Bij bewegende onderwerpen is het dus belangrijk om op het juiste moment af te drukken, hopelijk wanneer de daadwerkelijke afstand precies overeenkomt met de van tevoren ingestelde scherpstelafstand. Hiermee bespaar je tijd, want ook de autofocus heeft tijd nodig om het scherptepunt te zoeken. Nu kun je direct reageren. Bovendien maakt zone focusing het mogelijk om uit de heup te fotograferen, wanneer je absoluut niet wilt dat je opgemerkt wordt.

Schaalverdeling scherptediepte

Er zijn objectieven op de markt met een schaalverdeling voor de scherptediepte, die je precies vertellen tot welk bereik de scherptediepte gaat bij een bepaalde diafragmaopening. Dit zijn vaak oude objectieven, met een losse diafragmaring. Mocht je je volledig op straatfotografie willen richten en maak je gebruik van zone focusing, dan is het wellicht de moeite waard om op zoek te gaan naar een dergelijk objectief.

© Bert Bosch

Objectief

Omdat je als straatfotograaf die zone focusing toepast waarschijnlijk op zoek bent naar een zo groot mogelijke scherptediepte, is een groothoekobjectief de way to go. Immers, de kans van slagen - en dus een foto waarin je onderwerp scherp is - is nu eenmaal groter wanneer je objectief van nature al een grote scherptediepte heeft. Je zult daarom waarschijnlijk met een wat hogere ISO fotograferen dan normaal. Op die manier kun je je diafragma nog wat verder knijpen en dus je scherptediepte maximaal oprekken.

In het begin zal het inschatten van de afstanden niet meevallen. Begin daarom in goede lichtomstandigheden, zodat je het diafragma niet helemaal open hoeft te zetten en je scherptediepte maximaliseert. Op een gegeven moment zul je waarschijnlijk beter worden in het inschatten, en kun je op pad in slechter licht, zoals trein- en metrostations. Hiervoor zul je, waarschijnlijk, je diafragma open moeten zetten om een goed belichte foto te krijgen en dus de afstand goed moeten kunnen inschatten. Immers, met een kleinere scherptediepte valt je onderwerp er sneller naast. Oefening baart kunst!




 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy