Aan de slag met onderwaterfotografie

Amy Schutte 234 0
Er is een hele wereld naast degene die we elke dag zien, namelijk de onderwaterwereld. Een ander ritme, flora en fauna die je normaal niet ziet, landschappen die totaal anders zijn maken dit een compleet nieuwe, fotografische uitdaging. En een uitdaging is het zeker, want over het algemeen gaan apparatuur en water niet goed samen.

Onderwatercamera of behuizing


Je kunt je bestaande camera waterbestendig maken of een speciale onderwater camera aanschaffen. Welke je kiest is afhankelijk van je budget en je wensen. Veel onderwatercamera’s kunnen maar tot een bepaalde maximale diepte. Voor snorkelen en zwembad foto's is dat voldoende, maar voor duiken wellicht niet. Vaak is die 15 meter, en bij duiken is de maximale diepte vaak 18 meter (voor open water duikers) of 30 meter (voor advanced duikers). Onderwaterhuizen gaan vaak wel tot 30 meter, maar zijn kostbaar. Bovendien moet je vaak losse onderdelen aanschaffen voor je lens, en is een onderwaterhuis alleen bruikbaar voor één specifiek model body. Daarnaast heb je een poort of dome van kunststof of glas (een koepelvormige lens die het vertekende beeld door de groothoeklens corrigeert) nodig. 

Praktische tips


Zout water dat kalm is, is vaak het meest helder. Zwembaden hebben veel chemicaliën en daardoor troebel en ook zoet water is vaak minder helder. Een kalme baai is dus een goede plek. Golven zorgen ook voor troebel water, en ook al lijkt het vanaf de kant vlak, dat kan nog wel eens tegenvallen. Kijk naar de boem. Zand, zeker als het licht van kleur is, weerkaatst licht en is dus goed bruikbaar. Het nadeel is, dat het omwoelt en het water troebel maakt. Rotsen hebben dat probleem niet maar zijn vaak donkerder van kleur. Bovendien zitten daar nog wel eens ellendig beestjes als zee egels, die flink pijn kunnen doen wanneer je erop stapt. En de rotsen zelf kunnen ook glad zijn. Wees dus voorzichtig.

Voordat je op pad gaat


Controleer al je spullen. Weet hoe je behuizing of camera werkt. Een klein foutje kan je je camera kosten, en dat wil je niet. Zet eerst alles. boven water, in elkaar bij goed licht. Zo weet je hoe het moet. Controleer vervolgens de instellingen, soms werken de knoppen iets anders en het is beter om dat boven water al uit te vinden. Controleer de rubberen o-ringen, die zorgen ervoor dat het water niet door kan dringen. Smeer ze eventueel in met speciaal onderhoudsmiddel. Zorg voor voldoende geheugen en vergeet niet om volle batterijen in je camera te doen!

Instellingen onder water


Water filtert het rood uit het licht, vooral wanneer je dieper gaat. Eventueel kun je een rood filter gebruiken, of kijk of je camera een onderwater witbalans heeft. Hoe dieper je gaat, hoe meer kleur je verliest. Het gebruik van een flitser biedt dan uitkomst. Zet je diafragma niet helemaal open, zodat je een wat ruimere scherptediepte hebt. Helemaal stilstaan/hangen is namelijk best moeilijk en nauwkeurig focussen ook. Ga dus bij voorkeur niet wijder dan f/8. Vanwege die beweging is een snelle sluitertijd ook een aanrader, 1/400 of sneller. De ISO zet je zo laag als de lichtomstandigheden het toelaten. Zet de autofocus ook aan, op continu als die mogelijkheid er is. Wellicht is het ook een goed idee om je camera in burst mode te zetten, omdat vaak niet alle foto’s even goed slagen. Omdat je flink zult moeten nabewerken in fotograferen in RAW aan te raden, dus het is afhankelijk van de ruimte op je SD kaart. 


Praktisch


Waarschijnlijk heb je een duikbril op, wat het lastiger maakt om door de zoeker te kijken. Liveview activeren is dan nodig. Ga je in ondiep water aan de slag met een model? Houd dan altijd de veiligheid in de gaten. Kleding die zweeft is mooi op de foto, maar kan gevaarlijk zijn als je model erin verstrikt dreigt te raken. zorg voor drinkwater en zonnebrandcrème. Houd verder, zeker in ondiep water, de richting van het licht in de gaten. Net als boven water is het effect heel anders wanneer het licht van voren op het onderwerp schijnt dan wanneer het van achter komt (silhouet). Doordat het water al veel licht wegfiltert en je onder water dus met minder licht uit de voeten moet, maakt tegenlicht het onderwerp vaak grijzig. 

Flitsers


Omdat je op grotere dieper weinig licht hebt, kun je ervoor kiezen om flitsers te gebruiken. Het enige nadeel is dat, met een cameraflitser, kleine zwevende deeltjes in het water ook oplichten, waardoor het kan lijken of het sneeuwt. Door externe flitsers te gebruiken die je van de zijkant op het onderwerp richt, ondervang je dit probleem voor een groot gedeelte. Wel vereist dat enige oefening. 


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy