Video: de kracht van een establishing shot

Amy Schutte 360 0
Ok, eerlijk is eerlijk, deze tip is afkomstig van een regisseur die drama regisseert. Maar eigenlijk geldt het voor elke video, want je komt in de montage bijna altijd goed weg. Het is heel eenvoudig; zorg ervoor dat je genoeg shots in een groot totaal hebt om het verhaal te vertellen, waarna je in kunt vullen met medium en close ups om de emotie toe te voegen.

Overzicht

Een establishing shot is een overzichtsshot. Je ziet de personages waar het om gaat en genoeg van de omgeving om te weten waar je bent. Wil je een video van het afzwemmen van je neefje maken, dan zie je een groep zwemmers in een zwembad. Film je de ceremonie van een bruiloft, probeer dan een goede establishing te draaien van het bruidspaar en de gasten, waarbij je ook genoeg van de trouwlocatie ziet.

Draai voldoende

Als het goed is kun je met een groot totaal prima wegkomen met geluid dat je er later onder legt en valt het niet op wanneer het niet volledig lipsync is. Zorg dat je voldoende ‘establishing’ materiaal hebt, dat hoeft niet vanuit hetzelfde standpunt te zijn. Hier kun je steeds op terugvallen, bijvoorbeeld wanneer je een lelijke camera beweging weg wilt werken.

Lapmiddel

De medium en close vertellen het verhaal verder. Bij een bruiloft wil je dichtbij zijn bij het jawoord en de geloften, de finish van je neefje in het zwembad wil je niet van veraf zien. Maar heb je twee mediums van een verschillend standpunt die niet lekker wegsnijden of een close en een totaal die net iets te dicht bij elkaar liggen en toch een kleine, ongewenste springer veroorzaken, dan kun je altijd terug naar je establishing shot. Als de situatie het toelaat zou ik dus beginnen met dit shot.

Stabiel

Zorg ervoor dat je establishing stabiel is, het liefst geen zoom of beweging. Zo kun je de duur in de montage zelf bepalen en zit je niet aan een beweging vast die je af moet maken. Bovendien heb je het sneller gedraaid, want mislukt je zoom of pan, dan heb je je tijd verspild en mis je misschien actie waar je dichterbij had willen zijn.

Fijn in montage

Een establishing shot is een lekker begin van een video of scene. Maar het is ook een middel om problemen op te lossen, omdat je het bijna altijd kunt gebruiken. Niet steeds natuurlijk, want je wil af en toe ook wat dichterbij zijn. Maar in de montage is het zeker fijn om te hebben, zeker als je begint met video's maken.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy