Gebruik zone focusing om tijd te besparen

Amy Schutte 1271 0
Zone focusing is eigenlijk niets anders dan van tevoren scherpstellen op een bepaalde afstand. Dat betekent dat je van tevoren moet inschatten wat de afstand tussen jou en het onderwerp zal zijn.

Als je graag landschappen fotografeert, heb je alle tijd om je compositie, belichtingsinstellingen en scherpte punten te kiezen. Kortom, je hebt de tijd om ervoor te zorgen dat je foto scherp is.
Maar niet in alle vormen van fotografie heb je die tijd. In straatfotografie zet je vaak niet zelf de setting, maar reageer je op wat er gebeurt. Je hebt dan niet de tijd om de instellingen van je camera aan te passen, want dan is het moment voorbij.

De belichtingsinstellingen kun je van tevoren maken, of je kunt in een van de priority modi fotograferen. Maar hoe zit het met de scherpte? Ook die kun je van tevoren instellen. Het vereist alleen een iets andere mindset. Straatfotograaf David Coleman legt het uit.

Afstand en diafragma instellen

Je stelt van tevoren de diafragmaopening in, en de afstand waarop je scherpstelt. Je hebt dan een bepaald gebied dat scherp in de foto komt. Wanneer je zorgt dat je onderwerp binnen dat gebied valt, is het scherp.

Scherptediepteschaal

Zoals Coleman laat zien, hebben sommige objectieven een scherptediepteschaal. Dat geldt echter voornamelijk voor objectieven voor analoge camera’s.

Uniform

Coleman raadt daarom een wat uniforme techniek aan: kies een brandpuntsafstand van 35mm (of het equivalent voor cropfactor), stel scherp op 6 ft (1,8 meter) en zet het diafragma op f/11. Nu is het gebied vanaf 4 feet (1,22 meter) tot aan 12 feet (3,7 meter) scherp.

Tabel

Ook kun je speciale zone focusing tabellen opzoeken, of scherptediepte apps downloaden. Het lastigste, tenminste in het begin, is het inschatten van afstanden. Al wordt je daar snel beter in.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy