Nieuwe opleiding Fotoacademie

Nieuwe lens-based opleiding Fotoacademie ‘conceptueel beeld: opleiding voor fotografie en video’

Redactie 714 0
In het voorjaar van 2020 start de Fotoacademie met een geheel nieuwe opleiding. De toonaangevende opleiding 'Conceptueel Beeld: opleiding voor fotografie en video' is volledig lens-based en bedoeld voor conceptuele beeldmakers die hun werk een stapje verder willen brengen. Het lesprogramma van de Fotoacademie richt zich op het ontwikkelen van een eigen visie en persoonlijkheid, door een stimulerend klimaat te bieden met zo verschillend mogelijke invloeden.
De laatste jaren speelt, naast fotografie, video een steeds grotere rol in het leven van de fotograaf. De filmende fotograaf levert dan ook een steeds nadrukkelijkere bijdrage aan de beeldcultuur. De opleiding Conceptueel Beeld speelt hierop in en biedt een opleiding die klaar is voor de toekomst en past bij het beroepsperspectief van deze tijd.

Modulaire opleiding

De opleiding van de Fotoacademie is modulair opgezet zodat de student zich ten volle kan ontplooien op basis van talent, voorkeur en leerdoelen. Dit modulaire karakter komt ook op andere vlakken naar voren: zo wordt de opleiding Conceptueel Beeld in twee mogelijke deeltijdvarianten aangeboden. Studenten kunnen ervoor kiezen om één keer in de twee weken les te hebben, of wekelijks één dagdeel les te volgen. De opleiding duurt in totaal drie jaar en in het laatste jaar hebben alle studenten wekelijks een dagdeel les. De opleiding biedt een ruim aanbod aan inspirerende workshops zodat studenten nog verder technisch en inhoudelijk de diepte in kunnen gaan en daarmee de opleiding exact passend bij hun interesses kunnen maken.

Invoering

De nieuwe opzet van de vakopleiding geldt voor studenten die vanaf het voorjaar van 2020 gaan studeren. Huidige studenten die staan ingeschreven bij de Opleiding tot Fotograaf blijven volgens de geldende opzet studeren, waarbij de Fotoacademie garandeert dat zij de studie kunnen afmaken in de variant die ze gekozen hebben. De nieuwe opleiding biedt de vertrouwde hoge kwaliteit die de eindexamens hiervoor ook hadden.

Meer informatie en kosten

Ook in het collegegeld komt het modulaire principe terug: het vaste collegegeld wordt 4.350 euro per jaar. De kosten van de extra keuzemodules bedragen 275 euro (3 lessen), 335 euro (4 lessen) of 400 euro (5 lessen). Fotografen die erin geïnteresseerd zijn om een opleiding aan de Fotoacademie te volgen kunnen zich inschrijven voor een open dag of een open avond, waarin je een proefles kunt volgen en je je portfolio kunt laten beoordelen. De eerstvolgende open dag is op 11 januari van 13:00 tot 16:30. De Fotoacademie is net als Fotogram en Fotoschool onderdeel van het Fotohuis. Meer informatie over de opleiding is daarnaast te vinden op de website.

Over de Fotoacademie

De Fotoacademie is een kleinschalig particulier opleidingsinstituut dat haar eigen koers vaart en daarmee snel inspeelt op ontwikkelingen in de markt. Zij biedt kwaliteitsopleidingen op hbo-niveau die studenten opleiden op zowel technisch als creatief vlak. Het vak van zelfstandig conceptueel beeldmaker behelst echter tegenwoordig meer dan alleen techniek en creativiteit: het is daarnaast ook belangrijk dat je jouw werk weet te verkopen. De Fotoacademie richt zich dan óók voor een deel op marketingactiviteiten en het voeren van een goede bedrijfsvoering.

Prijswinnende studenten en alumni

Dat de aanpak van de Fotoacademie werkt, blijkt uit hoe de (oud-)studenten presteren in de beroepspraktijk. Je komt foto's van (oud-)studenten onder andere tegen in de Volkskrant, Vogue, het Parool, Trouw en het AD. Daarnaast maken zij opdrachten voor grote opdrachtgevers als Coca Cola, Nike, Philips en Gucci. Ook zijn zij genomineerd voor onder andere World Press Photo, de International Photography Awards en de Zilveren Camera. De Fotoacademie wil dan ook een trefpunt en inspiratiebron zijn voor vele aankomende en professionele fotografen.

Foto's door Simon Schoo

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie