DLSR blijft doorgaan

Vrijwel exclusief full-frame DSLR's gebruikt bij World Press Photo

Siem van Woerkom 1242
Statistieken van de afgelopen World Press Photo laten zien dat we toch nog aardig 'vastzitten' aan DSLR's.

Statistieken

Statistieken van de inzendingen van de 2019 World Press Photo Awards zijn ontvangen, verwerkt en online gekomen. Apart om te zien; we kunnen de DSLR maar niet loslaten. Waar we in het amateur/beginnend pro segment steeds vaker zien dat mensen overstappen op (full frame) mirrorless camera's, bewijzen deze gegevens dat de professionals op de frontlinie toch nog liever een camera met spiegel hanteren. 

Onder de deelnemende fotografen schoot zo'n 71(!)% nog met (D)SLR. 8,9% Werkte met compact camera's, en slechts 4.4% koos voor een mirrorless camera's. 

Onder de DSLR's is Canon dominant, maar liefst 6 winnende foto's werden met een Canon 5D Mark IV geschoten, en in een tweede plaats is er de Canon 5D Mark III, met 5 winnende beelden op zijn naam. Ook is het aangenaam verassend om Fujifilm zo vaak in de lijst te zien, en zien we zelfs een verdwaalde Leica Q.

Mirrorless versus DSLR

Aangezien we laatst een opinie artikel online hadden die ook met hulp van statistieken aangaf dat de verkoop van DSLR's al een aantal jaar aan het kelderen is, geven deze nieuwe cijfers wel goed weer hoe dit in de (pro) praktijk uitpakt. Tussen World Press Photo participaten zit de absolute top qua fotografen, dus schetst het een sterk beeld van onze huidige fotografie markt. De professionals die hun leven wagen voor deze beelden willen overduidelijk nog niet de strijd 'opgeven' door over te stappen naar een spiegelloos alternatief. Al bieden deze mirrorless camera's veel voordelen, blijft gewenning een sterke verslaving.

Schiet jij met mirrorless of DSLR? We horen graag jouw mening!

(Beeld: Mohammed Badra, World Press Photo 2019)

Lees ook: Het tijdperk van de DSLR is voorbij

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem