Uitgelicht: fotoboeken die niet mogen missen op jouw salontafel

Christel de Wolff 1094 0
Wil je geïnspireerd worden door schitterende foto’s van grote fotografie meesters of ben je op zoek naar lesstof? We hebben een mooie selectie van inspirerende en informerende fotografieboeken voor je op een rij gezet. 

Maak kans op een van de drie schitterende fotoboeken - beschikbaar gesteld door Terra en Lannoo

Ben jij niet zo van de sporfotografie, maar duik je liever de natuur in? Dan is onze nieuwe fotowedstrijd Natuur wellicht wat voor jou. Te winnen vallen drie prachtige boeken van Uitgeverij Terra en Uitgeverij Lannoo. Lees meer en doe mee! 

Fotowestrijd: Natuur

Marcel van Ool en Marieke Schatteleijn - Van nature - De nationale parken van Nederland

Dit bijzondere koffietafelboek over de 22 nationale parken (waarvan één in oprichting) toont en beschrijft de schoonheid van de Nederlandse natuur. Elk park krijgt een eigen hoofdstuk, waarin letterlijk wordt ingezoomd op de flora en fauna van dat specifieke natuurgebied. Luchtfoto's laten de parken in hun geheel zien, natuur- en dierenfoto's tonen de voor iedereen zichtbare natuur en ten slotte onthullen macrofoto's de vaak moeilijk vindbare natuurpracht, zoals insecten en bloemen. Boswachter Marieke Schatteleijn en auteur Marcel van Ool introduceren elk park, en gaan in gesprek met de boswachters die “hun park” door en door kennen. Zij delen hun persoonlijke ervaringen en geheimtips. Zo krijg je een uniek beeld van binnenuit van alle nationale parken die ons land rijk is. 

Adviesprijs: € 45,00 |EAN: ​​9789089899286 | Info: terralannoo.nl

Diverse auteurs - Handboek Landschapsfotografie

Dit Handboek Landschapsfotografie is hét standaardwerk voor iedereen die zich wil verdiepen in de landschapsfotografie. Het beschrijft tot in detail alle aspecten die bij deze mooie discipline komen kijken, vanzelfsprekend begeleid door honderden spectaculaire en verhelderende foto’s. Het Handboek Landschapsfotografie beschrijft en verbeeldt elke aspect dat een rol speelt bij het fotograferen van landschappen, van het omgaan met het licht en het weer tot creatieve benaderingen, en van geslaagde composities tot de apparatuur met de bijbehorende camera-instellingen. Het boek zoomt in op fotogenieke landschappen en beschrijft speciale technieken om het maximale uit het landschap én je fotografie te halen. De zes auteurs hebben jarenlange ervaring met de landschapsfotografie. Zij delen al hun kennis en persoonlijke ervaringen op een inspirerende en toegankelijke manier. Dit boek nodigt je uit om het landschap met andere ogen te bekijken en zelf aan de slag te gaan, in ieder jaargetijden en onder alle omstandigheden.

Adviesprijs: € 39,90 |ISBN: ​​9789079588428 | Info: pixfactory.nl

Mark de Rooij - Eerste hulp bij fotograferen

Met het boek Eerste Hulp Bij Fotograferen maak jij voortaan een goede foto in iedere situatie. Niets is vervelender dan hét moment missen of het moment vastleggen met de verkeerde instellingen waardoor de foto alsnog mislukt. Met dit praktische fotografieboek maak jij voortaan goede foto’s in iedere situatie. Er wordt per onderwerp advies gegeven over de instellingen en worden er mogelijke problemen waar je tegenaan kunt lopen behandeld. Dit boek onderscheidt zich door direct de oplossing te geven voor de mogelijke problemen. Hierdoor weet je dus precies hoe je het wel moet aanpakken.

Adviesprijs: € 32,50 |ISBN: ​​9789083057408 | Info: derooijfotografie.nl

Huub Keulers en Marcel van der Looij - Straatfotografie 

Hoe mooi zou het zijn als je alledaagse taferelen kunt omzetten naar pakkende beelden. Om van andere fotografen te horen hoe zij dit aanpakken. Om te weten waar je wel en niet mag fotograferen en wat de wet hierover zegt. Een antwoord hierop krijgen is een van de redenen waarom dit boek geschreven is. Het behandelt bovendien de vraag welke apparatuur je nodig hebt, hoe je mensen onopvallend fotografeert en hoe je je foto’s nabewerkt. Maar ook minder voor de hand liggende aspecten – zoals compositie, het samenstellen van een portfolio of serie en het effect van kleur in je foto – komen aan bod. Dit boek is geschreven op een manier die voelt alsof de auteurs naast je zitten en met je in gesprek zijn. Ze proberen het vooral niet te technisch te maken, want techniek is maar een heel klein onderdeel van straatfotografie. Het is belangrijk dat je situaties op straat ‘aanvoelt’ en er plezier in krijgt, maar vooral dat je merkt dat je betere foto’s gaat maken. 

Adviesprijs: € 36,99 |ISBN: ​​9789463561921 | Info: vanduurenmedia.nl

Frank Doorhof - Handboek Modelfotografie

Dit boek is de vertaling van de internationale bestseller Mastering the modelshoot van de wereldberoemde fotograaf en trainer op het gebied van modebelichting, Frank Doorhof. Hij neemt je mee achter de schermen en ontrafelt alle geheimen van een succesvolle modelfotografieworkflow. In dit unieke boek begint Frank bij het begin: hoe je modellen en fraaie locaties vindt, hoe je met achtergronden omgaat en hoe je alleen of met een team (stylist, haarstylist en visagist) omgaat om opvallende foto’s te maken. Vervolgens wordt uitgebreid ingegaan op de belichting en lichtopstellingen die Frank befaamd hebben gemaakt (inclusief diagrammen en gedetailleerde uitleg). Je leert hoe Frank zijn foto’s belicht en je zult je verbazen over hoe eenvoudig het soms kan zijn om dezelfde effecten te bereiken. Daarnaast behandelt hij andere belangrijke – maar vaak vergeten – zaken zoals de kalibratie van je monitor, hoe je een kleurenkaart gebruikt en waarom (en hoe) je een lichtmeter moet gebruiken om consistente en reproduceerbare belichting voor elke fotoshoot te krijgen. Tevens behandelt Frank zijn retoucheertechnieken aan de hand van stap-voor-stapinstructies en hij laat je van start tot finish zien hoe je diverse looks creëert.

Adviesprijs: € 49,99 |ISBN: ​​9789463560108 | Info: vanduurenmedia.nl

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel