Welke fotografiecursus of fotografieopleiding kies je?

Waar let je op bij het kiezen van een fotografiecursus of -opleiding?

Eefke Burg 1338 0
Wie het op Google intypt, krijgt al snel ontzettend veel verschillende mogelijkheden: van een natuurfotografiecursus tot een heuse boudoirfotografie opleiding: alles passeert de revue. Maar hoe maak je uit al die verschillende fotografiecursussen en –opleidingen nu een keuze? We helpen je met tips waar je op moet letten bij het kiezen van een fotografieopleiding of –cursus.

Tekst: Eefke Burg

Fotografiecursus of fotografieopleiding, waar let je op? 

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken voor een keuze voor een fotografiecursus of fotografieopleiding. We zetten ze voor je op een rij. 

#01 Bepaal je ambitieniveau

Het bepalen van je ambitieniveau is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je kan wel zeggen dat je 'zo goed mogelijk' wil worden, veel mensen hebben niet de tijd of de middelen om van fotograferen écht hun beroep te maken. Heb je na het volgen van verschillende cursussen en jezelf ontwikkelen het idee dat je er alleen meer uit haalt als je een opleiding gaat volgen? Dan heb je keuze uit veel verschillende mogelijkheden.

Kunstacademie

Aan de kunstacademie volg je nooit alleen fotografie als vak. Meestal hou je je ook bezig met film en animatie. Alleen de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten heeft een opleiding die zich volledig richt op fotografie. Hoewel je hier ook vakken in vormgeving en installatieontwerp krijgt. Dit zijn dan ook vakken die je als fotograaf zeker kan gebruiken als je werk wordt geëxposeerd. Goed om te weten is dat er bij de kunstacademie meer nadruk ligt op het ontwikkelen van je verhaal en mindere mate op de techniek.

Vakopleiding

Vakopleidingen zijn vaak gericht op de technische basis, al is er de laatste jaren ook steeds meer aandacht voor concept en inhoud. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Fotoacademie, de School voor Fotografie en de Fotovakschool. Waar de kunstacademie vaker voltijders aannemen die de opleiding als eerste opleiding genieten, zijn vakopleidingen vaker in deeltijd en gemakkelijker te combineren met werk of een gezinsleven. Bij sommige kunstacademies zijn er echter ook deeltijd-mogelijkheden.

#02 Bepaal je uitgangspunt

Wat is het startpunt waaruit je vertrekt? Verdiep je in de onderwerpen van basis en gevorderden cursus en ga na welke begrippen er worden gehanteerd. Komen deze je al bekend voor of zou je op dit vlak nog meer van willen leren? Wees eerlijk tegenover jezelf en bekijk wat het niveau is wat je nu hebt.

Voor veel opleidingen is het noodzakelijk dat je een ruim portfolio laat zien van het werk dat je tot nu toe hebt gemaakt en vaak gaan ze ook uit van een bepaalde basiskennis. Vergelijk jouw werk met het werk van (ex-)studenten in verschillende jaargangen.

Als je alleen maar op zoek bent naar een fotografiecursus dan is het belangrijk om te bekijken waar je naartoe gaat werken. Ook hier geldt: kijk naar hoe het lesplan is opgebouwd. Welke begrippen worden er gehanteerd en zijn dit punten waar je iets op wil leren?

#03 Bepaal je stijl

Als je een cursus volgt bij een fotograaf dan is het belangrijk om te bekijken naar diens portfolio: spreekt de stijl van fotograferen je aan? Gebruikt de fotograaf technieken die je graag wil leren en komen deze ook aan bod in de cursus? Bekijk de Instagrampagina van de fotograaf. Wees kritisch: je mag van de fotograaf waar je een cursus gaat volgen een stuk meer verwachten dan foto's die je zelf maakt. Op deze manier worden jouw foto's ook naar een hoger niveau getild.

#04 Online of fysieke fotografiecursus / fotografieopleiding?

Er zijn online een heleboel cursussen die je kunt volgen: van de gratis cursussen op YouTube tot betaalde digitale fotografiecursussen. Voor het opdoen van basiskennis zijn online cursussen prima: wil je echter echt de diepte in gaan dan heb je meestal meer aan een fysieke cursus. Als je toch kiest voor een online cursus dan is het belangrijk dat je ook hier kijkt naar een preview van de cursus, zodat je hier het niveau en de skills van de fotograaf kan bekijken.

#05 Randzaken

Hoeveel wordt er precies van je verwacht? Vaak bestaat een cursus of opleiding uit een aantal contacturen, maar wordt er daarnaast nog van je verwacht dat je een bepaald aantal uren aan fotograferen besteed. Wat zijn de instapeisen en wat voor een camera heb je nodig? Dit zijn allemaal zaken om mee rekening te houden.

In een jaar opgeleid tot fotograaf – het kan

 Foto: Annemarie Cecile Photography

Is bij jou de liefde voor fotografie zo groot dat je er wel je vak van wilt maken? En beheers je al de basisprincipes zoals diafragma en sluitertijd? Dan is de vakopleiding fotografie bij de School voor Fotografie precies iets voor jou. In een jaar tijd begeleiden docenten die met beide benen in de fotografie staan je op de verschillende onderdelen. Van werken in de studio voor reclame- en portretfotografie tot flitsen op locatie en bedrijfs- en journalistieke reportages. Om de week heb je een dag les. “We kiezen ervoor om ons te specialiseren op deze vormen van toegepaste fotografie”, vertelt directeur en eigenaar Saskia te Koppele. “Juist omdat fotografie echt een vak is.” De techniek is daarom belangrijk. “Pas als je weet wat je doet, kun je constante kwaliteit leveren. En daar gaan we voor.” De jaaropleiding start meerdere malen per jaar in Utrecht en Breda. Kennismaken met fotografie kanook in de basisopleiding.

Meer info via www.schoolvoorfotografie.nl/opleidingen

afbeelding van Eefke Burg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke