Djoser, met oog voor de wereld

Vereeuwig Cuba’s kleurrijke ziel

Remco Stunnenberg 501 0
Een 14-daagse fotografiereis met Djoser door kleurrijk Cuba! De Cubaanse gids die de fotogeniekste plekken kent en een reisbegeleider met passie voor fotografie creëren samen de mogelijkheid voor het schieten van de beste plaatjes.

 

 

De 14-daagse rondreis met Djoser door het kleurrijke Cuba gaat in een rustig tempo langs de belangrijkste bezienswaardigheden. De Cubaanse gids die de fotogeniekste plekken kent en een reisbegeleider met passie voor fotografie creëren samen de mogelijkheid voor het schieten van de beste plaatjes. ’s Avonds, onder het genot van een Cuba Libre bespreken de deelnemers hun belichtings- en sluitertijden. 

Vereeuwig Cuba’s kleurrijke ziel

 “Cuba is fotogeniek!” Dat is een statement dat we, bij Djoser zonder enige schroom durven te maken. De kleurrijke bevolking, de koloniale van origine pastelkleurige huizen, de diversiteit van flora en fauna; het zijn allemaal elementen die bijdragen aan een unieke en authentieke ervaring in Cuba. De Cubaanse ziel is springlevend, en dát is natuurlijk iets wat we graag op de digitale gevoelige plaat vast willen leggen tijdens deze fotoreis.

Bienvenidos a La Habana!
Van groothoek naar detail

Dag 1 – 2
Er is geen betere plek om deze reis te beginnen dan in Havana, hoofdstad van Cuba. Alles wat Cuba, Cuba maakt komen we hier tegen: lachende Cubanen, oude verroeste Amerikaanse auto’s, muziek uit ieder raam of deur, gezellige terrassen waar de rum rijkelijk vloeit, een zichtbaar koloniaal verleden in het oude centrum, bruisende omringende wijken en natuurlijk de Caribische kust. 
In steden is het onder andere belangrijk om het juiste standpunt te kiezen ten opzichte van het object dat je wil vastleggen. We leren daarom meer over diafragma en scherpte/diepte die we gaan vastleggen. Geen betere plaats om met de groothoek aan de slag te gaan dan op het immense Plaza de la Revolución in Havana.

Thermale baden & tabaksplantages
Straatfotografie en beweging

Dag 3 – 6
We reizen naar het westen en doorkruisen Las Terrazas en San Diego de los Baños in de Sierra de Roasario. In Viñales zien we karakteristieke ‘mogotes’, groene kalkstenen heuvels die rechtop uit het landschap steken. We gaan vroeg uit de veren om mooie plaatjes te schieten van de ochtendzon boven de vallei van Viñales met de bijzondere mogotes.
Hoe kies je de juiste sluitertijd om beweging mooi vast te leggen? In Havana staat het leven niet stil. Maar ook in het kleurrijke dorpje Viñales is genoeg beweging. ’s Avonds komt de lokale bevolking bij elkaar om de dag door te spreken en de laatste roddels uit te wisselen. Kinderen rennen rond en paarden sjokken voorbij, vermoeid karren achter zich aan slepend. Een mooi moment om onze camera erbij te pakken! 

Koloniale parel van Cuba: Trinidad
Sfeer en belichting

Dag 7 – 10
Via de stad van de wereldberoemde Benny More, Cienfuegos, rijden we naar misschien wel de mooiste, maar in ieder geval meest pittoreske stad van Cuba: Trinidad. De kinderkopjes, de geel geverfde huizen, de schommelstoelen, het kerkje: alles wat je van een typisch Cubaanse plaats verwacht, vind je hier. 
We gaan op zoek naar mooi licht en hoe we die het best in ons voordeel kunnen gebruiken. Het koloniale Trinidad leent zich perfect voor het maken van sfeerfoto’s met behulp van verschillende soorten belichting. 

El Ché – ¡Viva la Revolución!
Portretfotografie en kaders

Dag 11 – 14
Che Guevara en Fidel Castro zijn onlosmakelijk verbonden aan Cuba. Op de immense borden langs de snelwegen zien we de socialistische leuzen, in Santa Clara en op het immense Plaza de la Revolución vinden we deze Cubaanse ziel voelbaar terug. Een ziel die we gaan proberen vast te leggen op camera, zodat we hem ook een beetje naar huis kunnen meenemen. 
Tijdens de portretfotografie focussen we ons op de technieken die je bij portetten en kaders gebruikt en we nemen daarbij het prachtige Cubaanse gezicht als model. Karakteristieke en doorleefde gezichten, levendige ogen, vermoeidheid in de gelaten… Cubanen zijn fotogeniek en dit zien we overal in het straatbeeld terug. 

Reisschema Fotoreis Cuba 

Amsterdam – Havana; 2. Havana; 3. Havana – Las Terrazas – San Diego de los Baños; 4. San Diego de los Baños – Viñales; 5. Viñales; 6. Viñales – Cienfuegos; 7. Cienfuegos – Trinidad; 8. Trinidad; 9. Trinidad; 10. Trinidad – Valle de los Ingenois – Remedios; 11. Remedios – Santa Clara – Havana; 12. Havana; 13. Havana – Amsterdam; 14. Amsterdam


Meer informatie en vertrekdata? Kijk hier

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco