Unieke beelden van octopus in de Noordzee

Christel de Wolff 1577

Tijdens het duiken op het wrak van de Emden 3 in de Noordzee op circa 8 kilometer uit de kust van Callantsoog komen duikers van de Lamlash een octopus tegen. Een bijzondere vondst, want deze achtarmige dieren zijn is nog zelden of nooit in Nederlandse wateren gezien.

Octopus in de Noordzee: 'Adembenemende mooi'

'Adembenemend mooi...' schrijft Maine Coon onder de video van Mark Barto op Youtube waarin de kleine roodbruine octopus te zien is. 

 

 

Hobbyduiker maakt als eerste unieke beelden van octopus in de Noordzee

Mark Barto uit Leiderdorp wist meteen dat hij een bijzondere ontdekking had gedaan toen hij de octopus spotte. Maar dat hij er echt als eerste in slaagde om het dier in Nederland vast te leggen verbaasde hem alsnog. Terug aan boort van het Duikschip waarmee hij vanuit IJmuiden de Noordzee was op gegaan reageerden zijn mededuikers jaloers. De opnames die de duikers onderwater maken worden automatisch geupload naar de website van de Brave Water Foundation. De stichting, die er naar streeft een wezelijke bijdrage te leveren aan het behoud en de verbetering van het oppervlakte water, identificeerde de inktvisachtige als een kleine achtarmige octopus

Het lukte de duikers helaas nog niet om de inktvisachtige nog een keer te spotten, dus de eerste beelden zijn vooralsnog de laatste. Wil je zien wat Mark Barto en zijn mededuikers nog meer ontdekken onder water? Hou dan zijn Youtube-kanaalin de gaten waar regelmatig mooie video's worden geplaatst van bijzondere duiken in de Noordzee en in andere wateren. 

mark barto maakt unieke beelden octopus, eerste inktvis in Noordzee

© Mark Barto, via zijn Youtube-kanaal.

Meer lezen over onderwaterfotografie en -video?

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel