Video: Voor welke videomaker is de Panasonic Lumix GH5S gemaakt?

Video: Voor welke videomaker is de Panasonic Lumix GH5S gemaakt?

Itam van Teeseling 579 0
De GH5S is bijna beschikbaar in Nederland. Om de misvatting onderuit te halen dat de GH5S een upgrade is van de GH5 heeft Caleb Pike van DSLR-videoshooter deze uitlegvideo gemaakt. Het blijkt dat de GH5S eigenlijk meer voor de pro is bedoeld.

Voor wie al met zijn portemonnee in zijn handen zit te wachten op de Panasonic GH5S, denk nog even goed na. Deze duurdere versie van de GH5 heeft wat eigenschappen die je misschien niet eens nodig hebt, waardoor je huidige GH5 meer dan voldoende is.

Beeldstabilisatie

Het grote verschil tussen de GH5 en de GH5S is de IBIS, oftewel 'In Body Image Stabilization'. Naast dat veel lenzen op de gh5 gestabiliseerd kunnen worden, wordt namelijk ook de sensor gestabiliseerd in de body zelf. Dit voorkomt schokkerig beeld en is ideaal als je filmt zonder andere stabiliserende apparatuur zoals bijvoorbeeld een gimbal. Perfect voor filmers die mobiel filmen vanuit de hand of met een schouderstatief.

De GH5S heeft dit niet. Caleb Pike voert als reden hier voor aan dat de GH5S meer bedoeld is voor filmers die de stabilisatie zelf in de hand willen hebben, zoals professionele productiebedrijven die gebruik maken van dure gimbals en stabilisatoren.

Omdat de sensor in de GH5S niet gestabiliseerd wordt is de sensor ook wat groter en kan hij efficiënter gebruikt worden. Hierdoor is de beeldkwaliteit ook wat beter.

Low light eigenschappen

Waar de meeste filmers de GH5S vooral voor willen aanschaffen zijn natuurlijk de 'low light capabilities' van het apparaat. Door een sensor te gebruiken met een lagere resolutie heeft de GH5S veel minder last van ruis in donkere omstandigheden. Dit is misschien waar Caleb een beetje aan voorbij gaat. Desalniettemin is deze video zeker de moeite waard als je er over denkt de GH5S aan te schaffen.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam