Video: portret mode op je smartphone vs Hasselblad X1D

Renzo Gerritsen 668 0
De kloof tussen smartphones en digitale camera's is nog nooit zo klein geweest. Marques Brownlee vergelijk in deze video de portret mode van je smartphone met de portret mode van de Hasselblad X1D.

Wat een jaar of twee geleden nog niet kon met een smartphone kan nu wel, namelijk achtergrondonscherpte laten zien in een portretfoto. De topman van Apple heeft gezegd dat de portret mode van de iPhone7 te vergelijken is met een professionele camera. Maar is dat ook echt zo? 

Marques Brownlee heeft drie smartphones getest en vergeleken met de Hasselblad. Met elk apparaat maakt Marques dezelfde foto en vergelijkt de resultaten en wat blijkt, de achtergrondonscherpte is in de meeste gevallen prachtig zichtbaar. Er is echter één groot verschil. De techniek van een digitale camera maakt het mogelijk om een vage achtergrond te krijgen bij een portretfoto. De smartphone doet dit softwarematig aan de hand van randdetectie. De smartphone kan zien waar het gezicht zich bevindt, detecteert de rand van jouw lichaam en maakt vervolgens de achtergrond onscherp. 

In onderstaande video kan je de resultaten bekijken van de iPhone X, Galaxy Note 8, Google Pixel 2 en de Hassselblad X1D en zien dat de smartphone zijn werk niet altijd even goed doet. Daarnaast krijg je natuurlijk het verlossende antwoord op de vraag: is de portret mode van smartphones net zo goed?

 

Bekijk het YouTubekanaal van Marques Brownlee voor meer tech.

Lees ook: Hasselblad opent nu ook eigen online winkel

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen | Redacteur

Professioneel fotograaf en initiatiefnemer van Avondfotografie.nl

Bekijk alle artikelen van Renzo