Fotoreis Cuba

Vereeuwig Cuba’s kleurrijke ziel

Eefke Burg 1323 0
“Cuba is fotogeniek!” Dat is een statement dat we zonder enige schroom durven te maken. De kleurrijke bevolking, de koloniale van origine pastelkleurige huizen, de diversiteit van flora en fauna; het zijn allemaal elementen die bijdragen aan een fantastische foto-ervaring. De Cubaanse ziel is springlevend, en dát is natuurlijk iets wat we graag op de digitale gevoelige plaat vast willen leggen, onder begeleiding van een ervaren Nederlandse fotograaf en reisbegeleider.

Cuba pur sang: bienvenidos a La Habana!

Dag 1 – 2

Geen betere plek om de reis te beginnen dan Havana, hoofdstad van Cuba. Alles wat Cuba Cuba maakt komen we hier tegen: lachende Cubanen, muziek uit ieder raam of deur, gezellige terrassen waar de rum rijkelijk vloeit, een zichtbaar koloniaal verleden in het oude centrum, bruisende omringende wijken en natuurlijk de Caribische kust.

Opvallend aanwezig in het straatbeeld zijn de schitterende Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig. De benzineslurpende monsters worden door hun eigenaren vertroeteld en opgepoetst. De kans is ook groot dat je een Nederlandse bus ziet rijden met de eindbestemming Rotterdam Centraal nog boven de voorruit. In het vroegere presidentiële paleis is nu het ‘Museo de la Revolucion’ gevestigd. In de tuin ligt, in een glazen kist, de Granma, het jacht waarmee Fidel met zijn makkers in 1956 uit Mexico kwam varen. Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio, een protserig bouwwerk uit 1929, dat vroeger het parlementsgebouw was. Het imposante interieur is bedekt met veel bladgoud. 's Avonds kun je heerlijk flaneren over de zeeboulevard Malecón: het trefpunt voor veel Cubanen op zoek naar vertier.

Van groothoek naar detail

In steden is het onder andere belangrijk om het juiste standpunt te kiezen ten opzichte van het onderwerp van je foto. We leren daarom meer over diafragma en de scherpte/diepte die we gaan vastleggen. We gaan onder andere aan de slag met een groothoek. Geen betere plek om dat te doen dan het immense Plaza de la Revolución in Havana!

Thermale baden & tabaksplantages

Dag 3 – 6

We reizen naar het westen en doorkruisen de weelderige natuur in Las Terrazas en San Diego de los Baños in de Sierra de Roasario. In de monumentale vallei van Viñales zien we karakteristieke ‘mogotes’, groene kalkstenen heuvels die rechtop uit het bijna buitenaardse landschap steken.

Viñales is het centrum van de Cubaanse tabaksindustrie. Behalve de prachtige mogotes, die trouwens alleen in Cuba staan, steken hier vele boerenhutten uit het landschap. Deze worden gebruikt voor het drogen en roken van de tabak, goed voor vele sfeervolle beelden. Tussen de hutten door galopperen de boeren als cowboys door het landschap. Allemaal voor onze lens!

Straatfotografie en beweging

Hoe kies je de juiste sluitertijd om beweging mooi vast te leggen? In Havana staat het leven niet stil. Maar ook in het kleurrijke dorpje Viñales is genoeg beweging. ’s Avonds komt de lokale bevolking bij elkaar om de dag door te spreken en de laatste roddels uit te wisselen. Kinderen rennen rond en paarden sjokken vermoeid voorbij met hun karren vol tabak. Een mooi moment om onze camera erbij te pakken!

Koloniale parel van Cuba: Trinidad

Dag 7 – 10

Via de stad van de wereldberoemde Benny More, Cienfuegos, rijden we naar misschien wel de mooiste, maar in ieder geval de meest pittoreske stad van Cuba: Trinidad. De kinderkopjes, de geel geverfde huizen, de schommelstoelen, het kerkje: alles wat je van een typisch Cubaanse stadje mag verwachten, vind je hier.

Trinidad staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de 19e eeuw zorgden slavenhandel en suikerrietproductie ervoor dat Trinidad een rijke stad werd. Het verdiende geld werd rijkelijk besteed aan de architectuur van de stad. Maar langzamerhand raakte het stadje meer en meer geïsoleerd van de rest van het eiland, vooral omdat het midden in de begroeide bergen ligt. Een vloek en een zegen: Trinidad transformeerde in een slaperig provinciestadje, dat pas later ontdekt werd door reizigers.

Sfeer en belichting

We gaan op zoek naar mooi licht en leren hoe we die het best in ons voordeel kunnen gebruiken. Het koloniale Trinidad leent zich perfect voor het maken van sfeerfoto’s met behulp van verschillende soorten belichting. In Viñales gaan we vroeg uit de veren om mooie plaatjes te schieten van de ochtendzon boven de vallei met de bijzondere mogotes.

El Ché – ¡Viva la Revolución!

Dag 11 – 14

Che Guevara en Fidel Castro zijn onlosmakelijk verbonden aan Cuba. Op de immense borden langs de snelwegen zien we de socialistische leuzen, in Santa Clara en op het immense Plaza de la Revolución vinden we deze Cubaanse ziel voelbaar terug. Een ziel die we gaan proberen vast te leggen op camera, zodat we hem ook een beetje naar huis kunnen meenemen.

De stad Santa Clara werd in een klap beroemd toen in december 1958, de revolutionairen onder leiding van Che Guevara deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. Het gebeente van Che is hier kort geleden herbegraven. In een buitenwijk staan enkele wagons van de trein, die dictator Batista hierheen stuurde met versterkingen. De verovering van deze trein was beslissend voor de slag.

Portretfotografie en kaders

Tijdens de portretfotografie cursus focussen we ons op de technieken die je bij portetten en kaders gebruikt en we nemen daarbij het sprekende Cubaanse gezicht als model. Karakteristieke en doorleefde gezichten, levendige ogen, vermoeidheid in de gelaten… Cubanen zijn fotogeniek en dit zien we overal in het straatbeeld terug.

Benieuwd naar meer informatie over de fotoreis naar Cuba? 

Voor meer informatie over de fotoreis naar Cuba ga je naar djoser.nl/fotoreis-cuba.

Data Fotoreis Cuba 2019

5 oktober

Data Fotoreis Cuba 2020

28 maart & 16 mei

Vanaf € 1895,-

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke