Uitgelicht: compact en geavanceerd, de Fujifilm X-T4 en X-S10

Christel de Wolff 4045
Sinds een tijdje heeft Fujifilm met de X-S10 en de X-E4 twee mooie camera's die kwalitatief niet onder doen voor duurdere camera's, maar wel makkelijker te gebruiken zijn voor beginnende fotografen of fotografen die het Fujifilm-systeem nog niet kennen. En in combinatie met het XF18-55mm objectief heb je een solide basisuitrusting voor allerlei soorten fotografie - van landschappen tot portretten. Perfect om de eerste stappen binnen het fotografie-vak te zetten (of te starten met een nieuwe hobby) of om voor het eerst het Fujifilm-systeem te proberen. In dit artikel gaan we dieper in op beide Fujifilm camera’s.

Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 is de opvolger van de extreem populaire X-T3. De camera borduurt verder op de positieve punten van zijn voorganger en verbetert deze waar nodig. Wat in ieder geval niet veranderd is, is de retroverschijning die kenmerkend is voor Fujifilm-camera’s.

Onder de spreekwoordelijke motorkap vinden we beslist geen ouderwetse technieken. De camera beschikt over een krachtige processor en hoogwaardige sensor. Verder is aan de Fujifilm X-T4 is in-body beeldstabilisatie (IBIS) toegevoegd. Dit maakt de camera in één klap een stuk interessanter voor videomakers, maar ook fotografen kunnen uiteraard profiteren van de goede 5-assige beeldstabilisatie. In combinatie met bepaalde XF- en XC- Fujifilm-objectieven kan het voordeel oplopen tot wel 6,5 stops.

De Fujifilm X-T4 heeft, naast de beeldstabilisatie, nog wat trucjes van de X-H1 afgekeken. Zo is er een nieuwe sluiter die dankzij de vakkundige schokabsorptie absoluut stil is. In combinatie met de nieuwe motor kan de X-T4 vijftien beelden per seconde maken met de mechanische sluiter. Dat brengt het model meteen aan de top als een van de snelste spiegelloze camera’s van dit moment.
 • Adviesprijs: € 1.799,-
 • Aantal pixels: 26.1 megapixels
 • Beeldsensor: APS-C X-Trans CMOS 4-sensor
 • ISO-gevoeligheid: 160-12800 (uitgebreid tot 51200)
 • Beelden per seconden: 30
 • Belichtingsmeting: Multi, spot, gemiddeld en centrum gewogen
 • Sluitertijd: 1/32000 sec tot 15 min
 • X-synchronisatie: 1/250 sec
 • Accu: 2200mAh, circa 600 opnamen
 • Afmetingen: 134,6x63,8x92,8mm
 • Gewicht: 526 gram
 • Info: fujifilm.eu

Verder lezen?

Lees onze complete review:
Review Fujifilm X-T4: Uiterst stabiele factor

Fujifilm X-S10

De Fujifilm X-S10 is een interessante keuze voor zowel startende als gevorderde fotografen. Het is op het eerste gezicht een compacte en bescheiden camera, maar de specificaties liegen er niet om. De X-S10 weegt slechts 450 gram en heeft een kleine, maar fijne handgreep. In de kleine body ligt een 26,1 megapixel X-Trans BSI CMOS 4-sensor met X-Processor 4. Hiermee maak je niet alleen hoge resolutie foto’s, vergelijkbaar met topmodel X-T4, maar film je ook nog eens in een hoge resolutie, waarover later meer. De beeldsensor heeft een prima dynamisch bereik en de goede ISO-prestaties weten zeker te overtuigen. In situaties met weinig licht is het nog steeds mogelijk om een heldere en gedetailleerde foto te maken. 

Het lcd-scherm van de X-S10 geeft heldere kleuren en veel details weer. Je kunt vanuit verschillende hoeken goed naar het scherm kijken. Daarnaast is het scherm vrijkantelbaar, wat betekent dat het moeiteloos in alle mogelijke richtingen kan worden gedraaid, of je nu een foto van boven, onder of een schuin perspectief wil maken, staand, liggend of misschien een mooie selfie. Wanneer je het schermpje, of wellicht de hele camera, niet gebruikt kun je deze ook naar binnen gedraaid inklappen. Dit ziet er niet alleen mooi opgeruimd uit, maar behoedt het lcd-scherm ook voor krassen en stoten bij het vervoeren van de camera. Voor wie toch fan is van het kijken door de zoeker, deze is zeer helder en scherp en voorziet je in zelfs de lastigste lichtomstandigheden nog van een duidelijk beeld. 

De camera beschikt natuurlijk over de manuele stand als ook veelgebruikte voorkeuzestanden voor sluitertijd-, diafragma en ISO. Daarnaast is er een volautomatische stand én een SP-stand. Die laatste is in het bijzonder interessant, want het stelt de camera in staat om scenes te herkennen, waarna het apparaat de beste instellingen paraat heeft. Deze zijn nog naar wens aan te passen. De knoppen C1 tot en met C4 kun je zelf instellen om meteen toegang te hebben tot jouw meest gebruikte instellingen. Zet hieronder bijvoorbeeld jouw standaard instellingen voor wildlife, sport, portret of studio. Ook kun je nog kiezen voor filters, waarna je kunt kiezen uit spannende filters zoals zwart-wit en ‘speelgoedcamera’, maar ook uit achttien filmsimulaties die stuk voor stuk staan voor analoge filmrolletjes. Ook is er nog een videostand. 

Specificaties Fujifilm X-S10

 • Adviesprijs € 999,- (body) € 1.399,- (incl. 18-55mm objectief)
 • Aantal effectieve pixels 26 megapixel
 • Video 4K / Full HD
 • Beeldsensor  X-Trans CMOS 4 APS-C
 • ISO-gevoeligheid 160 – 12.800 (uitgebreid: 80 – 512.000)
 • Sluitertijd  1/4000 sec - 15 min en bulb
 • Display vrijkantelbaar lcd met touchscreen
 • Afmetingen 126 x 85,1 x 65,4 mm
 • Gewicht 465 gram
 • Info: fujifilm.eu

Verder lezen?

Ook de X-S10 werd uitvoerig door ons getest. Je leest onze bevindingen in de review:
Review Fujifilm X-S10: het beste van X in één body

Uitgebreide mogelijkheden door verschillende objectieven

De geavanceerde Fujifilmcamera’s zijn licht van formaat en dus in te zetten in allerlei soorten fotografie. Afhankelijk van het soort objectief dat je gebruikt, kun je beschikken over allerlei mogelijkheden van groothoek tot tele. Een veelgebruikt objectief is de XF 18-55mm (verkrijgbaar als kit bij de X-S10). Met dit objectief beschik je over een veelgebruikte en veelzijdige brandpuntsrange (vergelijkbaar met de 24-70mm op full-frame). Maar natuurlijk staat het je ook vrij om een van de diverse andere objectieven te kiezen voor op de Fujifilm X-body’s.

Info: Fujifilm.eu

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel