Video maken met de GH5 of de nieuwe GH5S?

Itam van Teeseling 543 0
De Panasonic GH5 is nu een jaar op de markt. Wat zijn de ervaringen tot nu toe? En wat brengt de nieuwe GH5S voor filmers?

De Panasonic Lumix DMC-GH serie is onder videografen een bekend fenomeen, vooral populair geworden vanwege de hoge compatibiliteit met lenzen en de relatief lage prijs voor de body. Nadeel is altijd de beeldruis geweest die de kleine Micro Four Third sensor met zich meebracht. De grootste vraag is dan ook, wat is er van die beeldruis overgebleven in de GH5 en hoe gaat de GH5S er mee om?

Ruis niet compleet weg

Het is Panasonic niet gelukt om in de GH5 de ruis volledig weg te werken, wat op zich jammer is omdat de GH5 voor het eerst de optie biedt om intern in een log-profiel te filmen. Dit platte profiel zorgt voor een groot dynamisch bereik, maar legt hierdoor veel beeldruis bloot in de schaduwen. Intern filmen in log was voor veel gebruikers van de GH4 een langgekoesterde wens. Via een update kon dit wel, maar door de beeldruis in de GH4 was dit, intern, praktisch onbruikbaar. Dit neemt niet weg dat de ruis wel degelijk minder is geworden, maar de meningen zijn verdeeld. Vooral in V-log wordt er nog wel eens ruis waargenomen. Maar in de normale kleurprofielen is dit bij de meest gebruikte ISO-waarden zeker een verbetering ten opzichte van de GH4.

GH5S: Minder pixel, minder ruis

De GH5S moet het ruiseuvel zien op te lossen. Door de pixels op de beeldsensor te vergroten, maar het aantal pixels te halveren moet de GH5 meer licht kunnen vangen, waardoor ruis zo goed als geëlimineerd wordt. Of Panasonic dit ook echt waar kan maken moet nog blijken. De Gh5S komt eind deze maand uit. Panasonic geeft overigens aan dat de GH5S geen vervanger is van de GH5. Ze mikken op een wat professionelere markt, wat ook de hogere prijs van de body verklaart. De adviesprijs van de GH5S gaat op € 2.499,- komen.

Voor een uitgebreide GH5 review, kijk nog even deze video:

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam