Bewerk portretten in Dark Moody stijl

Hoe maak je een dark moody portret?

Eefke Burg 354 0
Als je de hashtag #moodyportraits intypt zie je vele makers die hun portretten hebben omgezet om een duistere, mysterieuze sfeer te verkrijgen. In deze tutorial bewerken we een foto van Dorota Kudyba die overdag genomen is op zo’n manier dat deze wordt omgezet naar een dergelijk portret. We hebben de foto online gezet zodat je de stappen die we zetten in Photoshop ook zelf kan zetten.

Tekst & nabewerking Eefke Burg | Foto Dorota Kudyba

Bewerk met ons mee

Wil je werken met dezelfde foto zodat je zelf aan de slag kan met de nabewerking? Dat kan. Download de afbeelding hier

Stap 1 Dark moody portret bewerken: Algemene correcties

 Zoals je in het histogram kunt zien is het portret al redelijk donker geschoten. Dat zal niet bij iedere foto het geval zijn. Vaak pas je dan ook de belichting iets aan in de foto. Dit doe je door de foto te openen in de Camera Raw filter. Je kan dan met name de schaduwen wat donkerder maken of de belichting in het geheel wat meer naar beneden halen. Omdat onze foto al iets donkerder is geschoten doen wij in dit geval het tegenovergestelde: we verhogen de schaduwen iets +14. Dit omdat we willen dat de details in de schaduwen nog steeds zichtbaar zijn.

Stap 2 Dark moody portret bewerken: Kleurcorrectie

Het portret heeft een wat groene zweem over de foto. Daarnaast is de kleurtemperatuur iets te hoog, waardoor je duidelijk ziet dat het overdag is. We veranderen daarom de temperatuur in de Camera Raw editor naar iets koeler: -7. De kleur veranderen we zodat er iets meer magenta terugkomt in de afbeelding + 13.

Stap 3 Dark moody portret bewerken:Het toevoegen van een vignette

Je wilt een vignette toevoegen daar waar het logisch is. Je doet dit op de volgende manier. Rechts van je heb je het venster open staan met al je lagen. Mocht je deze niet meer open hebben staan dan kan je deze opnieuw openen met Venster > Lagen. Rechts onderin zie je een icoontje wat eruitziet als een cirkel waarvan de helft gevuld is. Je drukt op dit icoontje. Je kunt dan Curven (Curves) indrukken. Sleep de lijn naar beneden bij het onderste kruispunt.

Op dit moment is de gehele afbeelding donker gemaakt, in plaats van een vignette. Maak dit ongedaan door op het masker achter Curven te drukken en CTRL + I in te drukken. De bewerking wordt dan omgekeerd. Daarna maak je met een zacht penseel de onderdelen van je afbeelding donderder waar het logisch is. Selecteer het penseel met de snelcode B op. Dan kan je met de [ en ] toetsen op het toetsenbord het penseel groter of kleiner maken. Zorg ervoor dat het penseel niet te ‘hard’ staat, waardoor er harde randen zichtbaar zijn. Dit pas je aan door bovenin bij dit icoontje (Foto 4) op het pijltje te drukken de hardheid aan te passen naar 0%. Vervolgens teken je op het masker daar waar het logisch is schaduw op de afbeelding. Dit effect is vrij sterk aanwezig. Verander daarom de dekking van jouw laag naar 65%.

Stap 4 Dark moody portret bewerken:Gradient map / Verloop toewijzen

Om het geheel wat donkerder / blauwer te maken pakken we dit aan met Verloop toewijzen (Gradient map). Je gaat opnieuw bij lagen naar het cirkeltje dat voor de helft gevuld is. Je drukt hier op ‘Verloop toewijzen.’ Je pakt de zwart-wit variant en past de kleur aan door te drukken op het dropdown-pijltje naast de gradient  (Foto 5). De kleur wit verander je in blauw: #beb5f6. Het effect van deze laag is te groot om de laag op 100% te laten staan. Verander dan ook de dekking van de laag naar 30%.

Stap 5 Dark moody portret bewerken: Nog meer blauw toevoegen

Het geheel van de afbeelding kan nog wel iets blauwer. Daarvoor voeg je een nieuwe laag toe. Dit doe je met de snelcode CTRL + Shift + N. Deze laag vul je met blauw. Dit doe je door ‘Vullen’ te gebruiken (Shift + F5). Bij ‘Inhoud’ druk je op ‘Kleur’. Je past dan de kleur aan naar #7181fb. Verander de laagstijl naar ‘Zwak licht’ (Foto 6). Vervolgens pas je de Dekking (Opacity) aan naar 7%.

Vanaf de onderkant van de afbeelding wil je wat donkerdere blauwe schaduwen. Je voegt opnieuw een nieuwe laag toe met de snelcode CTRL + Shift + N. Je selecteert een donkerblauwe kleur / tegen het zwart aan (#010013). Je tekent wederom met het penseel rechts onder in de hoek en aan de randen schaduw. Zet daarbij de laagstijl op ‘Bedekken’ (Foto 7).

Daarna pas je de Dekking (Opacity) aan naar 34%. Van bovenaf komt er iets lichter blauw  de afbeelding in. Dit maak je door opnieuw een nieuwe laag te maken met de snelcode CTRL + Shift + N. Selecteer de Verloop tool met de toets G op je toetsenbord. Je verandert linksonder de kleur naar #2b21f3. Selecteer ‘Voorgrond naar transparant’. Je tekent met de Verloop tool van de linkerbovenhoek naar ongeveer halverwege het beeld, zodat het eruit ziet als de afbeelding hieronder. (Foto 8). Je zet de laag op ‘Zwak licht,’ en verandert de opacity naar 9%.

Stap 6 Dark moody portret bewerken: De balans wijzigen

Voor de laatste wijziging voeg je eerst alle afbeeldingen samen tot een nieuwe laag. Dit doe je met CTRL + Shift + Alt + E. Ga tenslotte nog één keer terug naar je Camera Raw filter met Filter > Camera Raw. Pak het laatste tablad, ‘Kalibratie.’ Verander ‘Primair rood’ naar +18. ‘Primair blauw, verander je naar +3. Je drukt op ok. Daarmee heb je alles afgerond en jouw eigen donkere, moody portret gemaakt.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke